Τούρκοι και Λιβυοι ετοιμάζουν συμφωνίες για υδρογονάνθρακες και ανοικοδόμηση της χώρας στην περιοχή του Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Σύμφωνα με το άρθρο μας ο υπουργός Πετρελαίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σχετικά με την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσία φέρνει ήδη κέρδη για την χώρα, τα οποία δεν είναι τα μόνα όμως.
Όπως έγινε γνωστό θα έχουμε φόρουμ με το όνομα Urban Expo Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Οκτωβρίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη με στόχο όχι μόνο τον κατασκευαστικό τομέα αλλά και άλλους τομείς μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, αναφέρει περιχαρής ο λιβυκός τύπος .
Η διήμερη εκδήλωση, η οποία αναμένεται να καλωσορίσει περισσότερους από 100 Λιβύους επιχειρηματίες, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ώστε οι δύο χώρες να υπογράψουν συμφωνίες για νέα έργα υποδομής και ανοικοδόμησης.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ομίλου ADD, που διοργανώνει την εκδήλωση με τις εκθέσεις ICF στην Τουρκία, Ghaleb Al-Geblawi, δήλωσε ότι η υλοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η συνέχιση των επιχειρηματικών συμφωνιών χωρίς διακοπή, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για την ανάκτηση του κύρους της Λιβύης.
Ο Al-Geblawi είπε ότι περισσότεροι από 100 Λίβυοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, θα έρθουν στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στη διήμερη εκδήλωση.
«Θέλουμε να παρέχουμε πολύ σημαντικές ευκαιρίες για εσαγγωγή τεχνικής γνώσης από τον τουρκικό στεγαστικό τομέα, να επιτύχουμε συνεργασία με την Τουρκία, να συνεχίσουμε τις αδιάλειπτες επιχειρηματικές συμφωνίες και να επιτρέψουμε στη Λιβύη να έχει μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Άρπαγες οι Τούρκοι
Υπενθυμίζουμε ότι από την εποχή του δικτάτορα Μ.Καντάφι δεκάδες ελληνικές κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες αλώνιζαν την Λιβύη, ενώ οι Τούρκοι επιδιώκουν να πάρουν όλα δικά τους.
Η Ελλάδα παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις ως θεατής χωρίς να κάνει το παραμικρό, ενώ οι Τούρκοι "προσαρτούν" πολιτικά και στρατιωτικά την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα και ετοιμάζουν σχέδιο εξόρυξης εντός της ελληνικής ΑΟΖ , με τους Λίβυους.
Την ίδια στιγμή ο Μπασάγκα ( υποτίθεται ο μετριοπαθής μη υποστηρικτής της Τουρκίας) επισκέφθηκε και αυτός την Τουρκία για να ξεμπλοκάρει την πολιτική κρίση στη Λιβύη.
Ο Λίβυος πολιτικός ζήτησε την υποστήριξη του Ερντογάν στον πολιτικό του αγώνα ενάντια στον Ντμπέιμπε για την ηγεσία της χώρας, κάνοντας τον Τούρκο προέδρο πραγματικό Σουλτάνο στην Λιβύη για όσους δεν κατανοούν μια τέτιοια κίνηση.
Ο Φάθι Μπασάγκα, πρωθυπουργός που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ χωρίς να διοριστεί ακόμη, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία την Τετάρτη.
Ο Λίβυος πολιτικός πήγε στη Τουρκία αφού έλαβε επίσημη πρόσκληση από τους Τούρκους. Στόχος του ήταν να λάβει η υποστήριξη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πολιτικό του αγώνα με τον Abdul Hamid Dbeibé, Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.
Το GNU είναι η προσωρινή κυβέρνηση που προέκυψε από την ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ μετά την υπογραφή εκεχειρίας στα τέλη του 2020.
Αυτή η συμφωνία σταμάτησε τις εχθροπραξίες μεταξύ των δυνάμεων που ήταν πιστές στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Fayez al-Sarraj, που εδρεύει στην Τριπολιτανία, και του Στρατάρχη Khalifa Haftar (Λιβυκός Εθνικός Στρατός),που είναι συνδεδεμένος με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό την προεδρία της Aguila Saleh, και οι δύο με έδρα την Κυρηναϊκή.
Όλοι τους παλεύουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από την πτώση της κυβέρνησης του Μουάμαρ αλ Καντάφι το 2011, στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, η οποία προκλήθηκε από διεθνή επέμβαση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ως γνωστόν, Κατάρ και Τουρκία υποστήριξαν τον Al-Sarraj, ο οποίος είχε διασυνδέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ρωσία υποστήριξαν τον Haftar και τον Saleh.
Η ειρηνευτική διαδικασία είχε ως στόχο τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης δημοκρατικής ενότητας, τη διάρρηξη της αντιπαράθεσης μεταξύ ανατολικής και δυτικής χώρας και τον τερματισμό μιας 11χρονης σύγκρουσης.
Η ουσία όλων αυτών είναι ότι Τουρκία αν ελέγξει ολοκληρωτικά την Λιβύη, τότε θα απειλεί και την Αίγυπτο, ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία και βάσεις στην λιβυκή ενδοχώρα θα τις δώσουν τρομερά γεωπολιτικά προνόμια.