Κόσμος

Η επισιτιστική κρίση ''χτυπάει'' 19 χώρες! Οι 6 σε ύψιστο συναγερμό- Τι έδειξε η έρευνα ΟΗΕ- WFP

Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δημοσιεύουν μια νέα έκθεση που περιγράφει τις χώρες που «είτε ήδη λιμοκτονούν είτε βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής». 

Η έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση 19 χωρών που θεωρούνται «καυτά σημεία» για την πείνα σε όλο τον κόσμο και έξι από τις οποίες έχουν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» από τον ΟΗΕ: το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από «καταστροφικό λιμό» και κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, ένας αριθμός-ρεκόρ κυρίως λόγω της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Σε αυτές τις έξι χώρες 970.000 άνθρωποι αναμένεται να πληρούν ως τον Ιανουάριο του 2023 τα κριτήρια της φάσης «καταστροφής», του υψηλότερου επιπέδου (5) στην κατάταξη για την επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι «ο λιμός και ο θάνατος είναι μια καθημερινή πραγματικότητα» και ότι πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία «ενδέχεται να καταγραφούν ακραία ποσοστά θνησιμότητας και υποσιτισμού, αν δεν υπάρξει άμεση δράση». Ο αριθμός αυτός είναι 10 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με έξι χρόνια νωρίτερα «λόγω των επιπτώσεων των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής αστάθειας που επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19 και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία».

Η Chiara Pallanch, η Ανώτερη Αναλυτής στη Μονάδα Ανάλυσης και Έγκαιρης Προειδοποίησης στο WFP, είπε ότι "ο κόσμος αντιμετωπίζει μια επισιτιστική κρίση άνευ προηγουμένου, τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία. Εκατομμύρια κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την πείνα εάν δεν ληφθούν μέτρα τώρα". 

«Έχουμε μια επιλογή: να δράσουμε τώρα μπροστά σε αυτές τις πρωτόγνωρες ανάγκες, να σώσουμε ζωές και να επενδύσουμε σε λύσεις που εξασφαλίζουν σταθερότητα και ειρήνη για όλους. Διαφορετικά, θα δούμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια – ακόμα και λιμούς – οδηγώντας σε μετανάστευση, αναταραχές και συγκρούσεις.

«Υπάρχει πλέον πολύ πραγματικός κίνδυνος οι ανάγκες σε τρόφιμα και διατροφή σε όλο τον κόσμο να ξεπεράσουν σύντομα την ικανότητα του WFP ή οποιουδήποτε οργανισμού να ανταποκριθεί», είπε η Pallanch. 

Εν τω μεταξύ, σε μια ξεχωριστή έκθεση, οι επικεφαλής των παγκόσμιων ανθρωπιστικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προειδοποίησαν :

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδεινώνει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής, με υψηλές και ασταθείς τιμές ενέργειας, τροφίμων και λιπασμάτων, περιοριστικές εμπορικές πολιτικές και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παρά την αναστολή στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, τα τρόφιμα παραμένουν απρόσιτα για πολλούς λόγω των υψηλών τιμών και των καιρικών σοκ. Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. 

Οι αγορές λιπασμάτων παραμένουν ασταθείς, ειδικά στην Ευρώπη, όπου οι στενές προμήθειες φυσικού αερίου και οι υψηλές τιμές έχουν αναγκάσει πολλούς παραγωγούς ουρίας και αμμωνίας να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να μειώσει τα ποσοστά εφαρμογής λιπασμάτων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, παρατείνοντας και βαθύνοντας τον αντίκτυπο της κρίσης. 

Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη στους αναγνώστες. Όπως επισημάναμε πρόσφατα, ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ανέφερε πρόσφατα ότι οι συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο είναι « χειρότερες » από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης πριν από μια δεκαετία.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε ελλείψεις τροφίμων κινδυνεύουν να ξεσπάσουν σε κοινωνικές αναταραχές. Είναι ίσως καλύτερο να αποφύγετε αυτές τις περιοχές το 2023. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ