40 πόλεις στην Πολωνία συγκαταλέγονται στις 100 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της χρήσης άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών.
Αλλά τώρα η έλλειψη άνθρακα και το αυξανόμενο κόστος ζωής αναγκάζουν τους ανθρώπους να καίνε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών απορριμμάτων.
«Η κατάσταση έχει γίνει τόσο άσχημη τον τελευταίο καιρό που νιώθεις τα σκουπίδια να καίγονται καθημερινά. Είναι ανησυχητικό να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί όταν κάνει πολύ κρύο», λέει η Paulina Mroczkowska, μητέρα τριών παιδιών που ζει στη Jablonna, ένα προάστιο βόρεια της πρωτεύουσας Βαρσοβίας.
Ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την ευθραυστότητα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, η Πολωνία αντιμετωπίζει έναν επιπλέον κίνδυνο: οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ρύπανσης αποδίδουν σε μια χώρα με τους περισσότερους πρόωρους θανάτους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η πολωνική κυβέρνηση, η οποία ανέστειλε προσωρινά τους ελέγχους ποιότητας του αέρα, εξετάζει το ενδεχόμενο διανομής αντιρρυπαντικών προστατευτικών μασκών το χειμώνα. Τον περασμένο μήνα, ο Γιαρόσουαφ Αλεξάντερ Κατσίνσκι, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Law and Justice (PiS), του πιο σημαντικού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Πολωνίας, πρότεινε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να επωφεληθούν από τη ζέστη και «πρέπει να μπορούμε να κάψουμε οτιδήποτε εκτός από ελαστικά και άλλα πράγματα που είναι εξίσου επιβλαβή».
Ορισμένοι δήμοι στην Πολωνία έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στην Κρακοβία, μια περιφερειακή συνέλευση τον περασμένο μήνα ενέκρινε την καύση οποιωνδήποτε υλικών, από άνθρακα μέχρι σκουπίδια, μέχρι τις αρχές του 2024, γράφει το Agerpres.
Αυτό παρά το γεγονός ότι προηγουμένως η αστυνομία στην Κρακοβία άρχισε να χρησιμοποιεί drones εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες για να ελέγχει τις καμινάδες για σήματα ότι τα νοικοκυριά καίνε παράνομα απορρίμματα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των νοικοκυριών δεν έχουν αρκετά αποθέματα άνθρακα για να περάσουν τον χειμώνα, λέει ο Piotr Siergiej, εκπρόσωπος ενός δικτύου περιβαλλοντικών ακτιβιστών Polski Alarm Smogowy.
«Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, άρχισαν να μαζεύουν ό,τι μπορεί να καεί», λέει ο Piotr Siergiej. Πρόκειται για λιγνίτη, ξύλο, τύρφη και σκουπίδια. Η Nowy Sacz, μια τοποθεσία στη νότια Πολωνία, αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση κατά την οποία ο δήμος συλλέγει μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αποκάλυψε ο δήμαρχος Ludomir Handzel.
Αυτό στις συνθήκες υπό τις οποίες η αντίστοιχη τοποθεσία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 334 πιο μολυσμένων πόλεων και κωμοπόλεων που παρακολουθούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος «Έχουμε δει σημαντική μείωση στην ποσότητα των σκουπιδιών που συλλέγονται, ειδικά όταν πρόκειται για υλικά που, τουλάχιστον θεωρητικά, θα μπορούσαν να καούν, όπως χαρτί, χαρτόνι και συσκευασίες: θα επιβάλλουμε πρόστιμο σε όσους προσπαθούν να δηλητηριάσουν εμάς και τα παιδιά μας». , είπε ο Ludomir Handzel.
Η Πολωνία, μια χώρα με 38 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει ετησίως πάνω από 40.000 πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο Kamil Sukiennik, που ζει στο Nowy Dwor, στα περίχωρα της Βαρσοβίας, λέει ότι η αιθαλομίχλη στη γειτονιά του προέρχεται από ανθρώπους που ανάβουν τις σόμπες τους κάθε βράδυ. Η πικάντικη μυρωδιά γίνεται αισθητή ακόμα και τώρα, στις αρχές του φθινοπώρου, που ο υδράργυρος στα θερμόμετρα δεν έχει πέσει ακόμα κάτω από το μηδέν.