«Θα διατηρήσουμε την θέση μας στο θέμα των κυρώσεων μέχρι να διαπιστωθεί ότι η ζημιά που θα προκληθεί στην Σερβία θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι σήμερα, οπότε θα πρέπει να αποδεχθούμε μία διαφορετική πραγματικότητα» ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με την ερτ.
Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συσταθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, να λάβει μια νέα απόφαση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το θέμα της ενέργειας επίσης αποτέλεσε αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε την κατασκευή αγωγού πετρελαίου προς την Ουγγαρία που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια ενώ ανέφερε ότι εξετάζονται και οι δυνατότητες για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω Βόρειας Μακεδονίας προς το Δυρράχιο της ΑλβανίαςΒούτσι ώστε να μην εξαρτάται η Σερβία για την προμήθεια αργού πετρελαίου μόνο από τον κροατικό αγωγό JANAF.
Για το φυσικό αέριο ανέφερε ότι η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει εναλλακτική πηγή προμήθειας ενώ εξέφρασε και το ενδιαφέρον της Σερβίας για την διασύνδεση με την Ελλάδα μέσω αγωγού αερίου που θα διασχίζει την Βόρεια Μακεδονία.
Το επίσημο Βελιγράδι αν και καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
«Τηρούμε την στάση αυτή όχι μόνο επειδή επωφελούμαστε από την τιμή του φυσικού αερίου ή επειδή η Ρωσία θα μας στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. για το ζήτημα του Κοσόβου), το κάνουμε και επειδή σεβόμαστε το διεθνές δημόσιο δίκαιο και σεβόμαστε τον εαυτό μας» υπογράμμισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του Κοσόβου και συγκεκριμένα στην νέα γαλλογερμανική πρόταση για την οριστική επίλυση του ζητήματος η οποία δεν έχει ακόμη λάβει επίσημο χαρακτήρα.
«Η ουσία της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι να επιτρέψει η Σερβία την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει ως αντάλλαγμα την ταχεία ένταξη στην ΕΕ και πιθανόν κάποια σημαντικά οικονομικά οφέλη» ανέφερε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε την πρόταση αυτή τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό διότι δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας.