Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν νωρίτερα ότι οι Γάλλοι μουσουλμάνοι ψήφισαν μαζικά τον ακροαριστερό υποψήφιο Μελανσόν (Mélenchon)
Η Κεντρική Εδαφική Υπηρεσία Πληροφοριών (SCRT) έσπευσε να αμφισβητήσει τις "ισλαμικές επιρροές στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας" μετά τις εκλογές. Το ότι οι μουσουλμάνοι ψηφίζουν αριστερά κόμματα είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό, και αυτό συνέβαινε και στις προηγούμενες εκλογές. Αλλά αυτή τη φορά η αστυνομία σημειώνει ότι το 2022 οι ισλαμιστές "προσπάθησαν σαφώς να συμβάλουν στην εκστρατεία".
Στη Γαλλία μαίνεται εδώ και καιρό μια συζήτηση σχετικά με την κοσμικότητα και τον ρόλο της θρησκείας. Πολλοί μουσουλμάνοι αισθάνονται ότι οι Γάλλοι είναι εχθρικοί προς το Ισλάμ και θεωρούν τους εαυτούς τους στιγματισμένους. Αυτό είναι κάτι που αισθάνονται τόσο οι αυστηροί όσο και οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. Ο Jean-Luc Mélenchon ήθελε απλώς να δώσει περισσότερο χώρο στο Ισλάμ. Αντίθετα, ο Eric Zemmour, για παράδειγμα, ήθελε να δώσει λιγότερο χώρο στο Ισλάμ.
Αυτό το αίσθημα θυματοποίησης είναι κάτι από το οποίο οι ισλαμιστές μπορούν να επωφεληθούν. Υποστηρίζονται σε αυτό από ακτιβιστές κατά της λεγόμενης ισλαμοφοβίας και ακτιβιστές της "αποαποικιοποίησης". Οι υποστηρικτές του πολιτικού Ισλάμ διατυπώνουν πάντα τις παρατηρήσεις τους. Επομένως, ο Jean-Luc Mélenchon ήταν πιο δημοφιλής στους ισλαμιστές. Για παράδειγμα, ηγετικά στελέχη της ριζοσπαστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του Mélenchon, France Insoumise. Το CCIE, το οποίο απαγορεύτηκε στη Γαλλία αλλά επανιδρύθηκε στο Βέλγιο, υποστήριξε επίσης τον Mélenchon. Παρ' όλα αυτά, μια κάποια δυσπιστία παραμένει, καθώς ο κομμουνιστής Mélenchon είχε στο παρελθόν προτείνει φιλο-δημοκρατικές απόψεις.
Απειλή
Ο Yves Mamou, δημοσιογράφος επί σειρά ετών σε κορυφαίες γαλλικές εφημερίδες όπως η Le Monde και η Le Figaro, βλέπει μια αυξανόμενη επιρροή του πολιτικού Ισλάμ που συνδέεται με "ανοιχτά σύνορα για τη μουσουλμανική μετανάστευση". Αυτό προκαλεί αυξανόμενη πίεση στην κοσμική παράδοση της Γαλλίας, σημειώνει, αλλά πηγαίνει πολύ παραπέρα, όπως πιστεύει: "Δεν απειλείται μόνο η κοσμικότητα, απειλείται ολόκληρη η Γαλλία, η Γαλλία ως δυτική χώρα με αρχικά χριστιανική κουλτούρα".
Ο Mamou σημειώνει ότι ο Μελανσόν δεν βλέπει μεγάλη αξία στην υποστήριξη των πιο ριζοσπαστικών στοιχείων της ισλαμικής κοινότητας στη Γαλλία, αντιθέτως.
"Όχι μόνο δεν ανησυχεί γι' αυτό, αλλά έχει καταλάβει ότι γι' αυτόν είναι ένας εκλογικός κινητήρας. Έχουμε πλέον μια εξισλαμισμένη αριστερά στη Γαλλία, ή ένα ισλαμοαριστερό πολιτικό κίνημα που εκπροσωπείται ευρέως στην Εθνοσυνέλευση".
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν καμία σημασία στην εμπλοκή των ισλαμιστών με την άκρα αριστερά. "Τα μέσα ενημέρωσης ασκούν έναν μαχητικό αντιρατσισμό που τα τυφλώνει από την πραγματικότητα και τα οδηγεί στη δίωξη οποιουδήποτε προειδοποιεί κατά της ισλαμοποίησης της χώρας. Ακόμη και η Μαρίν Λεπέν, η οποία τόσο συχνά δαιμονοποιείται, δεν τολμά πλέον να μιλάει για τη μετανάστευση ως πρόβλημα στη Γαλλία".