F-18
Κόσμος

Μάχη Επόμενης Γενιάς! Η Boeing πέταξε F-18 με τρία drones "σωματοφύλακες"

Σε ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της δυνατότητας "πιστού βοηθού" (loyal wingman), η αμερικανική Boeing δήλωσε πως ένα F/A-18 Super Hornet Block III της κατάφερε να ελέγξει ταυτόχρονα τρία drone σε σειρά δοκιμαστικών πτήσεων.

Στις δοκιμές, μηχανικοί συστημάτων της εταιρείας συνέδεσαν τον παρελκόμενο επεξεργαστή του αεροσκάφους, γνωστό και ως Distributed Targeting Processor–Networked (DTP-N) με ένα τρίτο τάμπλετ για να συνδεθούν με τα drone, ανέφερε η δήλωση.

Η Boeing ανέπτυξε ένα νέο λογισμικό για το DTP-N, έτσι ώστε να εκτελεί και να μεταδίδει εντολές. Κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων, οι πιλότοι του F/A-18 εισήγαγαν εντολές στο τάμπλετ, τις οποίες επεξεργάζονταν και μετέδιδε μέσω του υλισμικού του Block III. 

Τα drone εκτέλεσαν όλες τις εντολές που τους έδωσαν οι πιλότοι των F/A-18 κατά την διάρκεια των δοκιμών διάρκειας δύο εβδομάδων, αναφέρει δήλωση της εταιρείας. Το προηγούμενο έτος, η Boeing παρέδωσε στο αμερικανικό ΠΝ τα πρώτα 78 από τα παραγγελμένα μαχητικά jet Block III F/A-18 Super Hornet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόμοιες Δοκιμές από Άλλες Χώρες

Οι ΗΠΑ ακολουθούν την Ρωσία στην δοκιμή συνεργατικών επιχειρήσεων επανδρωμένων με μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι χώρες αυτές βλέπουν με σοβαρότητα την πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωπες σε έναν πόλεμο την επόμενη δεκαετία.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η RIA Novosti είπε πως η Okhotnik εκτέλεσε προσομοιωμένες δοκιμές με πυραύλους αέρος-αέρος εξοπλισμένους με ανιχνευτές ραντάρ και υπέρυθρων για να δοκιμάσει τα συστήματα ελέγχου πυρός των drone.

Ανέφερε επίσης αργότερα μία δοκιμή κατευθυνόμενου πυραύλου στις 28 Μαΐου, με την Janes Defense να δηλώνει πως πιθανότητα ήταν ένας πύραυλος cruise Kh-59MK2. Ο πύραυλος μήκους 4 μέτρων, ο οποίος διαθέτει δορυφορική πλοήγηση και βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, μπορεί να εκτοξευθεί από το Su-57.

Η Κίνα εντωμεταξύ, όπως αναφέρει η Global Times, σκέφτεται τη J-20A, μία διθέσια έκδοση του J-20.

Ο υπεύθυνος εκδότης του περιοδικού Aerospace Knowledge με βάση το Πεκίνο, είπε πως ο δεύτερος πιλότος θα μπορούσε να ελέγχει τα drone. Θα περιλάμβανε δυνατότητες επιθέσεων ξηράς, μάχης αέρος-αέρος και ηλεκτρονικού πολέμου.

Η Ινδία από την άλλη, στις αρχές του 2021, αποκάλυψε πως εργαζόταν στο Σύστημα Εναέριας Συνεργασίας Μάχης (Combat Air Teaming System - CATS), με τις πρώτες δοκιμές να αναμένονται να γίνουν το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, η αμερικανική Lockheed Martin έχει αποκαλύψει το όραμά της για την ιδέα Manned Unmanned Teaming (MUM-T)/Loyal Wingmen, όπου παρουσιάζει την συνεργασία πολλών υπερσύγχρονων, μεγάλων και μικρών drone, τα οποία θα αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους, θα ελέγχονται από ένα μόνο μαχητικό και θα είναι ενσωματωμένα σε μία συνολική ζεύξη εναέριων στοιχείων που θα επιχειρούν σε αμφισβητούμενο πεδίο μάχης.

Ακόμη Μακριά Από Πλήρη Χρήση

Η περίπλοκη τεχνολογία πίσω από το MUM-T είναι στην ουσία ευάλωτη σε χακαρίσματα, αφού περιλαμβάνει μία διαρκής ζεύξη μεταξύ επανδρωμένου μαχητικού και μη επανδρωμένων βοηθητικών drone.

Με τους πυραύλους και τα ραντάρ να δέχονται συνέχεια παρεμβολές, τα βοηθητικά drone μπορεί να αποσυνδέονται από τα αεροσκάφη που τα ελέγχουν, δεδομένων των ρωσικών και κινεζικών δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα drone, τα οποία θα αναλαμβάνουν μία ποικιλία καθηκόντων όπως ηλεκτρονικού πολέμου, παρακολούθησης, εναέριας αναζήτησης, αποστολές καμικάζι και περιορισμένης μάχης αέρος-αέρος, παραμένουν ακόμη με έναν βασικό στόχο: να αποφορτίζουν το μαχητικό από καθήκοντα ρουτίνας και να του επιτρέπουν να συγκεντρώνεται σε πιο περίπλοκες αποστολές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν οι χώρες αποκτήσουν επιχειρησιακά συστήματα MUM-T μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα είναι ενδιαφέρων ο σχηματισμός των εναέριων συμπλοκών μεταξύ μαχητικών και drone.

Η εναέρια μάχη θα είναι ακόμη πιο χαοτική μιας και τα drone θα καταρρίπτουν άλλα drone, χωρίς όμως να εκτελούν τους επιθετικούς ελιγμούς ενός επανδρωμένου μαχητικού. Ο πιλότος και το πλήρωμα δεν μπορεί να ελέγξει το drone με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, η τεχνητή τους νοημοσύνη δεν είναι τόσο εξελιγμένη ώστε να εκτελεί αυτούς τους ελιγμούς.

Οπότε, τα βοηθητικά drone θα απαιτούνται να δοκιμάζονται αρχικά σε ήπια μάχη για να φανεί πώς θα συμπεριφέρονται εναντίων εχθρικών ραντάρ, όπλων και ζεύξεων δεδομένων με επανδρωμένα μαχητικά.

Θα χρειαστεί όλα τα drone να διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες μάχης αέρος-αέρος; Θα χρειάζεται τα βοηθητικά drone να εκτελούν λίγο από όλα τα καθήκοντα, δεδομένου του υψηλού επιπέδου φθοράς αυτών των πλατφορμών σε έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων; Αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν μόνο στην πράξη τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Θρήνος στην Ουκρανία! Η Ουσπένοβκα του Κουράχοβο μετατράπηκε σε ομαδικός τάφος για 400 Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές μετά από ρωσική απρόοπτη έφοδο

Τρομερές απώλειες υπέστη η 79η Ταξιαρχία Εναέριας Εφόδου του ουκρανικού στρατού στην κατεύθυνση του Κουράχοβο