Κόσμος

Ιαπωνία: Στη φυλακή όσοι προσβάλουν άλλους μέσω διαδικτύου

Τότε, θα τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε νωρίτερα το καλοκαίρι. Στα άτομα που καταδικάζονται για διαδικτυακές προσβολές μπορεί επίσης να επιβληθεί πρόστιμο έως και 300.000 γιεν (λίγο πάνω από 2.200 δολάρια).

Ο νόμος θα επανεξεταστεί σε τρία χρόνια για να διαπιστωθεί αν επηρεάζει την ελευθερία της έκφρασης - μια ανησυχία που εκφράστηκε από τους επικριτές του νομοσχεδίου. Οι υποστηρικτές είπαν ότι είναι απαραίτητος για την επιβράδυνση του διαδικτυακού εκφοβισμού στη χώρα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ορισμοί για το τι θεωρείται προσβολή, δήλωσε στο CNN ο Seiho Cho, ποινικός δικηγόρος στην Ιαπωνία, μετά την ψήφιση του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νόμος λέει ότι ως προσβολή νοείται η υποτίμηση κάποιου χωρίς συγκεκριμένο γεγονός γι' αυτόν - σε αντίθεση με τη δυσφήμιση, την οποία κατατάσσει ως υποτίμηση κάποιου ενώ επισημαίνει ένα συγκεκριμένο γεγονός γι' αυτόν. «Προς το παρόν, ακόμη και αν κάποιος αποκαλέσει τον ηγέτη της Ιαπωνίας ηλίθιο, τότε ίσως σύμφωνα με τον αναθεωρημένο νόμο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσβολή», δήλωσε ο Cho.

Πώς η αυτοκτονία μιας γνωστής ηθοποιού στην Ιαπωνία επηρέασε τις Αρχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ιάπωνες προώθησαν την πάταξη του διαδικτυακού εκφοβισμού μετά τον θάνατο από αυτοκτονία της πρωταγωνίστριας ριάλιτι, Χάνα Κιμούρα, η οποία είχε υποστεί διαδικτυακή βία. Η μητέρα της πίεσε για περισσότερα μέτρα κατά του cyber bullying μετά το θάνατό της. Ορισμένες έρευνες δείχνουν σχέση μεταξύ αυτοκτονικής συμπεριφοράς και διαδικτυακού εκφοβισμού, αν και οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε παιδιά και εφήβους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης νόμους που ποινικοποιούν τα «κατάφωρα προσβλητικά» δημόσια μηνύματα και άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για tweets.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ