Warmate
Κόσμος

Εντυπωσιακό! Πολωνικά και εσθονικά drones επιχειρούν σε ζεύγη στην Ουκρανία (Εικόνες)

Ένα εσθονικής παραγωγής drone παρακολούθησης EOS κατέγραψε πολωνικά Warmate drone καμικάζι που χτύπησαν ρωσικές θέσεις.

Η εσθονική δημοσίευση αναφέρει πως "πολωνικά drone καμικάζι φαίνεται να έχουν επισκιάζει τα αμερικανικά drone Switchblade." Παράλληλα, οι Πολωνοί σπάνια αναφέρουν τι όπλα στέλνουν στην Ουκρανία, ενώ από την άλλη οι ΗΠΑ περιγράφουν λεπτομερώς τα πακέτα που στέλνονται στην χώρα. Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η αποστολή των drone καμικάζι 584 Phoenix Ghost, τα οποία αποτελούν μία απλούστερη έκδοση των Switchblade και θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Warmate

Η πηγή αναφέρει πως η πολωνική εταιρεία WB Group ήταν μία από τις πρώτες που ακολούθησε την μόδα των στρατιωτικών drone. Πίσω στο 2012, οι Πολωνοί δημιούργησαν ένα απλό drone καμικάζι με όνομα Warmate για μαζική χρήση. Αλλά τότε ήταν ακόμη δύσκολο για αυτούς να περάσουν μέσα από τον τοίχο στρατιωτικού σκεπτικισμού για τα drone καμικάζι. Η ιδέα ενός drone εξοπλισμένου με πολεμική κεφαλή και έναν χειριστή που απλά θα το πετά στον στόχο ακούγονταν εξαιρετικά κοινότοπη. Ειδικά όταν συγκρίνονταν με πυραύλους υψηλής ακριβείας με πανάκριβες εκρηκτικές κεφαλές. 

"Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει και η Πολωνία ξεκίνησε να κοιτά για μία απλή και αποτελεσματική λύση στην μάχη κατά των τεθωρακισμένων οχημάτων του ρωσικού στρατού, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άμυνα εδάφους. Ως αποτέλεσμα, το 2017 αυτά τα drone ήταν σε υπηρεσία με τις πολωνικές δυνάμεις ξηράς. Τελικά, οι εκπαιδευμένοι στρατιώτες βρήκαν πιο εύκολη την χρήση ενός drone καμικάζι από ότι θα έβρισκαν αυτήν ενός νέο αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος. Παράλληλα, ένα βεληνεκές πτήσης δεκάδων χιλιομέτρων δεν αποτελεί μόνο ένα πλεονέκτημα, αλλά και μία σίγουρη ασφάλεια για έναν στρατιώτη που μπορεί να καταστρέψει τον εχθρό, βρίσκοντας σε ασφαλή θέση πίσω, υπό την κάλυψη επαγγελματίων μαχητών. Μετά τον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το 2020, όπου τα drone καμικάζι έδειξαν την αποτελεσματικότητά τους, δεν υπήρχε ίχνος σκεπτικισμού. Ως αποτέλεσμα, η WB Group ανακοίνωσε την παραγωγή του Warmate το 2021," αναφέρει η εσθονική δημοσίευση.

Τόνισαν πως το Warmate έχει μικρές διαστάσεις: άνοιγμα φτερών 1,6 μέτρων και βάρος 5,7 κιλών. Χρησιμοποιεί μικρό σύστημα εκτόξευσης πεπιεσμένου αέρα. Εξαιτίας του γεγονότος πως πετάει σε υψόμετρα έως 150-300 μέτρων και πως διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα, είναι δύσκολο να παρατηρηθεί. Όταν εισέρχεται στην στοχευμένη περιοχή, ο χειριστής πρέπει οπτικά να κρίνει την τοποθεσία του εχθρού χρησιμοποιώντας την κάμερα του drone και να στοχεύσει το drone προς αυτόν. Η μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι 40 λεπτά. Κατά την επίθεση, το Warmate αναπτύσσει ταχύτητες έως 150 χλμ/ώρα, ενώ καταστρέφει τον στόχο με αθροιστική ή θερμοβαρική κεφαλή βάρους 1,4 κιλών. Η πρώτη χρησιμοποιείται για τεθωρακισμένα: η ισχύς της είναι αρκετή για να εξουδετερώνει άρματα μάχης. Η δεύτερη μπορεί να χτυπήσει εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό, όπως για παράδειγμα μία ανοιχτή αποθήκη πυρομαχικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To EOS

Το εσθονική drone παρακολούθησης EOS κατέγραψε την δράση ενός πολωνικού drone, το οποίο χτυπούσε ρωσικά στρατεύματα. Να σημειώσουμε πως το EOS είναι ένα drone παρακολούθησης κατασκευασμένο από την εσθονική εταιρεία Threod Systems OÜ. Μπορεί να μείνει στον αέρα για δύο ώρες και να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο 500 μέτρων. Οι Εσθονοί αναφέρουν πως τα δύο αυτά drone παρατάσσονται σε ζευγάρια, αφού το EOS βρίσκει στόχους για το Warmate. 

Έχει επίσης αναφερθεί πως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Proshenko, ήρθε πρόσφατα στην Εσθονία - μεταξύ άλλων - για να παραλάβει drone αυτού του τύπου. 

GALLERY

Warmate
EOS
EOS
Warmate
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...