Δεδομένου ότι οι διαθέσιμες ποσότητες της θεραπείας είναι περιορισμένες και χιλιάδες αμερικανοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο χάπι, η υπόθεση της Χάρις αναδεικνύει ζήτημα ισότητας στην υγεία, σχολιάζει το Politico.
«Γιατί θα έδινες το χάπι σε κάποιον χωρίς συμπτώματα;» διερωτήθηκε ο Τζόναθαν Ρέινερ, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον».
«Η ασυμπτωματική Covid χωρίς άλλα προβλήματα υγείας δεν είναι ένδειξη για το χάπι της Pfizer» έγραψε στο Twitter ο Τζερόμ Άνταμς, Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Τραμπ.
Ωστόσο η Χάρις είναι 57 ετών, ηλικία που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Εξάλλου ο Άνταμς και άλλοι ειδικοί αναγνώρισαν ότι οι πολιτικοί ηγέτες συχνά έχουν πρόσβαση στις καλύτερες θεραπείες ακόμα και για προληπτικούς λόγους.
«Δεν το θεωρώ παράλογο» δήλωσε η Σελίν Γκούντνερ, επιδημιολόγος και αρχισυντάκτρια του Kaiser Health News.
Όπως επισήμανε, οι οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προβλέπουν ότι το χάπι της Pfizer χορηγείται σε ασθενείς που κινδυνεύουν με επιδείνωση, χωρίς να αναφέρονται στην ύπαρξη ή την απουσία συμπτωμάτων.
«Γνωρίζουμε ότι η φροντίδα που λαμβάνουν οι πρόεδροι, ή οι αντιπρόεδροι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι απαραίτητα ίδια με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο μέσος άνθρωπος» σχολίασε η Γκούντνερ,
«Το θέμα δεν είναι μόνο το τι είναι καλύτερο για τον ασθενή –είναι και το τι είναι καλύτερο για το έθνος» είπε.
Άλλοι ειδικοί όμως θεωρούν ότι η προνομιακή αντιμετώπιση της αντιπροέδρου απλά επιβεβαιώνει το πόσο άδικο είναι το σύστημα.