Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σε αυτούς θέλουν να δώσουν F-16 οι Αμερικανοί! Η Τουρκία εγκαταλείπει το δολάριο σε πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την πληρωμή για τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας με νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο ΗΠΑ, όταν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Τεχεράνη την Τρίτη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται το Bloomberg.

Οι δύο χώρες επεξεργάζονται μια πρόταση για εμπορικές πληρωμές σε τοπικό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών συμφωνιών, μια κίνηση που θα βοηθούσε την κυβέρνηση στην Άγκυρα να επιβραδύνει τη μείωση των κρατικών αποθεμάτων της, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Περίμεναν ότι ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συζητήσουν την πρόταση την Τρίτη στο περιθώριο μιας συνάντησης για τη Συρία στην ιρανική πρωτεύουσα, τη στιγμή που κορυφώνεται η συζήτηση για πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στις πολιτικές αίθουσες των ΗΠΑ.

Η Ρωσία παραμένει μια κρίσιμη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Τουρκία. Παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Τουρκίας και περίπου το 45% των αγορών της φυσικού αερίου πέρυσι, δίνοντας στη Μόσχα τεράστιο πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία ανήλθαν σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές της από τη Ρωσία ανήλθαν σε 29 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, εκατομμύρια Ρώσοι περνούν τις διακοπές τους στις ακτές της Τουρκίας, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε ταξίδια.

Ο υπό εξέταση μηχανισμός θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί λίρες για εισαγωγές ενέργειας, εξοικονομώντας περισσότερα από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οποιαδήποτε πληρωμή γίνεται σε τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε αργότερα να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα για τη χρηματοδότηση ρωσικών αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Τούρκους παρόχους.

Ομοίως, τα ρούβλια θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των δύο εθνών, είπε ο αξιωματούχος. 

«Η Ρωσία είχε εμπορικό πλεόνασμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία για το 2021 και υπό τις παρούσες συνθήκες η μετάβαση στις πληρωμές σε τοπικό νόμισμα είναι λογική και για τις δύο χώρες. Από τη ρωσική σκοπιά σημαίνει ουσιαστικά ότι οι εξαγωγείς θα συσσωρεύουν περισσότερες λίρες αντί για ευρώ ή δολάρια, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλέστερο από την άποψη των κυρώσεων, ενώ για την Τουρκία αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλότερη πίεση στο νόμισμά της καθώς θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μέρος του ελλείμματος του εξωτερικού εμπορίου της σε τοπικό επίπεδο», εξηγεί ο Αλεξάντερ Ισάκοφ (Alexander Isakov), Ρώσος οικονομολόγος

Τα τελευταία χρόνια, οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν διαπραγματευτεί συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με μεγάλους εμπορικούς εταίρους για να αντιστρέψουν μια αργή αλλά σταθερή πτώση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας. Η νομισματική αρχή της Τουρκίας και οι κρατικές εμπορικές τράπεζες έχουν πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα τουλάχιστον από το 2019, καθώς έπεσε υπό πίεση κατά τη διάρκεια διαφωνιών με τις ΗΠΑ και τις κινήσεις που εμπνέονται από τον Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν σε κάτι λιγότερο από 59 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Ιουλίου, από περίπου 97 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από σχεδόν πέντε χρόνια. Ο απολογισμός περιλαμβάνει τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δανειστεί η Τουρκία από ξένα έθνη και τις δικές της εμπορικές τράπεζες στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής, καλύπτοντας την πραγματική μείωση των αποθεματικών.

Ο Ερντογάν είπε πέρυσι ότι οι αρχές πούλησαν περισσότερα από 165 δισεκατομμύρια δολάρια για να υπερασπιστούν το νόμισμα τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας ανακάμπτει για τρίτο συνεχόμενο μήνα παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom περιορίζει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ