Μπορεί τους τελευταίους μήνες να εμφανίζεται έτοιμος να συνεργαστεί με την Τουρκία, εντούτοις ο ιδρυτής της Tesla από χθες έγινε αποδέκτης πολλών πυρών από τους γείτονές μας.
Χθες ο Έλον Μασκ αναπαρήγαγε ένα χιουμοριστικό meme με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και αναφορά στον θρύλο της Κερκόπορτας.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ακαδημαϊκούς κύκλους της Τουρκίας.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας και ιστορικός Erhan Afyoncu μοιράστηκε τα ακόλουθα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Ο Έλον Μασκ αναφέρεται στον θρύλο του «Open Forgotten Door» στο tweet του για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Οι φήμες για ανοιχτές πόρτες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Βγήκαν για να ξεπεράσουν το σοκ της κατάκτησης και να μειώσουν την πτώση της πόλης στους Τούρκους. Η Κερκόπορτα, η πύλη που όλοι υποτίθεται ότι ξέχασαν ανοιχτή κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, άλλαξε αποφασιστικά τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Πολλοί δυτικοί ιστορικοί και συγγραφείς από το Hammer έως τον Stefan Zweig περιγράφουν την τελική φάση της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης ως εξής:
Μερικοί Τούρκοι στρατιώτες περιπλανώμενοι στα τείχη βλέπουν ότι μια από τις μικρές πύλες πεζών που ονομάζεται "Kerkoporta/Cambazhane" μεταξύ Edirnekapı και Eğrikapı έχει μείνει ανοιχτή λόγω μιας ανεξήγητης λήθης. Ενημερώνονται και άλλοι στρατιώτες και οι Τούρκοι μπαίνουν από αυτή την πύλη και κατακτούν την Κωνσταντινούπολη. Μια μικρή σύμπτωση, η Κερκόπορτα, μια πόρτα που όλοι ξεχνούν, άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες μόνο στο History of Dukas. Ο Δούκας ήταν επίσης στη Λέσβο, όχι στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Ο ισχυρισμός του δεν συνάδει με άλλες πηγές της περιόδου. Όταν εξετάζονται οι Barbaro και Dolfin με τις τουρκικές πηγές της περιόδου, γίνεται κατανοητό ότι το τελευταίο στάδιο της κατάκτησης δεν ήταν καθόλου έτσι. Οι φήμες για ανοιχτές πόρτες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκδόθηκε για να ξεπεράσει το σοκ της κατάκτησης και να μειώσει την πτώση της πόλης στους Τούρκους. Αυτή η φήμη είναι πολύ κοινή στη Δύση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις περισσότερες εγχώριες και ξένες ιστορίες, Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη πολεμώντας από ένα μέρος κοντά στο σημερινό Τοπ Καπί. Στην πραγματικότητα, το όνομα αυτής της περιοχής ονομάστηκε Περιοχή Top Yıkugu μετά την κατάκτηση λόγω της καταστροφής των τειχών από κανόνια και υπονόμους. Ο Φατίχ και οι στρατιώτες του κατέκτησαν την πόλη όχι από μια ανοιχτή πόρτα, αλλά γκρεμίζοντας τα τείχη».