Javelin
Κόσμος

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα! Σκέτη αποτυχία... οι 5.000 πύραυλοι ''Javelin'' που δόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία (Εικόνες)

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, η Ουάσινγκτον έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με τουλάχιστον 5.000 πυραύλους FGM-148 Javelin. Οι πύραυλοι αυτοί περιλαμβάνονταν σε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διέρρευσαν Έγγραφα

Ένα διάγραμμα που μπορείτε να δείτε παρακάτω (Διάγραμμα 1) δείχνει την πραγματική απόδοση βεληνεκούς των Javelin, η οποία για έναν πύραυλο 8,4 κιλών είναι 2,5 χιλιόμετρα. Να αναφέρουμε πως αυτή είναι η μισή από αυτή που αναφέρει η κατασκευαστική, αφού ο πύραυλος διαφημίζεται να έχει βεληνεκές 5 χιλιομέτρων. Το διάγραμμα καταγράφει και τα βεληνεκή άλλων συστημάτων ίδιο τύπου, όπως του TOW, του εκτοξευτή ρουκετών AT-4 και βαριών ολμοβόλων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα άλλο διάγραμμα (Διάγραμμα 2) συγκρίνει την αναλογία επιτυχών χτυπημάτων των Javelin με αυτή των πυραύλων TOW. Το αμερικανικό όπλο φαίνεται να έχει χτυπήσει μόνο τους 3 από τους 10 στόχους με τους οποίους ενεπλάκη. Βέβαια, να προσθέσουμε πως οι συνθήκες υπό τις οποίες καταγράφηκαν αυτές οι επιδόσεις είναι άγνωστες. Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για πραγματική μάχη ή ασκήσεις, δεν γνωρίζουμε τις καιρικές συνθήκες, δεν γνωρίζουμε εάν οι στόχοι ήταν κινούμενοι ή σταθεροί κλπ. 

Τα έγγραφα περιέχουν επίσης μία έρευνα που έγινε σε Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπηρέτησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν και οι 56 από τους 58 είπαν πως ο Javelin είναι "αξιόπιστος", οι 18 από τους 57 ανέφεραν θέματα στην συντήρηση. 

Μετά την διαρροή των εγγράφων, ο υπεύθυνος διεθνών επικοινωνιών της Raytheon (η κατασκευαστική των Javelin) σχολίασε, "η εταιρεία μας δεν δημιούργησε αυτά τα έγγραφα, ενώ η αποτελεσματικότητα των Javelin μιλάει από μόνη της."

Κακή Εκπαίδευση και Υποστήριξη; 

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου από την Washington Post αναφέρει την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης από τον πωλητή των πυραύλων (δηλαδή το Πεντάγωνο και το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ) και την κατασκευαστική (δηλαδή την Lockheed Martin και την Raytheon).

Πολλοί Javelin στην Ουκρανία πήγαν ουσιαστικά "χαμένοι" εξαιτίας διάφορων παραγόντων. Οι Αμερικανοί στρατιώτες που χρησιμοποιούν αυτό το πολύ περίπλοκο σύστημα έχουν στην διάθεσή τους ένα νούμερο γραμμής εξυπηρέτησης, μία πολυτέλεια που δεν έχουν οι Ουκρανοί. Η εκπαίδευση επίσης των Ουκρανών κράτησε το πολύ μία μέρα, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες περνούν εκπαίδευση τρεισήμισι ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη και οι 200 Αμερικανοί στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ, οι οποίοι στάλθηκαν για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς, γύρισαν πίσω. 

Η γερουσιαστής των ΗΠΑ Λίζα Μαρκόφσκι, ανέφερε επίσης σε επίπεδο Κογκρέσου την ανησυχία της πως δεν στάλθηκε αρκετή υλικοτεχνική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι Javelin δεν είναι εύκολα συστήματα. Πολλές φορές απαιτούνται εκπαιδευτικές προσομοιώσεις για βέλτιστη χρήση τους από στρατιώτες. 

Τέλος, ένα άλλο θέμα είναι η περιορισμένη προμήθεια μπαταριών για τις μονάδες εκτόξευσης. Μία μπαταρία κρατά μόνο τέσσερεις ώρες σε πλήρη φόρτιση, ενώ ξεφορτίζεται ακόμα γρηγορότερα μετά την πρώτη χρήση του συστήματος. Εάν η μονάδα εκτόξευσης μείνει από μπαταρία, το Javelin δεν είναι τίποτα άλλο από μία βαριά πέτρα 23 κιλών.

Ο βετεράνος του αμερικανικού στρατού και εθελοντής εκπαιδευτής Mark Hayward, παρέθεσε ένα αναπάντεχο γεγονός που δείχνει παράλληλα την δύσκολη θέση που βρίσκονται Ουκρανοί στρατιώτες. Ο Mark αναφέρει πως έλαβε μία ξαφνική κλήση από έναν Ουκρανό στρατιώτη που εκπαίδευσε στην χρήση Javelin. Ο στρατιώτης καλύπτονταν πίσω από ένα λόφο, ενώ δέχονταν πυρά από ρωσικό άρμα. Τηλεφώνησε τον Αμερικανό γιατί ο αντιαρματικός του Javelin εμφάνισε δυσλειτουργία και κατ' επέκταση δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τον πύραυλο εναντίων του ρωσικού άρματος. Βέβαια, ο Mark δεν μπόρεσε να λύσει το θέμα τηλεφωνικά και συμβούλεψε τον Ουκρανό να τραπεί σε φυγή. Η τύχη του παραμένει άγνωστη. 

GALLERY

Διάγραμμα 1
Διάγραμμα 2
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ