Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ακολουθώντας τον Όλαφ Σολτς, έθεσε στο στρατιωτικό και στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα του καθήκοντα να μετατρέψει τον στρατό της χώρας στον ισχυρότερο στην ήπειρο, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα VZGLYAD.
Παρά την κρίση, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επενδύονται στον αγώνα των εξοπλισμών.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι υπόσχεται επίσης «ενόψει της ουκρανικής σύγκρουσης» να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες.
Ποιος είναι ο σκοπός των χωρών της Ευρώπης που άρχισαν να αναπτύσσουν βιαστικά το στρατιωτικό τους δυναμικό;
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να κάνει τον στρατό τον πρώτο στην Ευρώπη από πλευράς εξοπλισμού. «Ένας ισχυρός στρατός είναι βασικό σημείο στη στρατηγική μας… Έχουμε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για το 2019-2024 που θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε τις δυνατότητές μας, καθώς και να προσαρμοστούμε στην τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο, που θα κάνει τον γαλλικό στρατό τον πρώτο στρατό στην Ευρώπη», είπε ο ίδιος στη διάσκεψη των Γάλλων πρεσβευτών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ειδικότερα, τόνισε «την ανάγκη ενίσχυσης της πυρηνικής αποτροπής».
Στις αρχές του καλοκαιριού, ο Μακρόν ανέθεσε στον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκόρν, και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Τιερί Μπερκάρντ, να επανεξετάσουν το πρόγραμμα εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2019-2025, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, αναφέρει το TASS. Ο τρέχων αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας (41 δισ. ευρώ) θα αυξηθεί κατά τρία δισ. το επόμενο έτος, δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Όμως η Γαλλία έχει ανταγωνιστή στην κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη. Πριν από τρεις μήνες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είπε: Η Γερμανία σύντομα θα έχει «τον μεγαλύτερο παραδοσιακό στρατό στην Ευρώπη» μεταξύ των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Τον Φεβρουάριο, ο γερμανικός προϋπολογισμός για το τρέχον έτος περιελάμβανε ένα ενιαίο ποσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επενδύσεις και τα αμυντικά έργα που είναι απαραίτητα για την Bundeswehr - ένα ειδικό ταμείο για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.
Το καλοκαίρι του περασμένου έτους, ο προϋπολογισμός του 2022 έθεσε ρεκόρ για τις αμυντικές δαπάνες της ίδιας της Γερμανίας - 50,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Γαλλίας, ανέφερε η παρισινή Le Figaro στα τέλη Αυγούστου. «Σε αντίθεση με τον γαλλικό στρατό, η Μπούντεσβερ δεν επωμίζεται το κόστος της πυρηνικής αποτροπής, επομένως ο γερμανικός στρατός με τέτοιο προϋπολογισμό μπορεί να γίνει ο πρώτος στρατός στην Ευρώπη», δήλωσε ο Jean-Louis Thiero, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του γαλλικού κοινοβουλίου.
Σημειώστε ότι σύμφωνα με τους συντάκτες του Global FirePower για φέτος, ο γαλλικός στρατός βρίσκεται στην 7η θέση στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα - και είναι ήδη ο ισχυρότερος μεταξύ των στρατών των χωρών της ΕΕ. Στην ίδια κατάταξη, η Ιταλία είναι 11η, η Γερμανία 16η, η Ισπανία 19η και η Πολωνία στην 24η.
Επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου
Θέτοντας το καθήκον να κάνει τον γαλλικό στρατό τον πρώτο στην Ευρώπη από πλευράς εξοπλισμού, ο Μακρόν ουσιαστικά εννοεί την επιστροφή του στους δείκτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, εξηγούν οι ειδικοί.
Όπως όλα δείχνουν, και η Γερμανία σκοπεύει να επιστρέψει στους δείκτες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Η Γερμανία μείωσε σημαντικά το μέγεθος του στρατού της: από περίπου μισό εκατομμύριο άτομα το 1990 σε λιγότερους από 200.000 σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση των δυνάμεων του Δεκεμβρίου 2021, λιγότερο από το 30% των πλοίων του γερμανικού πολεμικού ναυτικού ήταν «πλήρως επιχειρησιακά».
«Οι ευρωπαϊκές χώρες στη δεκαετία του '90 μείωσαν τους στρατούς τους σχεδόν στο μηδέν και σκότωσαν το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα τους, αποφασίζοντας ότι μετά τον Ψυχρό Πόλεμο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τις προστάτευαν», σχολιάζει ο Αντιστράτηγος των Εφέδρων Evgeny Buzhinsky, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο PIR Center, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του κύριου τμήματος διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι εάν η Γερμανία σκοπεύει να αποκαταστήσει το στρατιωτικό της δυναμικό και η Πολωνία - να γίνει στρατιωτικός υποηγεμόνας της Ανατολικής Ευρώπης, επηρεάζοντας την Ουκρανία, τότε στόχος της Γαλλίας είναι να επιτύχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας έκκληση στη «σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα».
«Τα σχέδια του Μακρόν για την ενίσχυση του στρατού στοχεύουν κυρίως στην επιστροφή της Γαλλίας στην Αφρική και έχουν επίσης σκοπό να υποδείξουν την επιθυμία του Παρισιού - ως ηγέτη της ΕΕ - για μεγαλύτερη κυριαρχία από την Ουάσιγκτον. Η Γαλλία δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική της συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θέλει να την τηρήσει με μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τον εαυτό της», δήλωσε ο Γιούρι Ρουμπίνσκι, επικεφαλής του Κέντρου Γαλλικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν περιοδικά να δημιουργήσουν κοινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν το 1988 ότι δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί αυτό.
Τώρα, με φόντο τον φόβο της «ρωσικής απειλής», η κατάσταση είναι η καταλληλότερη για την έναρξη της εφαρμογής αυτών των σχεδίων. Η Γερμανία επίσης δεν είναι αντίθετη σε αυτό και ελπίζει να απαλλαγεί από το καθεστώς των Αμερικανών και των βάσεών τους στο έδαφός της.
Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης - πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, τα ναπολεόντεια σχέδια του Μακρόν και του Σολτς δεν φαίνονται πολύ εφικτά. Ως εκ τούτου, η Ρωσία πρέπει να το αντιμετωπίσει προσεκτικά, αλλά με ψυχραιμία. «Χρειάζεται να επενδύσουν πάρα πολλά χρήματα, τα οποία ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι έχουν αυτήν τη στιγμή». Επιπλέον, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας, η Ουάσιγκτον, υπό οποιαδήποτε διοίκηση, δεν θα επιτρέψει στη Γαλλία να ενισχύσει σημαντικά τον στρατό, πολύ λιγότερο στην Ευρώπη να δημιουργήσει μια ενιαία ένοπλη δύναμη ώστε η περιοχή να μην εγκαταλείψει την τροχιά των ΗΠΑ.