Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκος αναλυτής μετά τον Tayfun ονειρεύεται πυρηνικές κεφαλές

Ακόμη και για απόκτηση πυρηνικών κεφαλών μιλούν πλέον στην Τουρκία, με αφορμή την παραγωγή του εγχώριου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun», που πρόσφατα δοκιμάστηκε με επιτυχία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μιλώντας στο δίκτυο A Haber ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Αμπντουλλάχ Αγάρ, που πρόσφατα «στοχοποίησε» τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο λόγω της επίσκεψής του σε Χίο, Οινούσσες, Παναγιά και Ψαρά, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μετά τους εγχώριους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν χώρες που «παρενοχλούν ή δείχνουν εχθρική συμπεριφορά» προς την Τουρκία, στο τραπέζι θα πέσει και η απόκτηση πυρηνικών κεφαλών.

«Mε τον συγκεκριμένο πύραυλο (Tayfun) όπως φαίνεται στον χάρτη, η Τουρκία θα αποκτήσει μια μεγάλη δύναμη αποτροπής εναντίον χωρών που την παρενοχλούν ή δείχνουν εχθρική συμπεριφορά» λέει αρχικά ο Αγάρ, συνεχίζοντας: «ο Tayfun θα τους κάνει να πληρώσουν βαρύ τίμημα, όσους δείχνουν επιθετική συμπεριφορά. Πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας όπλο αποτροπής, που αυξάνει την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας».

Ο αναλυτής, ο οποίος το τελευταίο διάστημα «συναγωνίζεται» συναδέλφους του, αναλύοντας ακραία σενάρια κατά της Ελλάδας, τονίζει πως πρόκειται για την πρώτη δοκιμή της Τουρκίας, που ίσως καταφέρει στο μέλλον να αποκτήσει και πυρηνικές κεφαλές, που λίγες χώρες σήμερα διαθέτουν παγκοσμίως.

«Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή. Ίσως αργότερα η Τουρκία καταφέρει να ξεκινήσει παραγωγή πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας και ελπίζω να αποκτήσουμε ικανότητες και με πυρηνικές κεφαλές. Έτσι η Τουρκία θα αποκτήσει ικανότητες πυρηνικής αποτροπής που διαθέτουν λίγες χώρες στον κόσμο» δήλωσε ο Αγάρ, μπροστά σε έναν χάρτη που δείχνει την εμβέλεια του Tayfun, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Νέα όπλα made in Turkey στο οπλοστάσιο της Άγκυρας

«Ο πύραυλος Tayfun δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σπουδαίο έργο με βάση τις τεχνολογικές μας δυνατότητες και τις δυνατότητες του ROKETSAN», ακόμα και αν «τρόμαξε την Ελλάδα», δηλώνει ο υπουργός Τεχνολογίας της Τουρκίας Μουσταφά Βαράνκ.

Αναφερόμενος δε στις ικανότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σημειώνει ότι έχει δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερα έργα. Και δεν έχει άδικο. Αφού όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και στην Αθήνα σημείωναν ότι το ζήτημα δεν είναι η δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, που δεν θα μπει και άμεσα στο οπλοστάσιο της Τουρκίας και σίγουρα δεν είναι από τα όπλα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που προχωρά με άλματα και έχει φτάσει να κατασκευάζει το 80%-85% των τουρκικών όπλων. Εστω και αν σε αυτά υπάρχουν κάποιες βασικές ελλείψεις.

Drones και ελικόπτερα

Με τον Ερντογάν να ανακοινώνει αύξηση των αμυντικών δαπανών στα 26 δισ. ευρώ, η τουρκική αμυντική βιομηχανία δουλεύει ήδη πάνω σε περισσότερα από 700 διαφορετικά σχέδια, με επιθετικά και αμυντικά όπλα, στρατιωτικό υλικό και λογισμικό.

Με τον Tayfun να είναι κάτι πολύ μικρό σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα. Η Αγκυρα ήδη δουλεύει σε πυραύλους και μεγαλύτερης εμβέλειας, που θα ξεπερνά τα 1.000 χλμ.

Στα όπλα made in Turkey που ήδη είναι στην παραγωγή περιλαμβάνονται συστήματα μάχης, ανθυποβρυχιακές συσκευές, τεθωρακισμένα, επιθετικά ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος, συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, κορβέτες.

Παράλληλα, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν – έχουν δώσει λύσεις στην Αγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή εξάγονται και έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Μεταξύ αυτών, τα Kargu, τα TB2, το drone με τις περισσότερες εξαγωγές στον κόσμο, τo Akinci, που φέρει τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους αέρος – αέρος Bozdogan και Gokdogan. Επίσης, σειρά μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας USV που είναι ικανά για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και όχι μόνο.

Μίνι υποβρύχιο

Στον κατάλογο μπαίνει και το ελικοπτεροφόρο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu, το οποίο είναι σε φάση δοκιμών. Θα λειτουργεί ως κέντρο διοίκησης και θα προστατεύεται από αυτόνομα USV. Σε αυτά να προστεθεί το σχέδιο για την παραγωγή του μίνι υποβρυχίου STM-500, που προπαγανδίστηκε ως ιδανικό για θάλασσες όπως το Αιγαίο και οι ακτές της Κύπρου.

Και αν το κάθε σχέδιο ξεχωριστά έχει τη δική του αξία, ως σύνολο εμφανίζονται ως μια πολεμική μηχανή εγχώριας κατασκευής, με σημαντικές επενδύσεις και στόχο την αυτονομία σε όλους τους τομείς προοδευτικά. Η Τουρκία ακολουθεί με σταθερά βήματα τον σχεδιασμό για τη μετατροπή της σε διαπεριφερειακή δύναμη με ισχυρή αμυντική βιομηχανία και εξελιγμένα όπλα. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά, αλλά η αμυντική της βιομηχανία μένει δραματικά πίσω, παρά τις αγορές και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ