Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 100.000 υπογραφές για το θέμα. κάτι που την αναγκάζει να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και να κάνει σεβαστό το αποτέλεσμά του.
Το θέμα της αγοράς των F-35 έχει προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες, κυρίως λόγω του δόγματος της ουδετερότητας, αναφέρουν οι Financial Times.
Η Βέρνη επέλεξε τα F-35, τιμής 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι του Super Hornet της Boeing, του Rafale της Dassault και το Eurofighter Typhoon της Airbus.
Η πρόθεση της κυβέρνησης για την αγορά των μαχητικών προχώρησε μετά από άλλο δημοσψήφισμα του 2020 που υποστήριξε τον εκσυγχρονισμό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το αεροπλάνο που θα αποκτηθεί, αφήνοντας την επιλογή στο υπουργείο Άμυνας.
Η Βέρνη έχει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο για να ολοκληρώσει το συμβόλαιό της με τη Lockheed, γεγονός που της ασκεί πιέσεις.
«Πρόκειται για παρανόηση του λαϊκού δικαίου, αν όχι κατάχρησή του», ανέφερε ο Thierry Burkart, επικεφαλής του φιλελεύθερου FDP της Ελβετίας, που υποστηρίζει τη σύμβαση της Lockheed.
Οι επικριτές της συμφωνίας, ισχυρίζονται ότι οι τιμές του F-35 υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές των ανταγωνιστικών αεροσκαφών, το χαρκατηρίζουν «πολυτελές τζετ» που υπερβαίνει τις επιθυμίες της Ελβετίας και κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι παρασύρθηκε από τις ΗΠΑ.
Έγγραφα που διέρρευσαν τον Ιούλιο στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ελβετίας, SRF, αποκάλυψαν ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ασκήσει έντονη πίεση για να κερδίσουν το συμβόλαιο για το Rafale της Dassault, υποσχόμενοι στη Βέρνη δισεκατομμύρια φορολογικές εκπτώσεις και βοήθεια σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες σε περίπτωση που παραιτηθούν από το F-35.