Κόσμος

Οι Ταλιμπάν καταδυναστεύουν τις γυναίκες με νέο σκληρό νόμο που απαγορεύει ακόμη και να κυκλοφορούν

Αυστηρότερους κανόνες που κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των γυναικών στο Πακιστάν επιβάλλει το καθεστώς των Ταλιμπάν που έχει την εξουσία στη χώρα. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα πρέπει να μένουν στο σπίτι και, αν τολμήσουν να βγουν έξω, πρέπει το σώμα τους να είναι καλυμμένο από την κορυφή μέχρι τα νύχια με φαρδιά ρούχα που θα αποκαλύπτουν μόνο τα μάτια τους και κατά προτίμηση με μπούρκα.

Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί στην κίνηση και στο ντύσιμο των γυναικών είναι οι πιο σκληροί που έχουν ανακοινώσει οι Ταλιμπάν από τότε που ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο. Μια απόφαση που υποδηλώνει την αυξανόμενη κυριαρχία των σκληροπυρηνικών ηγετών στην κυβερνητική ομάδα, οι οποίοι φαίνεται οτι  βρίσκονται και πίσω από την εκτεταμένη απαγόρευση της φοίτησης των περισσότερων γυναικών και κοριτσιών στο γυμνάσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση του Σαββάτου φάνηκε να επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών Αφγανών ότι οι Ταλιμπάν παρέμειναν αμετακίνητοι μετά από δύο δεκαετίες εκτός εξουσίας. Όταν οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν για τελευταία φορά – από το 1996 έως το 2001 – επέβαλαν ανάλογους σκληρούς περιορισμούς στο ντύσιμο και την κίνηση των γυναικών και εμπόδισαν τα περισσότερα κορίτσια να πάνε στο σχολείο. Η είδηση ​​αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση από ορισμένες Αφγανές.

«Τόσος πόνος και θλίψη για τις γυναίκες της χώρας μου, η καρδιά μου εκρήγνυται», έγραψε στο Twitter ο Σαχαρζάντ Ακμπάρ, πρώην επικεφαλής μιας δημοφιλούς αφγανικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τώρα ζει εξόριστος.

Παραβίαση των κανόνων επισύρει τιμωρίες για τον άνδρα κηδεμόνα μιας γυναίκας.

Η οδηγία για την ενδυμασία των γυναικών και των  κοριτσιών προήλθε από τον αναπληρωτή υπουργό των Ταλιμπάν για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας, γνωστό σκληροπυρηνικό, Χαλέντ Χαναφί. «Θέλουμε οι αδερφές μας να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια», είπε.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές από ποιά νομοθετικά στάδια —αν υπήρξαν— έπρεπε να περάσει ακόμη η οδηγία για να εφαρμοστεί. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν Μπαχτάρ  το περιέγραψε ως σχέδιο νόμου που «εγκρίθηκε και εφαρμόστηκε» από τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, Ιμπατουλάχ Αχουντζάντα.

“Αυτό είναι μόνο ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο να δούμε την κυριαρχία αυτών των πραγματικά εκτός πραγματικότητας οπισθοδρομικών στοιχείων των Ταλιμπάν”, δήλωσε η Ασλεϊ Τζάκσον, συνδιευθύντρια του Κέντρου Μελέτης των Ενόπλων Ομάδων με έδρα την Κένυα, όπου εστιάζει στους Ταλιμπάν.

«Νομίζω ότι συμβολίζει επίσης την άνοδο αυτής της ομάδας βάσης του Υπουργείου Αρετής , η οποία τη δεκαετία του 1990 έπαιξε έναν εξίσου μεγάλο ρόλο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Μπαχτάρ είπε ότι οι κανόνες θα εφαρμοστούν σταδιακά μέσω κηρύγματος και πειθούς στην αρχή και στη συνέχεια με τιμωρίες.

Δεν θα είναι η γυναίκες αυτές που θα τιμωρούνται οταν παραβιάζουν τους κανόνες αλλά οι άνδρες κηδεμόνες τους. Ο αδελφός, ο πατέρας, ο σύζυγος ή ο γιος θα επιφορτιστούν με την συμμόρφωση στις νέες αποφάσεις και αυτοί

θα λογοδοτήσουν εάν τις αψηφήσουν οι γυναίκες.  Οι τιμωρίες θα κυμαίνονταν από πολλές ημέρες φυλάκιση έως την απόλυση από τη δουλειά τους.

«Οι Ταλιμπάν κάνουν πραγματικά ένα πολύ σημαντικό βήμα όσον αφορά την αφαίρεση της αυτονομίας που εξακολουθεί να υπάρχει για τις γυναίκες και τα κορίτσια», είπε η Χίδερ Μπάρ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δημιουργούν μια κατάσταση κατά την οποία δεν είναι καν στα χέρια των ίδιων των γυναικών και των κοριτσιών να πάρουν απόφαση για το αν θα αντισταθούν στους Ταλιμπάν, τι είδους ρίσκα είναι διατεθειμένες να πάρουν για τη δική τους τους ασφάλεια,  γιατί κινδυνεύουν τα αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους και όχι αυτές».

Οι κανόνες είναι πιθανό να επηρεάσουν την επιδίωξη των Ταλιμπάν για διεθνή αναγνώριση

Η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν καταδίκασε την οδηγία, λέγοντας ότι «αντίκειται σε πολλές διαβεβαιώσεις» ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών την τελευταία δεκαετία.

Αυτές οι διαβεβαιώσεις, ότι οι γυναίκες θα αποκτήσουν τα δικαιώματά τους, είτε στην εργασία, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην κοινωνία γενικότερα, επαναλήφθηκαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Η συγκεκριμένες αποφάσεις περιπλέκουν επίσης τις προσπάθειες των Ταλιμπάν να επιδιώξουν διεθνή αναγνώριση, αλλά και δυσκολεύουν τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά οτι το 93% όλων των Αφγανών δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στην τροφή ενώ πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα υπόφέρουν από την πείνα η λιμοκτονούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...