Κόσμος

Ζελένσκι σε Μακρόν: "Για να είσαι ηγέτης, πρέπει να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης"

«Ενώ οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τερματίζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η θέση για τη νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η αποκατάσταση των συνόρων που ήλεγχε η Ουκρανία πριν από τις 24 Φεβρουαρίου -την ημερομηνία της μαζικής ρωσικής εισβολής- θα μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρή προσωρινή νίκη. Ωστόσο, επέμεινε ότι είναι ένας πόλεμος για την ανεξαρτησία.

«Η ανεξαρτησία, κατά τη γνώμη μου, και κατά τη γνώμη του μεγαλύτερου μέρους του λαού μας, έχει να κάνει με την ανάκτηση όλων των εδαφών μας, την αποκατάσταση ολόκληρης της εδαφικής μας ακεραιότητα και την απαράβατη κυριαρχία της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι και σημείωσε: «Έχουμε χάσει ήδη πάρα πολλούς ανθρώπους για να παραχωρήσουμε έτσι απλά την επικράτειά μας».

Κατόπιν, ο Ουκρανός πρόεδρος επεφύλαξε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ότι «δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε τη Ρωσία».

Ζελένσκι για σχόλια Μακρόν: Δε θα ταπεινώσουμε κανέναν, αλλά θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μερικοί άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες. Για να είσαι ηγέτης, δεν χρειάζεται να θεωρείς τον εαυτό σου, αλλά να συμπεριφέρεσαι ως τέτοιος», είπε ο Ζελένσκι και συμπλήρωσε: «Πώς μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς να ακούμε τη θέση της χώρας και χωρίς να ακούσουμε τη θέση του ηγέτη αυτής της χώρας; Αυτό είναι πολύ, πολύ εντυπωσιακό».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν στις 28 Μαΐου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας «ανανέωσαν το αίτημά τους για κατάπαυση του πυρός» και κάλεσαν τον Πούτιν σε άμεση συνδιαλλαγή με τον Ζελένσκι.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε την ημέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια διέξοδο με διπλωματικά μέσα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος της Γαλλίας είναι αυτός της μεσολαβήτριας δύναμη».

Αντιδρώντας στα σχόλια αυτά, λοιπόν, ο Ζελένσκι είπε: «Δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν. Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Ζελένσκι: Με το μόνο άτομο που μπορώ να συζητήσω το τέλος του πολέμου είναι ο Πούτιν

Αναφερόμενος στον Μακρόν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι ως ηγέτης της Νορμανδικής Μορφής των διαπραγματεύσεων που υπήρχαν πριν από τη διευρυμένη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, «κατανοεί βαθιά όλες τις λεπτομέρειες των διευθετήσεων που έγιναν με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την αδυναμία της Ρωσίας να συμμορφωθεί με αυτές τις συμφωνίες».

Σημείωσε, ακόμη, πως είναι προετοιμασμένος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά ότι το μόνο άτομο με το οποίο μπορεί να συζητήσει το τέλος του πολέμου είναι ο ίδιος ο Πούτιν.

«Οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έτσι ακριβώς συμβαίνει στην ιστορία. Είμαι αποφασισμένος, είτε το θέλω είτε όχι, είμαι έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, εάν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά τον τερματισμό αυτού του πολέμου», τόνισε ο Ζελένσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζελένσκι: Απειλή παγκόσμιου μεγέθους ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε, επίσης, στον αποκλεισμό των λιμανιών από τη Ρωσία, που εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών, χαρακτηρίζοντάς τον ως «απειλή παγκόσμιου μεγέθους».

«Υπάρχει μόνο μια πλευρά σε αυτή την απειλή. Και είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν υπάρχει διάλογος εδώ. Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη, απτή απειλή για την Ασία, την Αφρική και ορισμένες χώρες στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος και κατέληξε:

«Κατανοούμε ότι οι επακόλουθες συνέπειες μπορεί να είναι η πείνα και η μετανάστευση που θα επηρεάσουν την Ευρώπη. Επομένως, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές», είπε. «Και όλοι γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ρωσικά πλοία στα ουκρανικά λιμάνια, επειδή μας επιτίθενται σε καθημερινή βάση, και όλοι γνωρίζουν ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξάγει όλα όσα διαθέτει. Είμαστε έτοιμοι για κανονικές πολιτισμένες συνθήκες, αλλά με ασφαλείς όρους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ