Το ΝΑΤΟ αξιολογεί τον αντίκτυπο της παραβίασης δεδομένων απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων που πωλούνται στο διαδίκτυο από ομάδα χάκερ. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν σχέδια όπλων που χρησιμοποιούνται από συμμάχους του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.
Οι χάκερ πωλούν τους φακέλους, αφού έκλεψαν δεδομένα που συνδέονται με έναν μεγάλο ευρωπαϊκό κατασκευαστή όπλων.
Η MBDA Missile Systems, η οποία εδρεύει στη Γαλλία, δήλωσε ότι οι πληροφορίες της παραβιάστηκαν, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τις αρχές της Ιταλίας, όπου έλαβε χώρα η παραβίαση των δεδομένων.
Είναι κατανοητό ότι οι έρευνες επικεντρώνονται σε έναν από τους προμηθευτές της MBDA.
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η MBDA δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: «Αξιολογούμε τις αξιώσεις που σχετίζονται με δεδομένα που φέρεται να έχουν κλαπεί από την MBDA. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι κάποιο δίκτυο του ΝΑΤΟ έχει παραβιαστεί».
Η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται σε ρωσικά και αγγλικά φόρουμ, πουλάει 80GB των κλεμμένων δεδομένων για 15 Bitcoin (περίπου 18.000 λίρες) και ισχυρίζεται ότι έχει πουλήσει υλικό σε τουλάχιστον έναν άγνωστο αγοραστή μέχρι στιγμής.
Η ομάδα, επίσης, ισχυρίστηκε ότι έχει «διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με υπαλλήλους εταιρειών που συμμετείχαν στην ανάπτυξη κλειστών στρατιωτικών έργων», καθώς και «έγγραφα σχεδιασμού, σχέδια, παρουσιάσεις, βίντεο και φωτογραφικό υλικό, συμβάσεις και αλληλογραφία με άλλες εταιρείες».
Τα επίπεδα διαβάθμισης του ΝΑΤΟ είναι τα εξής:
COSMIC TOP SECRET: η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη θα προκαλούσε εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στο ΝΑΤΟ.
NATO SECRET: η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στο ΝΑΤΟ.
NATO CONFIDENTIAL: η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη θα έβλαπτε τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.
ΝΑΤΟ RESTRICTED: η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη θα ήταν δυσμενής για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ
Unclassified Controlled Information (μη διαβαθμισμένες ελεγχόμενες πληροφορίες): είναι μια αμερικανική διαβάθμιση ασφαλείας για πληροφορίες που δημιουργούνται ή ανήκουν στην κυβέρνηση. Πληροφορίες που απαιτούν ελέγχους διαφύλαξης ή διάδοσης σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, κανονισμούς και κυβερνητικές πολιτικές.
Οι χάκερ δεν επιβεβαίωσαν αν το υλικό προερχόταν από περισσότερες από μία πηγές που είχαν παραβιαστεί.
Ένας πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη υπερταξινόμηση στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτές οι διαβαθμίσεις έχουν σημασία. Εφαρμόζονται από τον δημιουργό της πληροφορίας και το ''ΝΑΤΟ SECRET'' δεν εφαρμόζεται ελαφρά τη καρδία. Είναι πληροφορίες που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας».
Πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες να έχουν αποχαρακτηριστεί τα έγγραφα ήταν ελάχιστες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα από τα αρχεία φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί μεταξύ 2017 και 2020.
Τα δείγματα αρχείων περιλάμβαναν, επίσης, μια παρουσίαση που φαινόταν να περιγράφει λεπτομερώς την εσωτερική λειτουργία του Land Ceptor CAMM (Common Anti-Air Modular Missile), συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς θέσης της ηλεκτρονικής μονάδας αποθήκευσης εντός του.
Ένα από αυτά στάλθηκε πρόσφατα στην Πολωνία για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, ως μέρος του συστήματος Sky Sabre και είναι επιχειρησιακό.
Η MBDA Missile Systems δεν αμφισβήτησε ότι οι πληροφορίες της παραβιάστηκαν, αλλά δήλωσε: «Οι εσωτερικές διαδικασίες επαλήθευσης της εταιρείας δείχνουν ότι τα δεδομένα που διατίθενται στο διαδίκτυο δεν είναι ούτε διαβαθμισμένα δεδομένα ούτε ευαίσθητα».
Ωστόσο, ορισμένα από τα έγγραφα, που είναι γνωστό ότι έχουν κλαπεί από την MBDA, φέρουν την ένδειξη «πληροφορίες ιδιοκτησίας που δεν πρέπει να κοινοποιηθούν ή να αναπαραχθούν».