Ένα άρθρο της βρετονικής εφημερίδας Le Télégramme υποδηλώνει ότι η Βρετάνη, η οποία διαθέτει μεγάλες γαλλικές στρατιωτικές βάσεις, είναι στόχος Κινέζων κατασκόπων.
Η Βρετάνη βρίθει από Κινέζους κατασκόπους, ζηλεύουν τη γαλλική στρατιωτική δύναμη; Αυτό αναφέρει το Le Point σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου, κι αυτό είναι που επικαλείται κι ένα άρθρο στο Le Télégramme , βασισμένο συγκεκριμένα σε ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 2019 και ονομάζεται Γαλλία-Κίνα: επικίνδυνοι σύνδεσμοι .
Στην ουσία, σύμφωνα με αυτό το βιβλίο, η κινεζική νοημοσύνη θα είχε «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» για τη Βρετάνη. Και για καλό λόγο: η περιοχή είναι νευρικό κέντρο του γαλλικού στρατιωτικού συστήματος. Εκεί βρίσκονται αρκετές ναυτικές βάσεις, καθώς και βάση για πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων.
Στη Βρετάνη βρίσκεται επίσης η σχολή αξιωματικών του ναυτικού και η περίφημη σχολή Saint-Cyr-Coëtquidan, η οποία εκπαιδεύει αξιωματικούς του στρατού. Τέλος, εκεί είναι εγκατεστημένα αρκετά κέντρα ωκεανογραφίας και κυβερνοεπιτήρησης. Συγκέντρωση στρατιωτικών στόχων που θα προσέλκυαν το κινεζικό ενδιαφέρον.
Συνάμα σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση της Γενικής Γραμματείας Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), την οποία συμβουλεύτηκε η Le Télégramme , οι περιπτώσεις γάμου μεταξύ Γάλλων στρατιωτών με έδρα τη Βρετάνη και Κινέζων μαθητριών σχολείων στη Βρέστη θα ήταν μάλιστα όλο και πιο πολλοί.
Υπάρχει πραγματική απειλή;
Άρα, απειλείται η Βρετάνη από την επιρροή των κινεζικών υπηρεσιών; Μακριά από αυτό, σχοιλιάζει ο Matthieu Gallou, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βρετάνης (UBO). Με αναφορά του στο Telegram, σίγουρα ανέφερε «τρεις ή τέσσερις ύποπτες περιπτώσεις από το 2016» , αλλά χαρακτηρίζει ως «φήμες και φαντασιώσεις» την ιδέα μιας μαζικής και απειλητικής παρουσίας Κινέζων κατασκόπων στη Βρετάνη.
Και οι περιπτώσεις γάμου, λοιπόν; Προφανώς παρακολουθούνται στενά: «Εάν ένα υποβρύχιο από το Île Longue (η βάση των SNLE, η καρδιά της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής), για παράδειγμα, προσεγγιζόταν με αυτόν τον τρόπο, θα απομακρυνόταν αμέσως από κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα.» , διαβεβαιώνουν. Κανένας κίνδυνος, λοιπόν; Όχι απαραίτητα: «Η απειλή είναι πραγματική, από ορισμένες απόψεις υποτιμάται, αλλά συχνά είναι καρικατούρα », λέει ένας άλλος ειδικός.