Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Politico: Νέοι προβληματισμοί για τους Ευρωπαίους ηγέτες- Τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία νικήσει στον πόλεμο

Μετά από εβδομάδες ανησυχίας για το τι θα συνέβαινε εάν η Ρωσία συντρίψει την Ουκρανία, οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης φαίνονται τώρα να ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ουκρανία κερδίσει πραγματικά τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η πρόσφατη επιτυχία της Ουκρανίας στην ώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα οδήγησε τους ηγέτες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία στο συμπέρασμα ότι μια κάποτε ασύλληπτη νίκη της Ουκρανίας είναι τώρα μια πραγματική πιθανότητα.

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν δημόσια την αντίσταση της Ουκρανίας και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εργαστεί σκληρά για να στηρίξουν τη χώρα στη σύγκρουση, φοβούνται επίσης ότι αυτό που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε «ταπείνωση» της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα σειρά προβλημάτων, αναφέρουν δυτικοί αξιωματούχοι λένε.

Μια σημαντική ανησυχία είναι ότι μια νίκη της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία, καθιστώντας την ακόμη πιο απρόβλεπτη, αφαιρώντας έτσι τις πιθανότητες εξομάλυνσης των ενεργειακών δεσμών με τη Μόσχα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες πρωτεύουσες της Δυτικής Ευρώπης θα ήθελαν μια λύση στη σύγκρουση που θα έδινε στη Ρωσία και τον Πούτιν έναν έντιμο τρόπο να τερματίσουν τον πόλεμο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απώλεια του εδάφους της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τους όρους για τη διακοπή των εχθροπραξιών, αλλά τόνισαν ότι προτιμούν μια κατάπαυση του πυρός νωρίτερα παρά αργότερα.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι μετά την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην περιοχή, η Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομήσει "νέες ισορροπίες ασφαλείας" - μια έκφραση που ανησυχεί τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου θεωρείται κωδικός για την ανταμοιβή του Πούτιν με μια λέξη να πει για το τι. συμβαίνει στα εδάφη τους.

Ο Σολτς έκανε παρόμοιες δηλώσεις την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά τη συζήτηση, ο Σολτς έγραψε στο Twitter ότι προώθησε τρία σημεία με τον Πούτιν, το πρώτο από τα οποία ήταν: «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό».

Το αίτημα να αποσυρθεί η Ρωσία άμεσα και να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος δεν ήταν ένα από τα τρία σημεία που ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος. Σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στο γερμανικό κανάλι ειδήσεων T-Online, ο Scholz, ο οποίος ανέβαλε την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ επανέλαβε την έκκλησή της για διπλωματική λύση.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε επίσης ότι είναι καιρός «να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια ειρηνευτική συμφωνία».

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να ασκούμε πίεση στη Μόσχα, αλλά και να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πώς να οικοδομήσουμε την ειρήνη», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να περιλαμβάνει την Ουκρανία.

«Οι άνθρωποι... θέλουν να σκεφτούν την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός και να ξεκινήσουν ξανά κάποιες αξιόπιστες διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε βαθιά πώς να το λύσουμε», είπε ο Ντράγκι.

Αν και τονίζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, το γεγονός ότι οι ηγέτες των τριών μεγάλων χωρών της ΕΕ έχουν υιοθετήσει σχεδόν πανομοιότυπες απόψεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υποδηλώνει ότι η τριάδα προσπαθεί να ασκήσει πίεση στους Ουκρανούς ηγέτες στις διαπραγματεύσεις.

Μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεν έχει εξετάσει κανέναν από τους τρεις ευρωπαίους ηγέτες.

«Θέλουμε ο ρωσικός στρατός να εγκαταλείψει τη γη μας - δεν βρισκόμαστε σε ρωσικό έδαφος», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI την Πέμπτη. «Δεν θα βοηθήσουμε τον Πούτιν να ξεπλύνει την ντροπή του πληρώνοντας με την επικράτειά μας. Αυτό θα ήταν άδικο».

Ο Μακρόν ψάχνει «μάταια» για «διέξοδο για τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι τυχόν παραχωρήσεις στη Μόσχα όσον αφορά το έδαφος - συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας - θα άνοιγε την πόρτα σε μελλοντικές ρωσικές εισβολές στο έδαφός τους.

Διαφορετικές απόψεις

Η έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών για συνομιλίες με τη Ρωσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε μετά από μια επίσκεψη στο Κίεβο στα τέλη Απριλίου ότι η Ουάσιγκτον πίστευε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να «κερδίσει» τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κάλεσμα του Ντράγκι για ειρηνευτικές συνομιλίες, η Κάρεν Ντόνφριντ, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, είπε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η σύγκρουση θα επιλυθεί τελικά μέσω διπλωματίας, προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει να βοηθήσει.Η Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Σήμερα εστιάζουμε στην ενίσχυση της Ουκρανίας, όσο το δυνατόν περισσότερο, στο πεδίο της μάχης, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα, η Ουκρανία να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον δεν ανησυχεί ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη στον συνασπισμό που βοηθά την Ουκρανία κινδυνεύει να μειωθεί. Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι τέτοιες ευρωπαϊκές συζητήσεις δεν είναι καινούριες και ότι εξακολουθεί να υπάρχει γενική ενότητα, υποδεικνύοντας την ετοιμότητα χωρών, από τη Σλοβακία έως τη Γερμανία, να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία.

Φυσικά ανησυχούμε για μια ρωγμή, αλλά νομίζω ότι οι Σύμμαχοι καταλαβαίνουν επίσης τι διακυβεύεται εδώ», είπε ο αξιωματούχος. «Κοιτάξτε την ΕΕ. Μαλώνουν για χρόνια για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά ξαφνικά σκέφτομαι ότι μπορώ να πάρω απαγόρευση; Αυτό είναι ιστορικό».

Ακόμα κι έτσι, οι διαφορές απόψεων μεταξύ των τριών μεγάλων χωρών της Ευρώπης, των ανατολικών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτες και δεν περιορίζονται στην πολιτική τάξη.

Μια πρόσφατη έρευνα σε 27 δυτικές χώρες διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για συνεχιζόμενη διπλωματική δέσμευση με τη Ρωσία ήταν σημαντικά ισχυρότερη στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία από ό,τι στις ΗΠΑ ή την Πολωνία. Η ίδια τάση ήταν εμφανής στο θέμα της βοήθειας εξοπλισμού προς την Ουκρανία, με ασθενέστερη υποστήριξη στις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που ηγείται τώρα του πολιτικού κόμματος «Κίνημα 5 Αστέρων», μέλος του ευρύτερου συνασπισμού του Ντράγκι, είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια αναλυόμενη στρατηγική.

«Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από αυτή την αρχική φάση στην οποία βοηθήσαμε στρατιωτικά την Ουκρανία, θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις και να ασκήσει πίεση για μια πολιτική λύση», είπε στο POLITICO.

Ενώ είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην «χαμηλώσει την επιφυλακή της» έναντι του Πούτιν, ο Κόντε είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει τα μάτια της μια βασική πραγματικότητα: «Η Ρωσία είναι εκεί και θα παραμείνει εκεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ