Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησε! Το deal Πούτιν-Ερντογάν που θέλει ενεργειακό κόμβο την Τουρκία είναι γεγονός

Η Τουρκία άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου για τον οποίο συμφώνησαν πρόσφατα Πούτιν και Ερντογάν. 

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez, ανακοίνωσε σήμερα πως:  «Δώσαμε τις οδηγίες για το κέντρο διανομής φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ευρώπη με τον Πούτιν».

 «Φίλοι από το Υπουργείο εργάζονται . Πάντα είχαμε στόχο να γίνουμε κέντρο φυσικού αερίου, εμπορικό κέντρο. Προσπαθούμε να του δώσουμε την τελική του μορφή», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Dönmez είπε ότι η Τουρκία διαθέτει 7 αγωγούς, 5 εγκαταστάσεις LNG, 3 από τις οποίες είναι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) και 2 υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να γίνει η Τουρκία κέντρο εμπορίου φυσικού αερίου, ο Dönmez είπε, "Οι ομάδες μας για το θέμα πρόκειται να ολοκληρώσουν το έργο τους. Θα ξεκαθαρίσουμε τον οδικό μας χάρτη μέχρι το τέλος του έτους. Το σημαντικό εδώ είναι να σκεφτούμε αγοραστή και πωλητή μαζί. Όπως φάνηκε σε προηγούμενα έργα, η Τουρκία είναι μια βασική χώρα".

Στο ερώτημα εάν είναι δυνατή μια συνεργασία με τη Ρωσία στο πετρέλαιο καθώς και στο φυσικό αέριο, ο Dönmez είπε:

"Τα διυλιστήρια εμπορεύονται αργό πετρέλαιο στην Τουρκία. Υπάρχουν παραδείγματα των TÜPRAŞ και Star Refinery στον ιδιωτικό τομέα. Η TÜPRAŞ έχει 4 διυλιστήρια. Προμηθεύονται επίσης από μέρη που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και τους εμπορικούς τους όρους. Γενικά έχουν συμβάσεις ένα χρόνο νωρίτερα. Επομένως, οι αγορές spot είναι πολύ υψηλές. Δεν είναι πολλά από αυτά τα ιδρύματα. Το πώς θα είναι οι στρατηγικές αγορών τους καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Κάθε διυλιστήριο σχεδιάζει πόσα θα καταναλώσει φέτος, από ποια πηγή και κάνει μια συμφωνία αγοράς πριν από μήνες".

Και έκπτωση 

Την ίδια στιγμή ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε το αίτημα των τουρκικών αρχών για αναβολή πληρωμών, καθώς και έκπτωση στο φυσικό αέριο, το οποίο η Τουρκία αγοράζει σε μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία παίρνει μια διαφορετική θέση από τις χώρες της συλλογικής Δύσης, επιτελεί ενδιάμεσες λειτουργίες και ακολουθεί τα εθνικά της συμφέροντα στις σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως δεν έχει ενταχθεί στις ασκήσεις κυρώσεων.  

«Από αυτή την άποψη, συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλες χώρες», τόνισε.

Ο ομιλητής του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι η Άγκυρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες ρωσικού φυσικού αερίου: Η Ρωσία και η Τουρκία συνδέονται με ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου, το οποίο έχει δυνατότητες επέκτασης.  

«Αυτά τα θέματα, καθώς και τα θέματα παροχής φυσικού αερίου, είναι στην ημερήσια διάταξη. Συνεχίζουμε να συζητάμε με τους Τούρκους», είπε ο Πεσκόφ.

Ταυτόχρονα, απέρριψε την πρόταση ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να κάνει κατάχρηση της ειδικής της θέσης διαπραγματευόμενη εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και αναβολές στις πληρωμές.   

«Υπάρχει μια παγκόσμια αγορά για το εμπόριο φυσικού αερίου, κανείς δεν πρόκειται να υπερβεί τα όρια της λογικής», είπε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι το Κρεμλίνο δεν βλέπει κανένα λόγο να ανησυχεί για τουρκικές καταχρήσεις. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...