Κόσμος

ΟΗΕ: Aνησυχία μετά την καταδίκη σε θάνατο δύο Βρετανών και ενός Μαροκινού

Όλα αυτά, μετά την καταδίκη σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ τριών αλλοδαπών που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία.

«Από το 2015 έχουμε παρατηρήσει ότι το λεγόμενο δικαστικό σύστημα αυτών των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών δεν ικανοποιεί τις βασικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης, όπως είναι οι δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες, η ανεξαρτησία, η αμεροληψία των δικαστηρίων και το δικαίωμα να μην εξαναγκάζεται κάποιος να καταθέσει», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι.

Για έγκλημα πολέμου κάνει λόγο ο ΟΗΕ

«Οι δίκες αυτού του είδους κατά αιχμαλώτων πολέμου συνιστούν έγκλημα πολέμου», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη, κατά την οποία υπογράμμισε ότι στην περίπτωση καταδίκης σε θάνατο «οι εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης είναι ακόμη πιο σημαντικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε χθες ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ καταδίκασε σε θάνατο «τους Βρετανούς Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν, που κατηγορούνταν ότι μετείχαν στις μάχες ως μισθοφόροι».

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί στην περιφέρεια της Μαριούπολης, σύμφωνα με τους Ρώσους.

«Ανησυχούμε. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανησυχεί για την καταδίκη σε θάνατο» των τριών στρατιωτικών, σημείωσε επίσης η Σαμντασάνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, «και οι τρεις ανήκαν στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αν συμβαίνει αυτό, δεν θα έπρεπε να θεωρηθούν μισθοφόροι», εξήγησε η ίδια.

Η Ρωσία, η οποία καταγγέλλει συχνά την παρουσία μισθοφόρων, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σκότωσε «εκατοντάδες» ξένους μαχητές από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, και ότι σταμάτησε την συρροή νέων.

Ο Ζελένσκι υπολόγιζε τον αριθμό των εθελοντών στους 16 χιλιάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ακριβής αριθμός αυτών των ξένων δεν είναι γνωστός. Στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι 16.000 ξένοι είχαν δηλώσει εθελοντές. Ο αριθμός αυτός δεν είχε καταστεί δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στην Νέα Υόρκη, ο Στέφαν Ντούγαρικ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε την Παρασκευή ότι ο ΟΗΕ τάσσεται «κατά της θανατικής ποινής».

«Πάντοντε ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε (κατά). Και ζητούμε όλοι οι μαχητές που συνελήφθησαν να χαίρουν διεθνούς προστασίας και μεταχείρισης σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης», απάντησε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για την καταδίκη σε θάνατο των δύο Βρετανών και του Μαροκινού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ