Κόσμος

"Κόλαση" στη νέα "Λιβυκή άνοιξη"-Κίνδυνοι για γενική αστάθεια με σοβαρές επιπτώσεις και...παλιούς εχθρούς

Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στην Λιβύη μετά τα σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ημερών. 

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης συζήτησαν σήμερα την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα. 

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα, δήλωσε χθες Δευτέρα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε εκλεγμένη κυβέρνηση, ουσιαστικά αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί και να αφήσει να αναλάβει η μεταβατική κυβέρνηση που όρισε το κοινοβούλιο, υπό τον Φάτι Μπατσάγα.

"Θέλουμε το δικό μας στάδιο να είναι η τελική μεταβατική φάση και θα δεσμευτούμε σε αυτό, εάν διεξαχθούν εκλογές, τότε θα παραδώσουμε την εξουσία", είπε ο κ. Ντμπάιμπα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Τρίπολη.

"Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει, να επιλέξει όποιον θέλει και να τον αναδείξει στο κοινοβούλιο ή στην προεδρία", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την Παρασκευή, έχουν ξεσπάει διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν σημαδευτεί από βίαια επεισόδια, σε αρκετές πόλεις της Λιβύης. Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις λένε πως έχουν απηυδήσει με το πολιτικό αδιέξοδο, τους παραστρατιωτικούς, τη διαφθορά και την παράλυση βασικών δημόσιων υπηρεσιών. Διαδηλώσεις έγιναν προχθές Κυριακή τη νύχτα στην Τρίπολη, στη Μισράτα και στην Μπάνι Ουάλιντ (δυτικά). Ακολούθησαν την εισβολή έξαλλων πολιτών στο κτίριο του κοινοβουλίου στην πόλη Τομπρούκ (ανατολικά) και την πυρπόληση μέρους του την Παρασκευή.

Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις αξιώνουν εξάλλου να σταματήσουν οι καθημερινές, πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καύσωνα και να μειωθούν οι τιμές βασικών διατροφικών αγαθών.

Στην χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της βόρειας Αφρικής συνεχίζει να επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από τον Μάρτιο, και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, υπό τον κ. Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Στρατός της Λιβύης υποστηρίζει τις Διαμαρτυρίες αλλά προειδοποιεί για χειραγώγησή τους από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

 
 

 

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης προειδοποίησε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα μπορεί να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις διαδηλώσεις να επιβληθεί σε αυτές και να τις αλλάξει, καθώς διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη και άλλες πόλεις για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την επιδείνωση των υπηρεσιών και τις διακοπές ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Υποστράτηγος Αχμέτ αλ Μισμάρι, δήλωσε ότι ο στρατιωτικός θεσμός υποστηρίζει τον λιβυκό λαό σε κάθε ειρηνικό κίνημα και τις νόμιμες απαιτήσεις που διεκδικεί, προσθέτοντας: «Θα τον προστατεύσουμε και θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα του λαού.  Το κάναμε το 2014 όταν βγήκαν στις πλατείες για να απαιτήσουν να σταματήσει η παρουσία πολιτοφυλακών και σωμάτων παράλληλα με το στρατό και την αστυνομία.

Ο Αλ Μισμάρι εξήγησε σε συνέντευξή του στο «Sky News Arabia», ότι ο στρατός υποστηρίζει το κίνημα αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ειρηνικό και καλά οργανωμένο και με τρόπο που δεν επιτρέπει τη διείσδυση οποιουδήποτε κόμματος που επιδιώκει να επιτύχει κομματικό ή σεχταριστικό στόχους.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο λιβυκός στρατός προστατεύει τις φιλοδοξίες του λαού, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε δίκαιες εκλογές στη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον φόβο της (Μουσουλμανικής) Αδελφότητας να ποδηγετήσει το κύμα διαμαρτυριών, ο Αλ-Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι οι φόβοι βασίζονται σε αναφορές και παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας για όλους όσους μίλησαν για το κίνημα πριν ξεκινήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε ηρεμία, αλλά οι συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ των αντίπαλων λιβυκών θεσμών απέτυχαν να επιλύσουν βασικές διαφορές.

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο, επρόκειτο να επισφραγίσουν μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών μετά το τέλος του τελευταίου μεγάλου γύρου βίας το 2020.

Όμως η ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω αρκετών αμφισβητούμενων υποψηφιοτήτων και βαθιών διαφωνιών σχετικά με τη νομική βάση των εκλογών μεταξύ των αντίπαλων κέντρων εξουσίας στα ανατολικά και τα δυτικά.

Η κρίση επιδεινώθηκε φέτος, καθώς το κοινοβούλιο, το οποίο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζεται από τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής χώρας Χαλίφα Χάφταρ, διόρισε νέα κυβέρνηση για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Ντιμπίμπα.
Ωστόσο, ο προσωρινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία παρά μόνο σε μια εκλεγμένη διοίκηση.

Πέρα από το πολιτικό αδιέξοδο, το βιοτικό επίπεδο των Λίβυων έχει πληγεί σκληρά από τις αυξήσεις των τιμών στις εισαγωγές τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές της αντίπαλης διοίκησης υπό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα έχουν κλείσει αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τον Απρίλιο ως μοχλό πίεσης στη διαμάχη του για την εξουσία με τον Ντιμπίμπα.

Η πραγματική Λιβύη

Ο εμπειρογνώμονας της Λιβύης Jalel Harchaoui δήλωσε στο AFP ότι η "κλεπτοκρατία και η συστηματική διαφθορά" είναι διάχυτες τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Λιβύη.

Για τους κανονικούς Λίβυους, η χρονιά "ήταν εξαιρετικά επώδυνη" επειδή η χώρα "εισάγει σχεδόν όλα τα τρόφιμά της και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει τις τιμές καταναλωτή", δήλωσε ο Harchaoui.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε όσα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραφε και χθες αναφορικά με την Ιταλική «νάρκη» για Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές σε κάθε κοινό νου πως παίζονται πολύ μεγάλα συμφέροντα στην μετα-εμφυλιακή Λιβύη και η Ελλάδα είναι απούσα! 

 

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντζο Γκουερίνι μάλιστα προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει άμεσες απειλές λόγω της αστάθειας της περιοχής της Μέσης Ανατολής και των δυσκολιών σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ, λέγοντας ότι τέτοιες απειλές υπάρχουν σε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Λιβύη. Ο Guerini δήλωσε ότι η Ρώμη ζήτησε από το ΝΑΤΟ να μην αγνοήσει τις απειλές που μπορεί να προέρχονται από το νότο, τονίζοντας ότι η ευρωατλαντική ασφάλεια είναι αδιαίρετη, ανέφερε τη Δευτέρα ο ιταλικός ιστότοπος Decode 39.

Τόνισε ότι η Ιταλία εξετάζει με ενδιαφέρον εδώ και αρκετό καιρό την Αφρική, επισημαίνοντας την περίπλοκη κατάσταση στη Λιβύη, την ευθραυστότητα ορισμένων χωρών στην περιοχή της υποσαχάριας ζώνης, την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων, τα σημάδια πολέμου στο Κέρας της Αφρικής και το πρόβλημα των πειρατών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά