Το πιο θανατηφόρο πλάσμα του κόσμου δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς. Και αυτό όχι λόγω του μεγέθους ή της αγριότητάς του, αλλά λόγω της "μεταφορικής" του ικανότητας. "Τα κουνούπια και οι ασθένειες που μεταφέρουν σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους σε μια μέρα από ό,τι οι καρχαρίες σε 100 χρόνια", δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates.
Ναι, τα κουνούπια, τα ενοχλητικά αιμοβόρα έντομα που μεταδίδουν τους ιούς από άνθρωπο σε άνθρωπο, ευθύνονται για την πλειονότητα των θανάτων που σχετίζονται με τα ζώα (830.000 ετησίως για την ακρίβεια). Συγκριτικά, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για 580.000 θανάτους ανθρώπων ετησίως, τα φίδια ευθύνονται για 60.000 θανάτους ετησίως και οι καρχαρίες απαιτούν μόνο έξι ζωές ετησίως.
Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού Ζίκα, καθώς και άλλων απειλητικών για τη ζωή ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός. Αλλά αυτές οι ασθένειες δεν είναι αυτό που κάνει τα κουνούπια τόσο θανατηφόρα.
"Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το συντριπτικό ποσοστό των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με τα κουνούπια προέρχεται από την ελονοσία", έγραψε ο Γκέιτς σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο.
Η ελονοσία είναι μια παρασιτική λοίμωξη που μεταδίδεται από κουνούπια και μπορεί να προκαλέσει ρίγη, πυρετό και ναυτία, μεταξύ άλλων σοβαρών επιπλοκών, όπως η ανεπάρκεια οργάνων. Η ασθένεια αυτή και μόνο είναι υπεύθυνη για περισσότερους από τους μισούς θανάτους που σχετίζονται με τα κουνούπια, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική.
Ο δάγκειος πυρετός, μια άλλη ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια, έχει επίσης καταστεί κύρια αιτία νοσηλείας και θανάτου μεταξύ των παιδιών σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Έχοντας αυτό κατά νου, ο Gates αποφάσισε να αναδείξει αυτή την κατάσταση και ξεκίνησε αυτό που ονόμασε "εβδομάδα κουνουπιών". Ωστόσο, αντί να υποστηρίξει μια μαζική δράση για την εξάλειψή τους, αποφάσισε να υποστηρίξει ένα έργο που, αντί να τα εξαλείψει, εκτρέφει αυτά τα έντομα και τα απελευθερώνει. Μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός αυτός έχει ήδη εφαρμοστεί σε 11 χώρες, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική. Ωστόσο, δεν πρόκειται για "κανονικά" κουνούπια, αλλά είναι μολυσμένα με ένα βακτήριο που τα καθιστά ανίκανα να μεταδώσουν ασθένειες.
Το βακτήριο με το οποίο μολύνθηκαν αυτά τα κουνούπια είναι το Wolbachia, ένα κοινό παθογόνο που βρίσκεται σε σχεδόν έξι στα 10 έντομα όλων των τύπων, όπως πεταλούδες, μέλισσες και σκαθάρια, δήλωσε το CDC. Διευκρίνισαν επίσης ότι, αν και έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, "δεν μπορούν να αρρωστήσουν ανθρώπους ή ζώα (π.χ. ψάρια, πτηνά, κατοικίδια)".
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι "η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήχθη στη Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας διαπίστωσε ότι τα κουνούπια που φέρουν Wolbachia μείωσαν τον αριθμό των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην πόλη κατά 77% και τις νοσηλείες για δάγκειο πυρετό κατά 86%". Ενώ σημειώνει ότι "σε μια νέα μελέτη στο Μεντεγίν, τα κρούσματα δάγκειου πυρετού μειώθηκαν κατά 89% από τότε που άρχισαν να απελευθερώνονται κουνούπια Wolbachia το 2015".
"Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πόσο μακριά έχει φτάσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τα Κουνούπια. Πριν από χρόνια, η ιδέα της απελευθέρωσης κουνουπιών ως συμμάχου στον αγώνα κατά των ασθενειών φαινόταν τρελή σε πολλούς ανθρώπους. Όμως, η υποστήριξη αυτής της καινοτόμου λύσης έχει αρχίσει να βρίσκει απήχηση σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα καταπληκτικά κουνούπια πετούν και σώζουν ζωές", έγραψε ο Γκέιτς.