Ναι, κι' όμως...
Ο νόμος για τον αυτοπροσδιορισμό θα επιτρέπει στους τρανσέξουαλ, τους ίντερσεξ και τους μη δυαδικούς ανθρώπους να αλλάζουν το φύλο τους κατά βούληση, απλώς επισκεπτόμενοι ένα ληξιαρχείο και υπογράφοντας ένα χαρτί.
Η ανάγκη υποβολής ιατρικής έκθεσης ή λήψης πραγματογνωμοσύνης σε δικαστικές διαδικασίες έχει εξαλειφθεί με τη νέα νομοθεσία, η οποία αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο πριν τα μέλη της Bundestag φύγουν για διακοπές.
"Για τα άτομα με αναπηρία, ο νόμος είναι ταπεινωτικός. Θα τον αντικαταστήσουμε επιτέλους με έναν σύγχρονο νόμο αυτοδιάθεσης. Ο νόμος περί αυτοδιάθεσης θα βελτιώσει τη ζωή των τρανσέξουαλ και θα αναγνωρίσει την ποικιλομορφία των φύλων", δήλωσε η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus.
"Σε πολλούς τομείς, η κοινωνία είναι πιο μπροστά από τη νομοθεσία. Ως κυβέρνηση, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νομικό πλαίσιο για μια ανοιχτή, ποικιλόμορφη και σύγχρονη κοινωνία", πρόσθεσε η ίδια.
Ο νόμος κωδικοποιεί επίσημα τη δυσφορία του φύλου, μια ψυχική ασθένεια, σε θεμελιώδες δικαίωμα, με την κατάσταση αυτή να αντιμετωπίζεται προηγουμένως (σωστά) ως ασθένεια.
"Μια μέτρια πλειοψηφία των Γερμανών, 46%, εγκρίνει τα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ το 41% των ερωτηθέντων απορρίπτει το νόμο, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική έρευνα του Ινστιτούτου YouGov", αναφέρει το Remix News.
Η μόνη ισχυρή αντίθεση στο νέο νόμο προέρχεται από φεμινιστικές ομάδες που φοβούνται ότι οι γυναίκες διαγράφονται και από το δεξιό κόμμα AfD.
Σύμφωνα με τον Stephan Brandner του AfD, ο νόμος "δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία, αλλά αποτελεί έκφραση κατάφωρης άρνησης της πραγματικότητας. Στη βιολογία, οι νόμοι δεν μπορούν απλώς να αγνοούνται".
Το κόμμα CDU προειδοποίησε επίσης ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε "αυθαιρεσία", ενώ το FDP λέει ότι θα διευκολύνει τους εγκληματίες να κρύβονται από τις αρχές ή τους πιστωτές αλλάζοντας το όνομά τους.
Ωστόσο, η νομοθεσία αναμένεται να περάσει ούτως ή άλλως, αποτελώντας άλλη μια ολομέτωπη επίθεση κατά της λογικής και καταρρίπτοντας για άλλη μια φορά τον μύθο ότι η ΛΟΑΤ κοινότητα είναι "περιθωριοποιημένη", ενώ στην πραγματικότητα απολαμβάνει πλήρη κρατική υποστήριξη.