Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αν είναι δυνατόν! Κατασκευάζονται και "ρομπότ δολοφόνοι"

Η Ολλανδία ανέπτυξε τα πρώτα φονικά αυτόνομα όπλα της τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το στρατιωτικό και εμπορικό περιοδικό πληροφοριών Janes . Η κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας στρατός του ΝΑΤΟ ξεκινά επιχειρησιακές δοκιμές με οπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGV), πιο γνωστά ως «ρομπότ δολοφόνων» αυτό είναι μια ανησυχητική τροπή στον πόλεμο από τη Δύση.

Τέσσερα οπλισμένα Tracked Tracked Hybrid Modular Infantry Systems UGCs (THeMIS) φέρεται να αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία στις 12 Σεπτεμβρίου, όπου υποβάλλονται σε δοκιμές σε ένα «στρατιωτικό περιβάλλον», σύμφωνα με την Janes. Σε αντίθεση με τα drones, τα οποία απαιτούν από έναν άνθρωπο να τον καθοδηγήσει πού να κινηθεί και πώς να ενεργήσει, αυτά τα ρομποτικά όπλα που μοιάζουν με άρματα μάχης έχουν σχεδιαστεί για να γνωρίζουν πώς να τραβούν μόνοι τους τη σκανδάλη. Ο ΟΗΕ έχει συνεδριάσει επανειλημμένα για να αποφασίσει εάν θα απαγορεύσει ή όχι τα ρομπότ δολοφόνων ή απλώς για να τα ρυθμίσει.

Ορισμένα πολεμικά drones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουν αυτόνομες θανατηφόρες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. Στα σύνορα της Νότιας Κορέας και στο Ισραήλ χρησιμοποιούνται σταθερά όπλα που αντιλαμβάνονται τους στόχους τους.

Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου εξακολουθεί να επικρίνει τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα στον πόλεμο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos και την Campaign to Stop Killer Robots. Από τις 28 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 20 Νοεμβρίου 2020 και 8 Ιανουαρίου 2021, όλες εκτός από μία ήταν κατά κύριο λόγο κατά της χρήσης τους.

Η Σουηδία (76 τοις εκατό), η Τουρκία (73 τοις εκατό) και η Ουγγαρία (70 τοις εκατό) έδειξαν τη μεγαλύτερη αντίθεση στα φονικά οχήματα το 2021. Εν τω μεταξύ, η Ινδία έδειξε μακράν τη μεγαλύτερη υποστήριξη, στο 56 τοις εκατό του ερωτηθέντος πληθυσμού απαντώντας ότι είτε κάπως ή υποστήριξε σθεναρά τη χρήση των όπλων.

Οι κύριες ανησυχίες εκείνων που αντιτίθενται στην ανάπτυξη θανατηφόρων αυτόνομων όπλων περιελάμβαναν την πεποίθηση ότι οι μηχανές θα περνούσαν το ηθικό όριο με το να τους επιτραπεί να σκοτώνουν (66%), ότι τα όπλα θα ήταν «ακαταλόγιστα» (53%), ότι τα ρομπότ δολοφόνοι θα υπόκεινταν σε τεχνικές βλάβες (42 τοις εκατό) ή ότι θα ήταν παράνομες (24 τοις εκατό).

 

Εδώ βλέπουμε το ποσοστό της αντίθεσης στα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα στον πόλεμο, ανά χώρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ