Η Τουρκία εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης ενός δεύτερου συστήματος S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
"Η συζήτηση για την αγορά του δεύτερου S-400, η οποία είχε προγραμματιστεί από τη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία [με τη Ρωσία], συνεχίζεται. Υπογράψαμε συμφωνία για την προμήθεια δύο S-400. Η Τουρκία συμφώνησε για αυτό από την αρχή", είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλTRT.
Ο Πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir δήλωσε ακόμη: "Έχουμε ορίσει το 2023 ως την ημερομηνία κατά την οποία το Εθνικό μας Αεροσκάφος Μάχης θα εγκαταλείψει το υπόστεγο. Σχεδιάζουμε να κάνουμε την πρώτη μας πτήση το 2025, ελπίζουμε. Ελπίζουμε να δούμε το HÜRJET μας το 2023".
Κι αυτές οι δηλώσεις έρχονται την στιγμή που υποτίθεται έχει ρίξει γέφυρες με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την τελική έκβαση με τις υποθέσεις των F-16 και των F-35...
Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι η αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι ένα «κλειστό ζήτημα», καθώς τόνισε ότι η χώρα του, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα.
«Έχουμε πει στους Αμερικανούς και σε άλλους ότι όλος ο φάκελος των S-400 έχει κλείσει», εξήγησε. «Δεν σκεφτόμαστε να το στείλουμε πουθενά».
Ο Καλίν πρότεινε ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να το κάνουν πουλώντας του το πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot «και άλλα ποιοτικά όπλα που χρειάζεται ο τουρκικός στρατός».
Ο ανώτερος συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πιστεύουν ότι είναι λάθος για τους συμμάχους του [ΝΑΤΟ] να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον. «Νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία αυτής της αρχής. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι όχι στα λόγια, αλλά στη δράση».
Εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ απέφυγε να πουλήσει αμυντικά συστήματα στους συμμάχους της, πρόσθεσε, τι είδους συμμαχία είναι αυτή;
Ο Άντερσον ρώτησε τον Καλίν πώς θα μπορούσε να κοιτάξει τον Ουκρανό πρόεδρο κατευθείαν στα μάτια όταν έχει απεγνωσμένη ανάγκη από κάτι σαν το σύστημα S-400. Απάντησε ότι θα έπρεπε να κάνει την ερώτηση στους άλλους συμμάχους που διαθέτουν αμυντικά συστήματα πιο ανεπτυγμένα από τους S-400.