Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί μετά από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία, μετά από ένα καταστροφικό και γρήγορα ανατρεπόμενο οικονομικό σχέδιο που οδήγησε τη λίρα σε πτώση και τη συντηρητική κυβέρνησή της στο χάος.
Όπως γράφαμε νωρίτερα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, «υπό πολιορκία» βρισκόταν η κυβέρνηση της Λιζ Τρας, με ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί εντός της ημέρας.
Έχοντας διοριστεί επίσημα από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' στις 6 Σεπτεμβρίου, είναι τώρα μακράν η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη βρετανική ιστορία και θα μείνει στη μνήμη ως μία από τις πιο καταστροφικές.
Ο προηγούμενος κάτοχος αυτού του ρεκόρ, ο Τζορτζ Κάνινγκ (George Canning), διήρκεσε 119 ημέρες στις αρχές του 19ου αιώνα. Η Τρας μπορούσε να διαχειριστεί μόνο 44.
Την Τετάρτη, η Τρας διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης για τις ερωτήσεις του πρωθυπουργού ότι ήταν «μαχήτρια, όχι παραιτούμενη». Αλλά η ηγεσία ενός κυβερνώντος κόμματος είναι δυνατή μόνο με σεβασμό και αξιοπιστία. Η Τρας είχε όλο και πιο ελάχιστα από τα δύο, και τώρα έχει παραιτηθεί μόλις μια μέρα αργότερα.
Η απόφαση ακολουθεί μια νύχτα με αξιοσημείωτες σκηνές στο Κοινοβούλιο, με τους νομοθέτες να καταγγέλλουν τακτικές ισχυρών όπλων που χρησιμοποίησε η ομάδα της Τρας που φέρεται να έβαλε σε λυγμούς ορισμένους συναδέλφους και προκάλεσαν αυξανόμενες απαιτήσεις να φύγει από το κόμμα της.
Χωρίς διάδοχο η πρωθυπουργία
Η προσοχή τώρα στρέφεται στο ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση της, αλλά χωρίς σαφή διάδοχο να περιμένει στα φτερά, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες αβέβαιες μέρες μπροστά.
Η Τρας, 47 ετών, υποσχέθηκε μια ριζική αλλαγή στην οικονομική τύχη της Βρετανίας, μετατρέποντάς την σε μια χώρα με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα απελευθερώσει τις δυνατότητές της μετά το Brexit.
Στην πράξη τα "Trussonomics" ήταν μια απόλυτη αποτυχία και θα γινόταν ο πολιτικός της επιτάφιος.
Ο υπουργός Οικονομικών της, Κουάσι Κουαρτένγκ (Kwasi Kwarteng), ανακοίνωσε 45 δισεκατομμύρια λίρες (48 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές, οι οποίες οδήγησαν σε σπείρα το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, μια έκτακτη παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και μια επίπληξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Κουαρτένγκ σύντομα απολύθηκε και ο διάδοχός του, Τζέρεμι Χαντ (Jeremy Hunt), άρχισε να αντιστρέφει σχεδόν όλες τις αμφιλεγόμενες πολιτικές. Παρά την αναστροφή, η Βρετανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες αυτού του σχεδίου, με πληθωρισμό ρεκόρ και αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων.
Ενώ ήταν στο αξίωμα, η Τρας έγινε φιγούρα γελοιοποίησης, σε σύγκριση με ένα σάπιο μαρούλι με μια ξανθή περούκα σε ένα κόλπο εφημερίδων ταμπλόιντ. Το προσωπικό της ποσοστό αποδοχής έπεσε στο μείον 70, σύμφωνα με δημοσκόπους του YouGov, καθιστώντας την την πιο αντιδημοφιλή ηγέτη κόμματος στη βρετανική ιστορία. Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης εκτινάχθηκε στα ύψη στις κάλπες καθώς το κυβερνών Κόμμα των Συντηρητικών βυθίστηκε.
Η Τρας δεν κέρδισε εθνικές εκλογές
Κέρδισε την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και έγινε πρωθυπουργός εξ ορισμού: Στο άγραφο σύνταγμα της Βρετανίας, ο αρχηγός του κόμματος με τις περισσότερες έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να ηγηθεί της εκτελεστικής του εκτελεστικής εξουσίας.
Τώρα οι Συντηρητικοί, γνωστοί ως Τόρις, θα ξεκινήσουν την αναζήτηση του πέμπτου ηγέτη τους σε έξι χρόνια, ένδειξη της πολυτάραχης πολιτικής ζωής της Βρετανίας από το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ορισμένοι Τόρις έχουν προειδοποιήσει να μην επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη τους χωρίς να επιτρέψουν στον βρετανικό λαό γενικά να πει τη γνώμη του.
Οι περισσότεροι πρώην πρωθυπουργοί επιλέγουν είτε να παραμείνουν υποστηρικτές - μέλος του κοινοβουλίου χωρίς κυβερνητική θέση που εκπροσωπεί την περιφέρειά τους - είτε να παραιτηθούν, προκαλώντας ενδιάμεσες εκλογές.
Το αν θα συνεχίσει να υπηρετεί την εκλογική της περιφέρεια στο νοτιοδυτικό Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία ή θα φύγει για να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό, μένει να φανεί.