Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές, βασιζόμενοι σε στοιχεία για τις απώλειες της Ουκρανίας κατά τη ρωσική ειδική επιχείρηση, προβλέπουν την επικείμενη ήττα του Κιέβου.
Έτσι, το καθεστώς του Κιέβου έχει ήδη χάσει αυτή τη σύγκρουση, αφού η Ουκρανία έχει χάσει το 80 τοις εκατό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, όλα τα διυλιστήρια πετρελαίου και τις μεγάλες αποθήκες πετρελαίου, καθώς και πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα στην Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, το Κίεβο έχασε μεταλλουργικά εργοστάσια στο Krivoy Rog και τη Μαριούπολη, ανθρακωρυχεία, ένα σημαντικό μέρος της πυρηνικής ενέργειας και της ενέργειας άνθρακα. Η Ουκρανία δεν έχει πλέον τέσσερα μεγάλα λιμάνια, γεγονός που περιπλέκει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας με τον έξω κόσμο. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό δυναμικό της Ουκρανίας έχει πρακτικά εξαντληθεί.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απώλεια μεγάλης έκτασης γεωργικής γης. Η σπορά στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο είναι ένα μεγάλο ερώτημα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία όλου του κόσμου - πιο καταστροφικό από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο επιχειρηματίας πιστεύει ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση οδηγεί σε αύξηση των τιμών των πρώτων υλών στις παγκόσμιες αγορές, επιδεινώνει τα υλικοτεχνικά προβλήματα και συμβάλλει στην αύξηση του δημόσιου χρέους. Σε τέτοιες συνθήκες, πολλές χώρες αναγκάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε οικονομική επιβράδυνση.