Όπως αναφέρει και το CNBC, μιλώντας σε μια ομιλία του TechCrunch για την κλιματική αλλαγή την Τρίτη, ο Γκέιτς περιέγραψε το φαινόμενο των crypto ως κάτι που «100% βασίζεται στην θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου». Εξηγώντας το σκεπτικό του, επεσήμανε πως τα ψηφιακά assets, τα οποία θεωρεί υπερτιμημένα, «κερδίζουν» όταν βρίσκονται αρκετοί αγοραστές πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για αυτά.
Ειρωνευόμενος ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε ότι «οι ακριβές ψηφιακές εικόνες πιθήκων» θα «βελτίωναν τον κόσμο πάρα πολύ», αναφερόμενος στην πολυδιαφημισμένη συλλογή NFT, Bored Ape Yacht Club.
Τα NFT
Τα NFT συχνά προβάλλονται ως ένας τρόπος για να κατοχυρωθεί η ιδιοκτησία ψηφιακών στοιχείων, όπως συλλεκτικά έργα τέχνης ή αθλητικά αντικείμενα. Αλλά οι επικριτές τους τα αντιμετωπίζουν ως υπερδιαφημισμένα και δυνητικά επιβλαβή για το περιβάλλον, δεδομένης της ενεργοβόρας φύσης των κρυπτονομισμάτων. Πολλά NFT είναι «χτισμένα» στο δίκτυο του ethereum, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.
«Έχω συνηθίσει σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων… όπως μια φάρμα όπου έχει παραγωγή, ή σαν μια εταιρεία όπου παράγει προϊόντα», υπογράμμισε ο Γκέιτς.
Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, έσπευσε να αποσαφηνίσει πως «δεν μπλέκομαι με αυτά», εξηγώντας πως δεν «δεν είμαι ούτε long ούτε short με κανένα από αυτά τα πράγματα».
Η «κατρακύλα» των crypto
Εντωμεταξύ, απόψεις σαν αυτές του Γκέιτς βρίσκουν «σύμμαχο» την πρόσφατη εικόνα της αγοράς των crypto. Το bitcoin έχει πέσει σε νέο χαμηλό 18 μηνών μετά την είδηση πως το αμερικάνικο crypto-ανταλλακτήριο Celsius αυτή την εβδομάδα πάγωσε τις αναλήψεις και τις μεταφορές μεταξύ λογαριασμών, ενισχύοντας τους φόβους για ευρύτερη πτώση στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι προσδοκίες για πιο γοργές αυξήσεις επιτοκίων της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν επίσης εντείνει την πίεση σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από κρυπτονομίσματα έως μετοχές.
Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο υποχωρεί έως και 6,3% στα 20.715,69 δολάρια, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2020.
Το bitcoin έχει χάσει περίπου 28% από την Παρασκευή και πάνω από το ήμισυ της αξίας του φέτος. Από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο, έχει υποχωρήσει περίπου 70%.
Η ταλαιπωρημένη αγορά των κρυπτονομισμάτων «γλείφει τις πληγές της» ακόμα μετά την κατάρρευση του stablecoin UST και του «αδελφού» luna. Στο απόγειό τους, και τα δύο κρυπτονομίσματα είχαν συνολική αξία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.