Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αναφέρει το Bloomberg και προσθέτει πως:
Η συνάντηση αργότερα την Τετάρτη στη Μαδρίτη έρχεται αφού ο Ερντογάν υποχώρησε στην αντίθεσή του στις προσφορές της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού μετώπου της με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι τον κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
"Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. "Τα σχέδια αυτά βρίσκονται στα σκαριά και πρέπει να δουλευτούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας, διότι αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια".
Νωρίτερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία απέκλεισαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετικά με μακροχρόνια αιτήματα όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 με αντάλλαγμα να επιτραπεί στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στη συμμαχία.
Η απόφαση του Τούρκου ηγέτη να αφήσει να προχωρήσουν οι αιτήσεις των Σκανδιναβών για το ΝΑΤΟ άνοιξε το δρόμο για μια επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα πλήρες φάσμα θεμάτων, δήλωσε η αξιωματούχος, το οποίο περιλαμβάνει τα μακροχρόνια αμυντικά αιτήματα της Τουρκίας.
Και το Bloomberg συνεχίζει: Ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να αξιοποιήσει τη σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ μετά από μια περίοδο ψυχρών σχέσεων λόγω της αγοράς προηγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας από την κυβέρνησή του.
(...)
Η Τουρκία ελπίζει να αναπτύξει τελικά τα δικά της αεροσκάφη, αλλά εν τω μεταξύ έχει καθυστερήσει να αποσύρει τα αεροσκάφη F-4 και θέλει να αναβαθμίσει τον στόλο των F-16 ως προσωρινό μέτρο. Η συμφωνία για τα F-16 είναι δυνητικά αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε τον Μάιο από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια ξεχωριστή πώληση όπλων και αναβάθμισης εξοπλισμού για τον στόλο των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Οι άτυπες αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν στο Κογκρέσο περιλαμβάνουν την προτεινόμενη πώληση πυραύλων Sidewinder, πυραύλων Amraam και αναβαθμίσεις λογισμικού και υλικού σε πιλοτήρια F-16 που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει αναζητήσει μια μέση λύση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να κόψει τις γέφυρες της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν -- εν μέρει φοβούμενη ότι μια ρήξη θα έθετε τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία σε κίνδυνο επίθεσης από τα υποστηριζόμενα από τη Ρωσία συριακά κυβερνητικά στρατεύματα.
Ωστόσο, έχει προμηθεύσει το Κίεβο με φονικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής και έχει κλείσει τα στενά και τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη.