Το μέσο επίπεδο IQ μιας χώρας έχει μια «εξαιρετικά ισχυρή» συσχέτιση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, δείχνει μια νέα βρετανική μελέτη. Περίπου το 70 τοις εκατό των διαφορών στον πλούτο μεταξύ των χωρών του κόσμου μπορεί να συνδεθεί με το επίπεδο IQ ως τον μοναδικό επεξηγηματικό παράγοντα.
Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο IQ ήταν ο πιο αξιόπιστος δείκτης για την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, σε σύγκριση με περίπου 70 άλλες μεταβλητές που λαμβάνονται από τη βιβλιογραφία στον τομέα της ανάπτυξης, λέει ο ερευνητής Emil OW Kirkegaard στο Πανεπιστήμιο του Ulster.
Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν και άλλοι δείκτες που συσχετίζονται με την υψηλή ευημερία, όπως η πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, κοινωνικούς θεσμούς, πολιτιστική ανάπτυξη και ούτω καθεξής. Αρκετοί από αυτούς τους δείκτες είχαν ισχυρή συσχέτιση με τον πλούτο, αλλά κανένας δεν ήταν τόσο σημαντικός όσο το επίπεδο IQ του πληθυσμού.
Κάτι που μπορεί να εκπλήξει το κοινό είναι ότι υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το εάν η δημοκρατία βελτιώνει ή επιδεινώνει την οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα. Αυτή η μελέτη δεν δίνει απάντηση ούτε σε αυτό, αλλά είναι από καιρό γνωστό στους ερευνητές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασαφής.
Ήδη το 1993, περίπου οι μισές μελέτες έδειξαν ότι η δημοκρατία οδήγησε σε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι ισχυρίστηκαν το αντίθετο, λέει ο Kirkegaard.
Το επίπεδο νοημοσύνης
Τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο νοημοσύνης στη Σουηδία για παράδειγμα έχει πέσει κατακόρυφα, κάτι που φάνηκε, μεταξύ άλλων, μέσω των φτωχότερων μαθηματικών δεξιοτήτων και άλλων δεξιοτήτων στα αποτελέσματα PISA της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Έρευνας, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη μετανάστευση, δηλαδή στην πολύ υψηλή συνεισφορά της μετανάστευσης από χώρες με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης στον τρίτο κόσμο.