Η πτώση του Ίζιουμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις αφότου απωθήθηκαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άφησαν πίσω τους τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό τους.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Ολέχ Ζντάνοφ, είπε ότι με τις νίκες αυτές ίσως ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Λουγκάνσκ.
«Αν δείτε τον χάρτη, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η αντεπίθεση θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση του Σβάτοβο-Στάρομπελσκ και του Σεβεροντονέτσκ-Λισίτσανσκ», εκτίμησε.
Πούτιν: Καρατόμησε διοικητή
Μετά από αυτή την κατάσταση ο Πούτιν καρατόμησε τον διοικητή της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας στρατηγό Τριών αστέρων Berdnikov που ήταν υπέυθυνος της περιοχής των επιχειρήσεων σε Ιζιούμ και Χάρκοβο αν και είχε στο πόστο του 15 ημέρες μόλις.
Την διοίκηση της αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Λάπιν, διοικητής της κεντρικής περιφέρειας μαζί με το επιτελείο του. Ήδη μεταφέρθηκε στην έδρα της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας από το Λουγκάνσκ
Κόλαση βομβαρδισμών
Τη νύχτα, τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν ξανά την περιοχή του Ντνεπροπετρόφσκ. Ζημιές υπέστησαν πολλά κτίρια της περιοχής, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο κανάλι Telegram ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ντνιπροπετρόβσκ Νικολάι Λουκασούκ.
Δείτε τις εικόνες
Το βράδυ στο Κραματόρσκ της περιοχής του Ντόνιετσκ βομβαρδίστηκε ένα περιγεννητικό κέντρο, χωρίς να υπάρχουν τραυματίες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Alexander Goncharenko.
Δείτε τις εικόνες
Οι ειδικοί δεν προβλέπουν το επικείμενο τέλος του πολέμου
Η τρέχουσα αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν θα τερματίσει τον πόλεμο, πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το 2023, λένε ειδικοί στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Αυτό συζητείται σε νέα έκθεση για την κατάσταση στην Ουκρανία, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του οργανισμού.
''Η εκστρατεία στη βορειοανατολική Ουκρανία θα φτάσει τελικά στο τέλος της, επιτρέποντας στους Ρώσους να ξαναχτίσουν μια σταθερή αμυντική γραμμή και ίσως ακόμη και να εξαπολύσουν τοπικές αντεπιθέσεις'', λέει το Ινστιτούτο.
Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εξαπολύσει επόμενες αντεπιθέσεις, πιθανώς αρκετές, για να ολοκληρώσει την απελευθέρωση των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο λέει ότι η Ουκρανία, με την αντεπίθεσή της, έστρεψε το ρεύμα αυτού του πολέμου υπέρ της.
Το Κίεβο είναι πιθανό να υπαγορεύει ολοένα και περισσότερο την τοποθεσία και τη φύση των μεγάλων εχθροπραξιών και η Ρωσία θα ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο ακατάλληλα στην αυξανόμενη σωματική και ψυχολογική πίεση της Ουκρανίας σε διαδοχικές στρατιωτικές εκστρατείες, εκτός εάν η Μόσχα βρει τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, προβλέπει το Ινστιτούτο Μελέτης του πολέμου. .
Υποστηρίζεται επίσης ότι με την απώλεια του Izyum, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να επιτεθεί στην περιοχή του Ντόνετσκ από βορρά και αυτό καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την επίτευξη των στόχων της «ειδικής επιχείρησης».
Μετά την ουκρανική αντεπίθεση κοντά στο Χάρκοβο, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «δίλημμα χρόνου και χώρου».
Προκειμένου να σχηματίσει μια σταθερή γραμμή άμυνας κατά μήκος του ποταμού Oskol και να προστατεύσει τις θέσεις στην κατεχόμενη περιοχή του Λούγκανσκ, η Ρωσία πιθανότατα θα χρειαστεί να αποσύρει δυνάμεις από άλλους τομείς. Ταυτόχρονα, τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από το Μπαχμούτ και κοντά στο Ντόνετσκ συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις και στη Χερσώνα, οι Ρώσοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απειλή νέων επιθέσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, θα είναι επώδυνο να αποσύρουμε τα στρατεύματα από εκεί.
''Η ουκρανική εκστρατεία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να βάλει τον Πούτιν σε τέτοιο δίλημμα και να κεφαλαιοποιήσει ουσιαστικά κάθε απόφαση που παίρνει'', καταλήγει το Ινστιτούτο.
Οι Ρώσοι προσπαθούν να διαπραγματευτούν τους όρους για την παράδοση των όπλων
Στη νότια Ουκρανία, ο εχθρός προσπαθεί να διαπραγματευτεί την παράδοση των όπλων , δήλωσε η επικεφαλής του κέντρου Τύπου του ΟΚ «Νότος» Νατάλια Γκουμενιούκ σε ένα σχόλιο στο Channel 24.
''Εχθρικές μονάδες αναζητούν ακόμη και τρόπους να φτάσουν στις μονάδες μας και προσπαθούν να διαπραγματευτούν τους όρους για το πώς θα καταθέσουν τα όπλα τους και θα τεθούν υπό την αιγίδα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου'', είπε.
Αυτές οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με αυτήν, διεξάγονται λόγω του γεγονότος ότι η ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων βρισκόταν μεταξύ του μετώπου και του καναλιού του Δνείπερου.