''Το σχέδιο του Πούτιν στην πραγματικότητα, προέβλεπε μια «γρήγορη, φθηνή και εύκολη» εκστρατεία για την κατάληψη του Κιέβου και άλλων βασικών σημείων''
Ο στρατηγός Claudio Graziano, επί του παρόντος στην κορυφή της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ήταν Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, Αρχηγός Επιτελείου Άμυνας και Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera εξηγεί ότι είναι απαραίτητο να δοθούν όπλα στην Ουκρανία, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τη Γεωργία ή τη Μολδαβία. «Με τις τοπικές ουκρανικές αντεπιθέσεις είμαστε σίγουρα στην τρίτη φάση αυτού του πολέμου.
Το σχέδιο του Πούτιν στην πραγματικότητα, προέβλεπε μια «γρήγορη, φθηνή και εύκολη» εκστρατεία για την κατάληψη του Κιέβου και άλλων βασικών σημείων, τη σύλληψη κυβερνητικών ηγετών και την εξαναγκασμό πολιτικού διακανονισμού από την Ουκρανία. Δηλαδή τη συγκρότηση μιας υποτελούς κυβέρνησης.
Μέσα στις πρώτες 48 ώρες, οι ρωσικές απώλειες μάχης έδειξαν στους διοικητές ότι αυτό το σχέδιο είχε αποτύχει.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον στρατηγό, «είχαμε μια δεύτερη φάση στην οποία ο ουκρανικός λαός στο σύνολό του αγωνίστηκε για το ιερό καθήκον της υπεράσπισης της πατρίδας. Η αποφασιστικότητά τους, σε συνδυασμό με τη διεθνή υποστήριξη, φαίνεται να δείχνει αλλαγή ρυθμού. Αφήνοντας μας να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης.
Αυτό της διακοπής της επίθεσης με την ανάκτηση μέρους των εδαφών που έπεσαν υπό ρωσικό έλεγχο σε αυτές τις 77 ημέρες».
Όμως, εξηγεί ο Graziano στη συνομιλία του με τη Fiorenza Sarzanini, «εάν δεν είχαν σταλεί όπλα στην Ουκρανία σήμερα, πιθανότατα ο Πούτιν θα είχε τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Κίεβο, απειλώντας ευθέως τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς να λάβουμε υπόψη ότι η Μολδαβία, η Γεωργία και η Βοσνία, ελλείψει μιας σταθερής ευρωπαϊκής και δυτικής απάντησης, πιθανότατα θα είχαν ήδη καταληφθεί από τον Πούτιν».