Προλειαίνει το έδαφος για ακόμη μια φορά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. που τάσσεται τώρα υπέρ της συγχώνευσης συστημάτων ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης για τη λογοκρισία της "ρητορικής μίσους" και της "παραπληροφόρησης" στο διαδίκτυο πριν καν επιτραπεί η ανάρτησή τους.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο του WEF προειδοποιεί δυσοίωνα για τον κίνδυνο του "σκοτεινού κόσμου των διαδικτυακών βλαβών".
Αλλά ο οργανισμός, που διοικείται από τον Klaus Schwab, έχει μια λύση.
Θέλουν να συγχωνεύσουν τις "καλύτερες" πτυχές της ανθρώπινης λογοκρισίας και των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης της τεχνητής νοημοσύνης για να διασφαλίσουν ότι τα συναισθήματα των ανθρώπων δεν θα πληγωθούν και ότι οι απόψεις που αντιτίθενται στο καθεστώς θα μπουν στη μαύρη λίστα.
"Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τη δύναμη της καινοτόμου τεχνολογίας, της συλλογής πληροφοριών εκτός πλατφόρμας και την ικανότητα των ειδικών επί του θέματος που κατανοούν πώς λειτουργούν οι φορείς απειλών, η κλιμακωτή ανίχνευση της διαδικτυακής κατάχρησης μπορεί να φτάσει σε σχεδόν τέλεια ακρίβεια", αναφέρει το άρθρο.
Αφού επιδίδεται σε ένα σωρό ακαταλαβίστικα, το άρθρο καταλήγει προτείνοντας "ένα νέο πλαίσιο: αντί να βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση σε κλίμακα και στους ανθρώπους για την εξέταση των ακραίων περιπτώσεων, μια προσέγγιση βασισμένη στην ευφυΐα είναι ζωτικής σημασίας".
"Φέρνοντας την ανθρώπινη επιμέλεια, την πολυγλωσσική, εκτός πλατφόρμας νοημοσύνη στα σύνολα μάθησης, η ΤΝ θα είναι τότε σε θέση να ανιχνεύσει αποχρώσεις, νέες καταχρήσεις σε κλίμακα, πριν φτάσουν στις κύριες πλατφόρμες. Η συμπλήρωση αυτής της πιο έξυπνης αυτοματοποιημένης ανίχνευσης με ανθρώπινη εμπειρογνωμοσύνη για την εξέταση των ακραίων περιπτώσεων και τον εντοπισμό ψευδώς θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων και στη συνέχεια η τροφοδότηση αυτών των ευρημάτων πίσω στα σύνολα εκπαίδευσης θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε AI με ενσωματωμένη την ανθρώπινη νοημοσύνη", φλυαρεί το άρθρο.
Ελευθερία του λόγου τέλος
Με άλλα λόγια, η ελευθερία του λόγου σας θα λογοκριθεί πιθανότατα πριν καν μπορέσετε να τη δημοσιεύσετε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι το αποκαλούν "προληπτική λογοκρισία".
Ή όπως το θέτει το WEF: "Οι ομάδες εμπιστοσύνης και ασφάλειας μπορούν να σταματήσουν τις απειλές που αυξάνονται στο διαδίκτυο πριν φτάσουν στους χρήστες".
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κεντρικό μέρος αυτής της "παραπληροφόρησης" θα είναι η έντονη καταγγελία του ίδιου του WEF, δεδομένου ότι ο οργανισμός είναι διαβόητος για το μπλοκάρισμα των επικριτών του στο Twitter.