Ο Τούρκος πρόεδρος κινητοποίησε τους θρησκευτικούς του πράκτορες που εργάζονταν σε ξένες χώρες για να διερευνήσουν τη διασπορά για να του φέρουν ψήφους στις επερχόμενες εκλογές στις οποίες κάθε ψήφος θα είναι κρίσιμη για την πολιτική του επιβίωση εν μέσω επιδείνωσης των προοπτικών για την οικονομία της Τουρκίας.
Το μήνυμα μεταφέρθηκε σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα σε ιμάμηδες που στάλθηκαν στο εξωτερικό από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της κυβέρνησης για να εργαστούν ως μέλη ομάδων σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία ως ακόλουθοι και πρόξενοι, αναφέρει το Nordic Monitor.
Η συνάντηση των θρησκευτικών ακολούθων και των προξένων στην τουρκική πρωτεύουσα της Άγκυρας συγκλήθηκε από τον πρόεδρο της Diyanet, Αλί Ερμπάς, έναν προσεκτικά επιλεγμένο πιστό που επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διευθύνει ένα τεράστιο δίκτυο ιμάμηδων και τζαμιών που χρηματοδοτείται από έναν σημαντικό προϋπολογισμό. Σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ο Ερμπάς έδωσε εντολή στους ανθρώπους του στο εξωτερικό να συνεργαστούν στενά με άλλες κυβερνητικές οντότητες για την επιδίωξη των στόχων που έθεσε η Άγκυρα.
Οι ακόλουθοι και οι πρόξενοι μεταφέρθηκαν επίσης στο προεδρικό μέγαρο στις 2 Ιουνίου για μια ιδιωτική ακρόαση με τον Ερντογάν. Καμία λέξη για το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν αναφέρθηκε ποτέ από τον τουρκικό Τύπο, πράγμα που σημαίνει ότι το προεδρικό γραφείο Τύπου δεν μοιράστηκε τίποτα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Παρόλο που η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων είναι αμφισβητήσιμη στην Τουρκία, όπου το κλίμα φόβου, η βάναυση καταστολή των επικριτικών φωνών και η απειλή φυλάκισης για τους διαφωνούντες αναγκάζουν τους ανθρώπους να κρύβουν τις πραγματικές τους απόψεις και όπου οι περισσότεροι δημοσκόποι συνεργάζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν, ωστόσο, τέτοιες έρευνες δείχνουν ένα μοτίβο που δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει χάσει την υποστήριξη.
Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του πρέπει να ανησυχούν αρκετά για την πραγματική εικόνα του πώς αισθάνονται οι Τούρκοι για την κυβέρνηση Ερντογάν και μια πιθανή αντίδραση των ψηφοφόρων ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, του υπερπληθωρισμού, της αυξανόμενης ανεργίας και της ραγδαίας μείωσης της αγοραστικής δύναμης και της αξία της τουρκικής λίρας.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει κάθε κόλπο του βιβλίου για να νοθεύσει τις εκλογές, να χρησιμοποιήσει μαζικές παρατυπίες και να έχει δικαστές στην τσέπη του για να αποφανθούν υπέρ του στις αμφισβητούμενες καταμετρήσεις ψήφων. Έχει ήδη προωθήσει ένα νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο για τον περιορισμό και την αναδιανομή πλεονεκτημάτων για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και έχει περισσότερα στο μανίκι του για να γέρνει τους κανόνες υπέρ του.
Ωστόσο, εάν αυτός και το κόμμα του χάσουν σε μια κατολίσθηση, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο γι 'αυτόν να αντισταθμίσει το έλλειμμα με τέτοια κόλπα. Επομένως, ο Ερντογάν χρειάζεται κάθε ψήφο για να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαφορά και να κερδίσει τις εκλογές, τόσο προεδρικές όσο και κοινοβουλευτικές.
Εκεί εμφανίζονται οι ψήφοι από τη διασπορά με τρόπο που είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχει βασιστεί σε κυβερνητικούς ιμάμηδες για να επικοινωνήσει μηνύματα στους ψηφοφόρους στα τζαμιά στις προηγούμενες εκλογές.
Η Diyanet έχει μεταμορφωθεί ριζικά την τελευταία δεκαετία υπό την κυριαρχία του Ερντογάν και έχει μετατραπεί σε όργανο προβολής της πολωτικής και διχαστικής πολιτικής ισλαμιστικής ιδεολογίας του κυβερνώντος κόμματος τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό. Εκείνοι που αντιστάθηκαν στην πολιτικοποίηση του θρησκευτικού σώματος εκκαθαρίστηκαν μαζικά τα τελευταία χρόνια, αντικαταστάθηκαν με κομματικούς και πιστούς των οποίων η εντολή ήταν να κάνουν τις προσφορές της κυβέρνησης υπό θρησκευτικό καμουφλάζ.
Τα επίσημα στοιχεία από τις βουλευτικές εκλογές του 2018 δείχνουν ότι το ΑΚΡ του Ερντογάν συγκέντρωσε το 52,5% των ψήφων των Τούρκων ομογενών, αυξάνοντας στο 60,6% όταν περιλαμβάνονται οι ψήφοι για τον εταίρο του, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Στις προεδρικές εκλογές του ίδιου έτους, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 59,4% όλων των ψήφων των ομογενών σε μια κούρσα ενάντια στον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Τουρκικά τζαμιά, σύλλογοι και ιδρύματα που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση σε άλλες χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εγγραφή των ψηφοφόρων και στις εκστρατείες εξόδου από την ψήφο, και ο Πρόεδρος Ερντογάν υπολογίζει στη Diyanet, μεταξύ άλλων, για να διατηρήσει τη δημοτικότητά του στη διασπορά. Η συνεχής επίθεση του κατά της Ευρώπης, όπου κατοικεί η πλειοψηφία των Τούρκων ομογενών ψηφοφόρων, έχει επίσης στόχο να δελεάσει ψηφοφόρους που έχουν παράπονα εναντίον των χωρών στις οποίες ζουν.
Η Diyanet έχει προϋπολογισμό 16,1 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών για το έτος 2022, ελέγχει περίπου 90.000 τζαμιά και απασχολεί σχεδόν 140.000 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στη διασπορά. Ορισμένες από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό χρηματοδοτούνται από το Τουρκικό Ίδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσεων (Türkiye Diyanet Vakfı, TDV), έναν οργανισμό με αρκετά περιουσιακά στοιχεία και ετήσιο προϋπολογισμό πάνω από ένα δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες. Ελέγχεται από τον αρχηγό της Diyanet, Αλί Ερμπάς.
Το ίδρυμα δραστηριοποιείται σε 149 χώρες και διαθέτει 1.003 παραρτήματα στην Τουρκία. Το εμβληματικό έργο του ιδρύματος είναι να εκπαιδεύσει και να κατηχήσει φοιτητές σε ξένο συνάλλαγμα σύμφωνα με την ισλαμιστική ιδεολογία του καθεστώτος Ερντογάν και να αναθρέψει μια γενιά νεαρών ισλαμιστών που θα βοηθήσουν και θα προωθήσουν αυτήν την ιδεολογία σε άλλες χώρες.
Τα τζαμιά της Diyanet στην Ευρώπη εκτέθηκαν σε ένα σκάνδαλο το 2016, με Τούρκους ιμάμηδες να πιάνονται να κατασκοπεύουν επικριτές και αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογάν. Το 2016 εμφανίστηκε ένα έγγραφο που έδειξε ότι η Diyanet παρακολουθούσε μέλη του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν, σε 38 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Αυστρίας.
Τον Δεκέμβριο του 2016 η Τουρκία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τον Γιουσούφ Ακάρ, τον ακόλουθο θρησκευτικών υποθέσεων στην τουρκική πρεσβεία στη Χάγη, αφού οι ολλανδικές αρχές τον κατηγόρησαν ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τους Γκιουλενιστές. Ομοίως, οι βελγικές αρχές απέρριψαν τις αιτήσεις βίζας 12 Τούρκων ιμάμηδων που επιδίωκαν να εργαστούν στη χώρα το 2017.
Η κυβέρνηση του κεντρικού γερμανικού κρατιδίου της Έσσης τερμάτισε τη συνεργασία της με την Τουρκο-Ισλαμική Ένωση για Θρησκευτικά Θέματα (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, ή DITIB). «Οι αμφιβολίες για τη θεμελιώδη ανεξαρτησία της DITIB από την τουρκική κυβέρνηση δεν μπορούσαν να επιλυθούν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αλεξάντερ Λορτς. Η DITIB, το γερμανικό παράρτημα της Diyanet και θρησκευτικό σκέλος του ισλαμιστικού καθεστώτος του Ερντογάν, ελέγχει τους ιμάμηδες που στέλνει η τουρκική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές χώρες.