Ένας από τους μεγαλύτερους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ την Ιαπωνία έφτασε στη στεριά στο νότιο νησί Kιούσου. Ο τυφώνας Nanmadol έχει φέρει ανέμους με ταχύτητα τουλάχιστον 180 χιλιομέτρων/ώρα και σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις..
Τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Αναμένονται εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ έχουν ακυρωθεί δρομολόγια τρένων, φεριμπότ και εκατοντάδες πτήσεις.
Ο τυφώνας «έφτασε» κοντά στην πόλη Καγκοσίμα, στο νότιο άκρο του Κιουσού, σήμερα το πρωί.Το Kιούσου είναι το νοτιότερο από τα τέσσερα νησιά που αποτελούν το κύριο σώμα της Ιαπωνίας και έχει πληθυσμό πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι αρχές είχαν εκδώσει «ειδικό συναγερμό» για το νησί, τον πρώτο που έχει εκδοθεί ποτέ έξω από τον νομό Οκινάουα, ο οποίος αποτελείται από τα μικρότερα, απομακρυσμένα ιαπωνικά νησιά στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, αναφέρουν οι Japan Times.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας είπε ότι ο Nanmadol θα φέρει καταρρακτώδεις βροχές, καταιγίδες κατά μήκος της ακτής και ανέμους τόσο ισχυρούς που υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης κατοικιών. Ο τυφώνας κινείται πλέον βόρεια, ρίχνοντας τεράστιες ποσότητες βροχής στο ορεινό κέντρο του νησιού. Αναμένεται να ταξιδέψει μέσω της κεντρικής Ιαπωνίας προς το Τόκιο τις επόμενες ημέρες και να διατηρήσει μεγάλο μέρος της δύναμής του καθώς κινείται.
Η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή και την περιουσία είναι από τη βροχή, η οποία ήδη προκαλεί την άνοδο των ποταμών και θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις. Οι αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους σε όλο το Kιούσου να αναζητήσουν καταφύγιο. Ο Nanmadol είναι ο 14ος τυφώνας στον Ειρηνικό αυτή την περίοδο και μακράν ο μεγαλύτερος που πλήττει την Ιαπωνία.
Μιλώντας το Σάββατο, ένας αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας είπε ότι είχε τη δυνατότητα να είναι χειρότερος τόσο από τον τυφώνα Jebi το 2018, που άφησε πίσω του 14 νεκρούς όσο και από τον τυφώνα Hagibis, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος το 2019. Η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταιγίδες, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή τις κάνει μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές.