Αυτή την εβδομάδα, το ιστορικό Castelo de Palmela καλύφθηκε με μαύρους καπνούς, καθώς 200 πυροσβέστες επιχειρούσαν την κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Ο κόσμος έχασε τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής» είπε στους δημοσιογράφους ο Octávio Machado, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος.
Το καλοκαίρι αυτό, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη, ανάλογες καταστροφές πλήττουν μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Εκτός από την Ισπανία, ανάλογα φαινόμενα έχουν ήδη εκδηλωθεί φέτος στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Τουρκία. Η έντονη ξηρασία του χειμώνα που ακολουθείται από τον έντονο καύσωνα του καλοκαιριού δημιουργεί το ζεστό και ξηρό κλίμα που ενδέχεται να προκαλέσει τις πυρκαγιές.
Αυτό είναι το δεύτερο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και το οποίο οφείλεται στην υψηλή πίεση του ατμοσφαιρικού συστήματος που παρατηρείται πάνω από την Ευρώπη και το οποίο μεταφέρει θερμό αέρα από την Αφρική.
Ο Mark McCarthy του Εθνικού Κέντρου πληροφόρησης για το κλίμα του Met Office θεωρεί πως «το κύμα καύσωνα είναι ένα φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο συχνό λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Η Έφη Ρούση, επικεφαλής έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή στο Potsdam Institute επισημαίνει πως το κύμα καύσωνα είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα.
Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, οι wildfires έχουν ήδη καταστρέψει σπίτια σε διάφορα χωριά στα νότια και το κέντρο της χώρας, όπου κυρίως πεύκα και οι πολύ εύφλεκτοι ευκάλυπτοι, καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειας. Η πόλη Pinhão κατέγραψε θερμοκρασία 47°C αυτή την εβδομάδα, θερμοκρασία ρεκόρ για την Πορτογαλία τον Ιούλιο.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας Aντόνιο Κόστα ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Μοζαμβίκη για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.