Στρατιωτικοί και γεωπολιτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν μια "ιερή συμμαχία κατά της Δύσης" στη στρατιωτική βοήθεια του Ιράν προς τη Ρωσία, η οποία αγωνίζεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό αποκαλύφθηκε σε ανάλυση του ομίλου πληροφοριών Rbc (RusBiznesConsulting).
Από τότε που επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν ότι η χώρα τους "γίνεται σαν το Ιράν", το οποίο βρίσκεται υπό την πίεση κυρώσεων από τη Δύση εδώ και δεκαετίες, περιγράφοντας ένα είδος φυσικής συγγένειας μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης.
Η αναλογία γινόταν ισχυρότερη όσο περνούσαν οι μήνες και οι κυρώσεις εντείνονταν. Οι περισσότερες από τις μεγάλες δυτικές εταιρείες αποστασιοποιήθηκαν από τα προβλήματα της επιχειρηματικής συνεργασίας με τους Ρώσους: σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται συζήτηση για το αν θα εφαρμοστεί ή όχι στη Ρωσία ο χαρακτηρισμός του "χορηγού της τρομοκρατίας", καθεστώς με το οποίο έχει ταυτιστεί το Ιράν εδώ και πολλά χρόνια.
Μετά από οκτώ μήνες εντάσεων, ήταν αναπόφευκτο οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά όχι μόνο σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά και σε στρατηγικό, καθώς μοιράζονται την εμπειρία της διεθνούς απομόνωσης και την ίδια περιφρόνηση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων. Η Ρωσία και το Ιράν είναι επίσης ενωμένες στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, η οποία βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εξέχουσα θέση.
Τα ιρανικά αεροσκάφη-καμικάζι δεν είναι μόνο ένας οικονομικοστρατιωτικός ανεφοδιασμός, λένε όλοι οι ειδικοί, αλλά και μια κάθοδος της Τεχεράνης στον παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος βλέπει τη Ρωσία να τάσσεται στην απέναντι πλευρά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η αρνητική εξέλιξη της σύγκρουσης με το Κίεβο δεν επιτρέπει στη Ρωσία να εκθειάζει την "προσάρτηση" μέρους του ουκρανικού εδάφους, το οποίο δεν ελέγχει πλήρως.
Τα ιρανικά drones
Η Μόσχα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδείξει την υπεροχή της έναντι των αντιπάλων της, ειδικά για να ικανοποιήσει την εγχώρια κοινή γνώμη, η οποία είναι σαστισμένη μετά από ένα μήνα κινητοποίησης, την οποία είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν οι Ρώσοι πολίτες. Το Ιράν ήταν η απάντηση σε όλες τις αβεβαιότητες, με τη φτηνή πώληση μιας απροσδιόριστης μάζας μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelenskyj, η Ρωσία αγόρασε περίπου 2.400 από αυτά τα Shahed, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των Ουκρανών πολιτών, μακριά από τη γραμμή του μετώπου.
Οι στόχοι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι οι ενεργειακές υποδομές, αλλά και τα σπίτια των ανθρώπων καταρρέουν κάτω από τα χτυπήματα, όπως στο Κίεβο. Κάθε επίθεση χαιρετίζεται με ενθουσιασμό από τους Ρώσους , οι οποίοι μιλούν γι' αυτήν ως επιτυχία της "απελευθέρωσης από τον ναζισμό", αλλά αυτές οι φαινομενικές επιτυχίες έχουν μικρή επίδραση στις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο.
Οπλικά συστήματα όπως το Shahed δεν είναι σε θέση να σταματήσουν την ουκρανική αντεπίθεση στις αμφισβητούμενες περιοχές. Το μόνο που κάνουν είναι να σπέρνουν τον τρόμο στον πληθυσμό, όπως επιβεβαιώνουν και οι αναλυτές του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου.
Η Τεχεράνη, ωστόσο, αποφεύγει την επίσημη υποστήριξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας μια θέση φαινομενικής ουδετερότητας με τελετουργικές δηλώσεις για την "ειρηνική ρύθμιση της σύγκρουσης", κατά το πρότυπο των θέσεων της Ινδίας και της Κίνας. Ωστόσο, στη συνάντηση του Πούτιν με τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ τον Ιούλιο, η ρωσική επίθεση χαρακτηρίστηκε ως "προληπτική", καθιστώντας σαφές ότι το Ιράν αισθάνεται αλληλεγγύη με τη Ρωσία, τη στιγμή που συζητείται η πιθανή αποκατάσταση των πυρηνικών συμφωνιών της Δύσης με το Ιράν, καθοριστικός παράγοντας για την εσωτερική ζωή της χώρας.
Τώρα το Ιράν συγκλονίζεται από τη διαμαρτυρία των γυναικών, η οποία εμφανίζεται όχι μόνο αντιπροσωπευτική των απόψεων για τη ζωή του πληθυσμού, αλλά και πολύ αιχμηρή στην κριτική που ασκεί σε ολόκληρο το πολιτικό-ιδεολογικό σύστημα του καθεστώτος των αγιατολάχ. Αν το Ιράν εκραγεί, οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές και μέσα στο καταφύγιο του Κρεμλίνου.