Νεώτερη ενημέρωση
Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται ο Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος την Παρασκευή δέχτηκε δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Ο συγγραφέας διακομίσθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ρούσντι βρίσκεται στο χειρουργείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του 75χρονου συγγραφέα.
Ο Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος δεχόταν για χρόνια απειλές για τη ζωή του αφού έγραψε τους «Σατανικούς Στίχους», δέχτηκε επίθεση την ώρα που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Chautauqua στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας:
«Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα), ένας άνδρας ύποπτος ανέβηκε στη σκηνή και επιτέθηκε στον Ρουσντί και σε έναν ακόμα που του έπαιρνε συνέντευξη. Ο Ρουσντί υπέστη προφανές τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής. Η κατάστασή του δεν είναι ακόμη γνωστή. Ο άλλος άνδρας υπέστη ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι».
Η αστυνομία επιβεβαίωσε ακόμα πως ο δράστης βρίσκεται υπό κράτηση, αλλά δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για εκείνον ή τα κίνητρά του.
Πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για σημαντική ποσότητα αίματος στο στέρνο του διάσημου συγγραφέα. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και μια γιατρός, η οποία προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στον συγγραφέα, και σύμφωνα με την οποία, το θύμα είχε δεχτεί πολλές μαχαιριές. Η ίδια είπε ότι μια λίμνη αίματος είχε σχηματιστεί στο πάτωμα.
Μόλις συνέβη το περιστατικό το κτήριο εκκενώθηκε, ενώ στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα και η αστυνομία.
Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόχουλ, δήλωσε αμέσως μετά το συμβάν πως ο Σαλμάν Ρουσντί είναι ακόμα ζωντανός, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται.
Υπήρχε φετβά εναντίον του Ρουσντί
Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρουσντί προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο και απαγορεύτηκε. Ο Ρουσντί, ο οποίος έχει γίνει ειλικρινής υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, λέει ότι δεν είναι.
Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρουσντί, πυροδοτώντας μια παγκόσμια διπλωματική κρίση.
Έχει επίσης προσφερθεί χρηματικό έπαθλο άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για όποιον σκοτώσει τον Ρουσντί.
Πενήντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός περιλαμβάνει μεταφραστές που δολοφονήθηκαν και ανθρώπους που πέθαναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Ο ίδιος ο Ρουσντί κρυβόταν για εννέα χρόνια ως αποτέλεσμα των απειλών.
Οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν λένε ότι το διάταγμα του Χομεϊνί παραμένει σε ισχύ, παρόλο που ορισμένες ιρανικές κυβερνήσεις έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό.
Ο συγγραφέας πέρασε μια δεκαετία υπό βρετανική προστασία μετά την έκδοση της φετβά εναντίον του.
Το 2012 ο Ρουσντί δημοσίευσε ένα απομνημόνευμα, το «Joseph Anton», σχετικά με τη φετβά. Ο τίτλος προήλθε από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όταν κρυβόταν.
Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι. Ο 75χρονος συγγραφέας, ο οποίος έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 λόγω του βιβλίου του Σατανικοί Στίχοι, μαχαιρώθηκε στο λαιμό σε μια λογοτεχνική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, όταν ένας δράστης εισέβαλε στη σκηνή οπλισμένος με μαχαίρι αμέσως μετά την εμφάνισή του. Η σοβαρότητα της κατάστασής του παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής.
Ένας μάρτυρας που ήταν στο κοινό είπε στη New York Post ότι ο Ρούσντι αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να φύγει τρέχοντας από τη σκηνή και άρχισε να χτυπά των συγγραφέα.
«Την ώρα που συνέβαινε αυτό (σ.σ η επίθεση), πολύς κόσμος στο κοινό φώναζε έντρομος ‘τον μαχαιρώνει!’», είπε ο μάρτυρας. Είπε ότι ο δράστης ήταν ψηλός και φορούσε μαύρο καπέλο και μάσκα.
Ο Ρούσντι σωριάστηκε στη σκηνή μετά την επίθεση και μάρτυρες είπαν στην Washington Post ότι είδαν αίμα στο χέρι του.
Ο ινδικής καταγωγής συγγραφέας δέχθηκε πρώτες βοήθειες στη σκηνή για τα τραύματά του πριν μεταφερθεί με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο.
Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.
Ο φερόμενος ως δράστης έχει συλληφθεί.
Προηγούμενο κείμενο
Ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων», ήταν να μιλήσει σε εκδήλωση όταν δέχθηκε την επίθεση.
Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος δεχόταν επί χρόνια απειλές κατά της ζωής του μετά τη συγγραφή των «Σατανικών στίχων», δέχθηκε επίθεση στη σκηνή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ο πρώην νικητής του βραβείου Booker μιλούσε εκείνη την ώρα σε εκδήλωση του ιδρύματος Chautauqua. Μάρτυρες λένε ότι είδαν έναν άνδρα να τρέχει στη σκηνή και είτε να χτυπάει είτε να μαχαιρώνει τον κ. Rushdie. Το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τους παρευρισκόμενους να σπεύδουν στη σκηνή αμέσως μετά το περιστατικό.