Νεώτερη ενημέρωση
Στην κρύπτη που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του κάστρου του Ουίνδσορ τοποθετήθηκε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη Βρετανία να της απευθύνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Λίγο νωρίτερα, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, που θεωρούνται σύμβολα του μονάρχη. Με τις κάμερες να δείχνουν έναν μουσικό να παίζει γκάιντα, το φέρετρο βυθίστηκε στην κρύπτη, όπως έγινε πέρυσι και με τον πρίγκιπα Φίλιππο.
Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. Η βασίλισσα θα ενταφιαστεί αργότερα σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, μαζί και με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Αμέσως μετά, ο βασιλιάς Κάρολος, η Καμίλα, αλλά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποχώρησαν από το παρεκκλήσι σε ξεχωριστά αυτοκίνητα.
Πλήθος κόσμου στο Ουίνδσορ
Η υποδοχή της στο κάστρο έγινε νωρίτερα με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Άλλωστε η άφιξή της στο Ουίνδσορ σηματοδότησε την τελική φάση της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης βρετανίας.Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. για να μεταφερθεί στο παρεκκλήσι. Πίσω βρίσκονταν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, τοποθέτησαν το φέρετρο στον βωμό, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πήραν τις θέσεις τους.
Ο κοσμήτορας του Ουίνδσορ μίλησε για την προσφορά της βασίλισσας σε μια ζωή «αδιάκοπης υπηρεσίας στο Έθνος, την Κοινοπολιτεία και τον ευρύτερο κόσμο». Επίσης ανέφερε ότι στο Ουίνδσορ θα τη θυμούνται για την καλοσύνη και τη φροντίδα για την οικογένεια, τους φίλους και της γείτονές της.
«Εν μέσω ενός γρήγορα μεταβαλλόμενου κόσμου, που έχει συχνά προβλήματα, η ήρεμη και αξιοπρεπής παρουσία της μας έχει δώσει αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όπως το έκανε, με θάρρος και ελπίδα», τόνισε.
Η οικογένεια θα επιστρέψει στις 21:30 ώρα Ελλάδος για μια τελική, ιδιωτική τελετή, μακριά από τις κάμερες, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός.
Ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας τραγουδιέται για τον βασιλιά Κάρολο
Ο λόρδος Chamberlain σπάει συμβολικά το ραβδί του αξιώματός του και το τοποθετεί στο φέρετρο της Ελισάβετ
Το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα αφαιρούνται από τη θέση τους στο φέρετρο. Θα επιστραφούν στον Πύργο του Λονδίνου. Αυτή η διαδικασία θεωρείται από τις σημαντικότερες στιγμές της τελετής
Προηγούμενη ενημέρωση
Η βασιλική οικογένεια βαδίζει πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ όσο η πομπή κατευθύνεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου
Εδώ θα γίνει η ταφή
Μόνο οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο έναν ηγέτη. Η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου, η Βασίλισσα Ελισάβετ, τιμήθηκε με δυο κηδείες, μια στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και θα ακολουθήσει άλλη μια στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Αυτή την ώρα η σορός της Βασίλισσας μεταφέρεται με νεκροφόρα στο Κάστρο του Γουίνδσορ καλύπτοντας μια διαδρομή 50 χιλιομέτρων. Από όπου κι αν πέρασε, πολίτες ήταν στους δρόμους και την αποχαιρετούσαν.
Και όταν έφτασε στο Γουίνδσορ αγήματα από όλα τα σώματα του στρατού ήταν εκεί και απέτιαν φόρο τιμής στην Βασίλισσά τους.
Όλα ήταν άψογα και στην κυριολεξία δεν άνοιξε «ρουθούνι» την ώρα που 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι έμπαιναν με τάξη στο Αβαείο για να τιμήσουν την μακροβιότερη μονάρχη του κόσμου. Ανάμεσά τους 150 ξένοι ηγέτες σε μια συγκέντρωση που παρόμοιά της δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία.
Ο βασιλιάς Κάρολος και τα υπόλοιπα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, το οποίο μετέφερε 8μελές άγημα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Γουέστμινστερ Χολ, εκεί όπου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για 4 ημέρες.
Στο γειτονικό Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου επικράτησε απόλυτη σιωπή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν εκεί για ώρες, έμειναν αμίλητοι τη στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας εμφανίστηκε στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εκεί προκειμένου οι Βρετανοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την κηδεία.
Μέσα στο Αβαείο, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα και όχι μόνο.
Θα συναντηθούμε ξανά
Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. Είναι η πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που γίνεται στη χώρα από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Εκτός από τους ύμνους τα λόγια που ακούστηκαν ήταν για να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά της μέχρι την τελευταία στιγμή η Βασίλισσα με την αίσθηση του καθήκοντος να είναι κυρίαρχη αλλά και με το τελευταίο σπουδαίο μήνυμα που απηύθυνε στον βρετανικό λαό κατά την διάρκεια της πανδημίας λέγοντας το περίφημο «Θα συναντηθούμε ξανά».
«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Προηγούμενη ενημέρωση
Χιλιάδες περιμένουν υπομονετικά την πομπή να φτάσει στο Ουίνδσορ
Η διαδρομή της Κρατικής Νεκροφόρας μέσω του διάσημου Long Walk του Κάστρου του Ουίνδσορ προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου - όπου θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη νεκρώσιμη ακολουθία.
Η πομπή θα περάσει από τις πύλες Cambridge Gate, Cambridge Drive και George IV Gate του κάστρου - με μεγάλο μέρος της διαδρομής να πλαισιώνεται από μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Θα συμμετάσχουν ο βασιλιάς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας
Δείτε βίντεο από το Mega
Αρχικό κείμενο
Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ολοκληρώθηκε στις 06:30 (08.30 Ελλάδας) το πρωί, όπως ακριβώς ήταν προγραμματισμένο, με το φέρετρο, πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί το στέμμα της, να μένει μόνο με τη φρουρά στο Γουέστμινιστερ Χολ. Από την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες κόσμου απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ, με νεκροφόρα πλέον, ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι για το Γουίνδσορ, όπου θα γίνει η ταφή της.
Τελευταία φορά στο Μπάκιγχαμ