Πρόσφατα έγινε γνωστό πως ο αμερικανικός στρατός αναμένεται να υιοθετήσει την νεότερη έκδοση M1A2 SEPv4 των αρμάτων Abrams, η οποία μεταξύ άλλων θα επιδεικνύει το ενεργό σύστημα προστασίας Trophy. Οι Γερμανοί από την άλλη, αποκάλυψαν μία ολοκαίνουρια έκδοση για τα άρματα Leopard, την 2A7A1, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με το σύστημα αυτό. Οι Βρετανοί δεν έμειναν στην απέξω, και αυτοί θα προσθέσουν το σύστημα στα νέα τανκς Challenger.
Για να ρίξουμε μία αναλυτική ματιά λοιπόν στο ισραηλινό προϊόν, για να καταλάβουμε γιατί θα εξοπλιστούν με αυτό κάποια από τα ισχυρότερα κύρια άρματα μάχης του κόσμου.
Ποιο Είναι το Σύστημα Trophy;
Το Trophy (Τρόπαιο) είναι λοιπόν ένα ενεργό σύστημα προστασίας, το οποίο ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία Rafael εντός των ισραηλινών συνόρων. Αυτό το είδος όπλων είναι γνωστό ως συστήματα προστασίας hard-kill (δύσκολο να σκοτώσεις). Το εν λόγω σύστημα σχεδιάστηκε από τους Ισραηλινούς για να παρέχει επιπρόσθετη προστασία σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα εναντίον εισερχομένων αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών.
Το πρώτο συμβόλαιο παραγωγής υπογράφηκε το 2007. Έπειτα ακολούθησε μία σειρά από δοκιμές, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρηθεί επιχειρησιακό το 2009. Οι πρώτες παραδόσεις στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν το 2010, ενώ από το 2011 το "Τρόπαιο" εγκαθίσταται στα ισραηλινά άρματα Merkava Mk.3 και Mk.4, όπως και στα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Namer.
Στο Ισραήλ είναι γνωστό με την ονομασία Meil Ruach (που σημαίνει "χειμώνας που κόβει τον άνεμο"), αφού το Trophy αποτελεί το όνομα εξαγωγής του.
Πώς Δουλεύει;
Το Trophy αποτελεί ένα σύστημα γρήγορης ανταπόκρισης. Μόλις ανιχνευτεί ένας εισερχόμενος πύραυλος ή ρουκέτα, ο εσωτερικός υπολογιστής του υπολογίζει το διάνυσμα προσέγγισης και στη συνέχεια τον σωστό χρόνο και την σωστή γωνία εκτόξευσης των βλημάτων - αντιμέτρων.
Ένας αριθμός από μικρά εκρηκτικά βλήματα βρίσκεται σε δύο περιστρεφόμενους εκτοξευτές, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στις πλάγιες μεριές του οχήματος. Μόλις εκτοξευτούν αυτά τα αμυντικά πυρομαχικά ανατινάζονται και σχηματίζουν ένα στενό και ακριβές σύννεφο, το οποίο αποτελείται από εκρηκτικά θραύσματα. Αυτό το νέφος με την σειρά του έχει ως σκοπό να αναχαιτίσει την εισερχόμενη απειλή. Οι εισερχόμενοι πύραυλοι και ρουκέτες καταστρέφονται πριν χτυπήσουν το άρμα.
Βέβαια, αυτό το σύστημα δεν προστατεύει το άρμα εναντίον απειλών που βασίζονται στην κινητική τους ενέργεια για να προκαλέσουν ζημιά, όπως για παράδειγμα διατρητικών πυρομαχικών με σταθερά πτερύγια. Τέτοια πυρομαχικά ταξιδεύον πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην προλαβαίνει να τα αναχαιτίσει.
Το Trophy επιπλέον σχεδιάστηκε να έχει πολύ μικρή ζώνη καταστροφής, έτσι ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για το πεζικό που βρίσκεται δίπλα στο τανκ. Το σύστημα μπορεί να εμπλακεί ταυτόχρονα με πολλαπλές απειλές, οι οποίες έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Τέλος, το ισραηλινό "Τρόπαιο" περνά πληροφορίες στο πλήρωμα του άρματος, οι οποίες αφορούν την κατεύθυνση της επίθεσης. Αυτό επιτρέπει την εύρεση της εχθρικής θέσης και κατ' επέκταση την εκτόξευση πυρών εναντίον της. Έτσι ενισχύεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα επιβίωσης του οχήματος στο πεδίο της μάχης. Στο τανκ μπορούν να συνδεθούν και άλλα συστήματα προστασίας, όπως συστήματα διαχείρισης πεδίου μάχης και συστήματα προστασίας soft-killed (τα οποία δεν εκτοξεύουν ενεργά βλήματα για την αναχαίτιση των απειλών, αλλά χρησιμοποιούν άλλα μέσα, όπως παρεμβολές κλπ).
Κάνει για τον Ελληνικό Στρατό;
Ο αμερικανικός στρατός αγόρασε συστήματα για τα άρματα Abrams (εκδόσεις M1A2 SEPv2 και M1A2 SEPv3), ενώ η Γερμανία παρήγγειλε 17 συστήματα το 2021 για να εξοπλίσει τα τανκς της Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας του NATO. Η Rafael έχει σημειώσει ήδη παραγγελίες άνω των 1.800 μονάδων, γεγονός που κάνει το σύστημα το πιο πετυχημένο στην κατηγορία του.
Αν και οι Γερμανοί παρήγγειλαν λίγες μονάδες, η Rafael αναμένει πως η ευρωπαϊκή χώρα θα ζητήσει περισσότερα συστήματα, μιας και το "Τρόπαιο" είναι συμβατό με προηγούμενες εκδόσεις Leopard, όπως την 2A4, την οποία έχει και η χώρα μας.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως τα εν λόγω συστήματα προστασίας είναι διαθέσιμα για εγκατάσταση και στα ισχυρά ελληνικά τανκς. Με το ισραηλινό Trophy τα ελληνικά τεθωρακισμένα θα γίνουν σχεδόν ανίκητα στο πεδίο της μάχης. Το πανίσχυρο αυτό σύστημα ενισχύει σε εντυπωσιακό βαθμό το επίπεδο προστασίας των αρμάτων μάχης.