Η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο πλαίσιο των δηλώσεων διαμαρτυρίας της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο μπλοκ, δήλωσε ο Ντάνιελ Πάιπς, πρόεδρος του αμερικανικού αναλυτικού κέντρου του Φόρουμ Μέσης Ανατολής.
Ο ειδικός χαρακτήρισε εκβιασμό την πολιτική της Άγκυρας. Κατά τη γνώμη του, η χώρα επιδιώκει να διαπραγματευτεί προνόμια για τον εαυτό της με αντάλλαγμα τη στήριξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ο Πάιπς μίλησε επίσης επικριτικά για τη θέση της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί τα τελευταία 20 χρόνια, και ζήτησε τον αποκλεισμό της από τη συμμαχία.
«Από το 1952 έως το 2002, η Τουρκία ήταν ένας πολύ καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά κακή. Ούτε καν σύμμαχος. Η Άγκυρα ακολουθεί μια εχθρική πολιτική προς τα μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα, έχει εισβάλει στη Συρία, απειλεί την Ευρώπη με Σύριους μετανάστες, αγοράζει συστήματα S-400 από τη Ρωσία», είπε ο Πάιπς.
Ο Πάιπς σημείωσε ότι λόγω της πολιτικής της Άγκυρας και των απόψεών της για την επέκταση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ουσιαστικά δεν είναι μέρος της συμμαχίας. «Ήρθε η ώρα να αποκλειστεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Αφήστε την να πάει στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Καλή απαλλαγή», κατέληξε.
Στις 16 Μαΐου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα αντιτίθεται στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προέτρεψε να μην προσβληθεί από αυτόν. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η Άγκυρα δεν είναι έτοιμη να δει στη συμμαχία εκείνες τις χώρες που της έχουν επιβάλει περιορισμούς.
Ο Ερντογάν εννοούσε ότι οι φινλανδικές και σουηδικές αρχές φέρεται να παρέχουν άσυλο σε μέλη ομάδων που αναγνωρίζονται ως τρομοκρατικές από την Άγκυρα.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις για την έγκριση των αιτήσεων από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα ζήτησε να επανέλθει η ένταξή της στο πρόγραμμα για την προμήθεια των τελευταίων μαχητικών F-35. Επιπλέον, η Άγκυρα ζήτησε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.
Στις 19 Μαΐου, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία είχε προετοιμάσει έναν «σκανδιναβικό φάκελο» με τους όρους ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το έγγραφο περιλαμβάνει πέντε βασικές απαιτήσεις, εντός των οποίων η Άγκυρα απαιτεί από τις δύο χώρες να κλείσουν όλες τις οργανώσεις που θεωρεί τρομοκρατικές.
Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε «να αρθούν οι φόβοι» λόγω της πιθανής εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Προέτρεψε επίσης τους εταίρους να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Άγκυρας για αυτό το θέμα.
Με τη σειρά του, ο γραμματέας Τύπου του κυβερνώντος Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, πρότεινε στο ΝΑΤΟ να αλλάξει το κύριο καθήκον του. Κατά τη γνώμη του, ο κύριος στόχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συμμαχία θα αποφασίσει γρήγορα για τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουμε γρήγορα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.
Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, η Τουρκία έχει συγκεκριμένα αιτήματα προκειμένου να μην ασκήσει veto o Ερντογάν στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αρχικά, η Άγκυρα μπορεί να ζητήσει από την Ουάσιγκτον να σταματήσει τη δίωξη της κρατικής και μαστιζόμενης από τη διαφθορά τράπεζας "Halkbank" για ξέπλυμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ιράν.
Επιπλέον, θα ζητήσει η Τουρκία να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35, να αρθούν όλες οι κυρώσεις κατά της SSB και των αξιωματικών της και να επανενταχθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού των F-35 και να ανακτήσει μερικά από αυτά τα χαμένα 9 δισεκατομμύρια δολάρια;
Πιο κοντά στην σκέψη του Ερντογάν είναι η έκδοση από τις ΗΠΑ του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιδρυτή του κινήματος Γκιουλέν και, σύμφωνα με τον Τουρκο Πρόεδρο, του σχεδιαστή της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.
Τέλος, η Τουρκία μπορεί να ζητήσει από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την υποστήριξη των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που πολεμούν στη Συρία. Οι ΗΠΑ θεωρούν το YPG την πιο αποτελεσματική ομάδα που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το YPG είναι βραχίονας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική ομάδα.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη γκάμα αιτημάτων από τον Ερντογάν, που θα ζητηθεί να ικανοποιηθούν από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, προκειμένου η Τουρκία να μην ασκήσει veto στην επικείμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία.