Στόχος της συσκευής που ανέπτυξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στη Βρετανία, είναι να ανιχνεύει το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος κάτω από το δέρμα, σύμφωνα με την ερτ.
Ο καθηγητής Τζο Χάρντγουικ, σύμβουλος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «συναρπαστική».
«Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ορισμένοι καρκίνοι του δέρματος βρίσκονται κάτω από το δέρμα και δεν τους βλέπουμε, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε όλα τα καρκινικά κύτταρα», εξήγησε.
«Ελπίζουμε ότι με αυτή την τεχνολογία θα μπορούμε να είμαστε πιο ακριβείς στο χειρουργείο και να αφαιρούμε όλα τα καρκινικά κύτταρα», πρόσθεσε.
Επί του παρόντος, οι γιατροί λαμβάνουν και εξετάζουν πολλαπλά δείγματα δέρματος κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης για να σιγουρευτούν ότι έχουν αφαιρέσει όλα τα καρκινικά κύτταρα. Με τη χρήση του σαρωτή δέρματος όμως, αυτός ο χρόνος αναμένεται να μειωθεί.
«Συλλέγουμε τα πρώτα δεδομένα στον κόσμο για να δείξουμε ότι η συσκευή λειτουργεί και ότι μπορούμε πραγματικά να επιταχύνουμε τους χρόνους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου», δήλωσε η Έμα ΜακΦέρσον, επικεφαλής του έργου και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Γουόρικ.
«Υπάρχουν περίπου 16.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος που διαγιγνώσκονται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και αυτό προφανώς επιβαρύνει το σύστημα υγείας (NHS) της χώρας, οπότε αν μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, αυτό θα ανακουφίσει πολύ την πίεση και θα μειώσει το κόστος για το NHS», πρόσθεσε.
Η ερευνήτρια ελπίζει ότι το Skinometer θα είναι έτοιμο για χρήση σε νοσοκομεία στα επόμενα πέντε χρόνια.