Ένα από τα μυστικά φυλάκια της Ρωσίας έχει γίνει στόχος του ΝΑΤΟ. Γράφει σχετικά ο αρθρογράφος του Business Insider, Κωνσταντίνος Ατλαμάζογλου.
Τον Μάιο, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν από κοινού αίτηση για ένταξη στο στρατιωτικό μπλοκ, κάτι που θα επηρεάσει το επίπεδο ασφάλειας στη Βόρεια Ευρώπη. Έτσι, σε βάρος της Φινλανδίας, το μήκος των κοινών συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και της Συμμαχίας θα αυξηθεί από 1,2 χιλιάδες χιλιόμετρα σε περισσότερα από 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα, κυρίως σε βάρος της χερσονήσου Κόλα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, αυτό το έδαφος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ρωσίας και αποτελεί πραγματικό προπύργιο.
«Δύο πιθανά μέλη της Συμμαχίας θα μπορούσαν να την φέρουν πιο κοντά σε ένα από τα πιο μυστικά στρατιωτικά φυλάκια της Ρωσίας. Η χερσόνησος Κόλα έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Παρέχει στη Ρωσική Ομοσπονδία πρόσβαση στο Μπάρεντς και στη Βόρεια Θάλασσα και έχει τα μόνα λιμάνια στη ρωσική Αρκτική που δεν παγώνουν όλο το χρόνο», αναφέρει το άρθρο.
Όπως γνωρίζετε, ο Βόρειος Στόλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (SF) εδρεύει στην περιοχή της χερσονήσου, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πυρηνικών υποβρυχίων. Ο στόλος αποτελεί ζωτικό συστατικό της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας και της πυρηνικής ικανότητας αντιποίνων. Στη χερσόνησο Κόλα υπάρχουν πολλές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως εφαλτήριο για ναυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Τα υποβρύχια τέταρτης γενιάς των τύπων Borey και Yasen θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του Βόρειου Στόλου, γράφει ο αναλυτής. Τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borey είναι από τα νεότερα στη Ρωσία, το καθένα ικανό να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους και έως και 96 πυρηνικές κεφαλές. Έχουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Onyx, πύραυλους Kalibr στο μέλλον, υπερηχητικά Ζιρκόν. Τέτοια όπλα μεγάλης εμβέλειας δίνουν στα υποβρύχια τη δυνατότητα να χτυπούν τόσο θαλάσσιους όσο και χερσαίους στόχους.
Τα περισσότερα από τα πυρηνικά υποβρύχια του Βόρειου Στόλου βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία του στόλου στο Severomorsk, στον κόλπο Kola. Υπάρχει επίσης μια βάση πυρηνικών υποβρυχίων στο Zaozersk, μόλις περίπου 65 χιλιόμετρα από τη Νορβηγία. Νέες αποβάθρες και άλλες υποδομές για υποβρύχια κατασκευάζονται σε πολλές βάσεις στη χερσόνησο, καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις χειρισμού πυρηνικών κεφαλών και βαλλιστικών πυραύλων.
«Η Ρωσία είναι πιθανό να ανησυχεί για την εγγύτητα του ΝΑΤΟ με τις ρωσικές δυνάμεις σε αυτό το τμήμα των συνόρων, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε πιθανές συγκρούσεις. Η ένταξη της Φινλανδίας μπορεί να επιτρέψει στη Συμμαχία να βελτιώσει τις γνώσεις της για τις ρωσικές δραστηριότητες στη χερσόνησο Κόλα», είπε ο Ντένις.
Ωστόσο, ήταν δύσπιστος ότι η Μόσχα θα χρειαζόταν να αυξήσει τη στρατιωτική της αποτροπή στο βορρά, εάν οι δύο σκανδιναβικές χώρες ενταχθούν στο στρατιωτικό μπλοκ. Ο Τζον Ντένις πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι επί του παρόντος αρκετά ισχυρό για να χτυπήσει τη Ρωσία σε αυτή την περιοχή.
«Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια σοβαρή έλλειψη επιθετικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στην περιοχή, ακόμα κι αν η Φινλανδία και η Σουηδία συμπεριληφθούν στον υπολογισμό», δήλωσε ο Τζον Ντένις. «Ωστόσο, ο ρωσικός στρατιωτικός σχεδιασμός για επιχειρήσεις στη Βαλτική Θάλασσα και την Αρκτική μπορεί να γίνει πιο δύσκολος, αφού και οι δύο χώρες, εάν προσχωρήσουν στη Συμμαχία, μπορούν να ανταλλάξουν πιο ενεργά πληροφορίες με το ΝΑΤΟ σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες».