Προ 20ημέρου γράφαμε ότι η νέα μόδα στην Τουρκία είναι η "απειλή του Ιράν". Ξέχασαν οι Τούρκοι κονδυλοφόροι του Ερντογάν την Συρία και έπιασαν την Τεχεράνη.
Και μόλις πριν από λίγο βγήκε η είδηση από το πρακτορείο Anadolu πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ιράν στις 19 Ιουλίου. Είναι προφανές πως μετά τις επαφές με Ισραήλ, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία ο Ερντογάν επιχειρεί προσέγγιση με το Ιράν για να επανασχεδιάσει το χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Έγραφε τότε τουρκικό ΜΜΕ : Το Ιράν απείλησε την Τουρκία, η οποία πραγματοποίησε επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στο βόρειο Ιράκ , έχοντας υπό τον έλεγχό της τρομοκρατικές ομάδες. Η τρομοκρατική οργάνωση Ahrar al-Hak, που συνδέεται με τον Asaib Ehli'l-Hakk, μια από τις σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής, απείλησε να στοχοποιηθεί σε όλα τα σημεία εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν εγκαταλείψουν την περιοχή εντός δύο εβδομάδων. Η σιιτική πολιτοφυλακή απείλησε επίσης να τιμωρήσει ιρακινά άτομα και ιδρύματα που διατηρούσαν κάθε είδους εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με την Τουρκία στο τέλος αυτής της περιόδου.
Συνάμα το θέμα που δημιουργήθηκε με το Ισραήλ και την οδηγία να αποφεύγουν οι Ισραηλινοί την Κωνσταντινούπολη λόγω πιθανής ιρανικής τρομοκρατικής επίθεσης έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας.
Ούτως ή άλλως οι δύο χώρες έχουν πολλά μέτωπα να αναμετρηθούν όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέλυσε σε παλιότερο άρθρο.
Αλλά η είδηση της επίσκεψης Ερντογάν φέρνει νέα δεδομένα. Θα τεθεί επί τάπητος προφανώς και το θέμα της Συρίας όπου Άγκυρα και Τεχεράνη διαγκωνίζονται.
Για να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντική και ανατρεπτική είναι αυτή η επίσκεψη αρκεί να θυμήσουμε όσα έλεγε σε συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ η κα Ευανθία Κουλουριώτη, Πολιτική αναλύτρια με ειδίκευση στα θέματα της Μέσης Ανατολής, και αρθρογράφος σε πολλά ξένα δίκτυα:
Αυτήν την στιγμή, η Άγκυρα και η Τεχεράνη αντιμετωπίζουν ένταση στις σχέσεις τους υπό το φως των πρόσφατων τουρκικών στρατιωτικών κινήσεων στο βόρειο Ιράκ κατά της πολιτοφυλακής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), αφενός, και μέσω της προσπάθειας της Άγκυρας να υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ προς την Ευρώπη μέσω αγωγών που περνούν από το τουρκικό έδαφος. Αυτό το βήμα προκάλεσε την Τεχεράνη η οποία επιδιώκει να βρίσκεται κορυφή της λίστας των εξαγωγέων φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη.
Αυτή η ένταση μπορεί, επίσης, να μεταφερθεί στο συριακό έδαφος όπου η Τουρκία επιθυμεί να ελέγξει την βόρεια Συρία μέσω της αναμενόμενης στρατιωτικής επιχείρησης τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, κάτι που επίσης απεύχεται η Τεχεράνη που είναι ο κύριος υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ στη Δαμασκό. Επομένως, δεν βλέπω ότι οι τεταμένες ελληνοϊρανικές σχέσεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ήδη πολύπλοκη τουρκική σκηνή.