Την "Πυθία" θυμίζει ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates, ο οποίος σε νέα του πρόβλεψη για την πορεία της πανδημίας φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος. Οι προβλέψεις του για το μέλλον είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμα υπαρκτός κίνδυνος ενώ προειδοποιεί για τα χειρότερα.
Όπως λέει, ο κόσμος ακόμη δεν έχει τα χειρότερα από την πανδημία, εξηγώντας πως υπάρχει πιθανότητα που ξεπερνά το 5%, ο ιός να παρουσιάσει μια νέα μετάλλαξη, η οποία θα είναι πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα. Υποστήριξε, ότι δεν θέλει να ακούγεται απαισιόδοξος όμως υπογράμμισε ότι είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος που μπορεί να φέρει «έκρηξη» κρουσμάτων παγκοσμίως.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει προβλέψεις ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Microsoft. Την τελευταία φορά ήταν όταν προειδοποίησε ότι το χειρότερο κύμα της πανδημίας θα «χτυπήσει» τον Δεκέμβριο του ‘21. Μάλιστα, από το 2015 προειδοποιούσε ότι ο πλανήτης δεν είναι έτοιμος για μια νέα πανδημία. Στο βιβλίο που εξέδωσε την Τρίτη και αφορά την πανδημία, συνιστά στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ετοιμάσουν ειδικές ομάδες που θα έχουν επιδημιολόγους και μηχανικούς υπολογιστών για να μπορούν να προβλέψουν και να βοηθήσουν σε έναν μελλοντικό κίνδυνο. Αυτό το σχέδιο, όπως λέει, θα μπορεί να στηριχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μπορεί να στοιχίζει 1 δις δολάρια τον χρόνο.
Ο συναγερμός που σημάνει ο Γκέιτς, έρχεται λίγο μετά και τις προειδοποίησεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έλεγε ότι πρέπει ο κόσμος να προφυλάσσεται από τον κορωνοϊό και εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος αφού πολλές χώρες έχουν μειώσει τον αριθμό των τεστ και έτσι δεν παρακολουθείται στενά η πορεία της πανδημίας.Μια ομάδα διεθνών ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων, από επιδημιολόγους έως διαμορφωτές ηλεκτρονικών μοντέλων, θα πρέπει να συσταθεί και να αναλάβει να παρακολουθεί και να μπορεί να εντοπίσει παγκόσμιες υγειονομικές απειλές και να συντονίσει την αντίδραση των κρατών. Αυτό υποστήριξε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξη του στους Financial Times, όπου επεσήμανε πως απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις για να αποτραπεί μια νέα πανδημία.
Εξάλλου, η πανδημία του κορoνοϊού δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. «Έχουμε ακόμη τον κίνδυνο η πανδημία αυτή να παράγει ένα στέλεχος που θα είναι πιο μεταδοτικό και ακόμη πιο θανατηφόρο. Δεν είναι βέβαια πιθανό, δεν θέλω να γίνω η φωνή της καταστροφής, όμως υπάρχει ένα ρίσκο πολύ πάνω του 5% πως δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα αυτής της πανδημίας» τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση ο Γκέιτς, που ήδη από το 2015 είχε προειδοποιήσει πως ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για μια πανδημία, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία του υπό την ονομασία Παγκόσμια Επιδημιολογική Απάντηση και Αντίδραση, για την καλύτερη προετοιμασία της ανθρωπότητας από την επόμενη κρίση, εξηγώντας πως θα πρέπει να τεθεί υπό την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως επανέλαβε επίμονα την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων για την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών.
Ως παράδειγμα πρόβαλε το γεγονός πως ακόμη και στους κόλπους του ΠΟΥ, που είναι το μόνο όργανο θα που μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα, υπήρχαν λιγότερο από δέκα άνθρωποι που εργάζονταν με πλήρες ωράριο πάνω στο ζήτημα μιας πιθανής προετοιμασίας μας από μια πανδημία. «Η τωρινή χρηματοδότηση του ΠΟΥ δεν είναι σοβαρή για την αντιμετώπιση πανδημιών».