Συμμορίες που συνασπίστηκαν μεταξύ τους απέκλεισαν τον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό του Βαρέ τον περασμένο μήνα. Λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και ντίζελ, έχουν σταματήσει οι συγκοινωνίες ενώ επιχειρήσεις και νοσοκομεία υπολειτουργούν. Το εμφιαλωμένο νερό σπανίζει επίσης, σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας, η εξάπλωση της οποίας μπορεί να ελεγχθεί μέσω του καθαρού νερού και των μέτρων υγιεινής.
«Αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο χθες το βράδυ (…) να ζητηθεί στρατιωτική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απίστευτη ανθρωπιστική κρίση», έγραψε σε μήνυμά του ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.
Την πληροφορία αυτή μετέδωσε και η εφημερίδα Miami Herald.
Αϊτή: Δεν είναι ακόμη σαφές από ποιες χώρες θα ζητηθεί βοήθεια -Ο ΟΗΕ δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο αίτημα
Δεν είναι προς το παρόν σαφές από ποιες χώρες θα ζητηθεί βοήθεια. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει επίσημο αίτημα από την αϊτινή κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίτς. «Τούτου λεχθέντος, ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή, τις επιπτώσεις της στον αϊτινό λαό και τη δυνατότητά μας να κάνουμε τη δουλειά μας, ιδίως στον ανθρωπιστικό τομέα», πρόσθεσε.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη. Την Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έγραψε στο Twitter ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην υπόσχεσή της ότι «θα βοηθήσει την Αϊτή να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη δημοκρατική τάξη».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε εξάλλου ότι 19 χώρες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που συνεδριάζει στο Περού, εξέφρασαν από κοινού την αλληλεγγύη τους στην Αϊτή.