Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο το κέντρο δοκιμών και ολοκλήρωσης, όπου θα παράγονται συστήματα αεράμυνας και πυραύλων που έχουν αναπτυχθεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, ετοιμάζεται για υπηρεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής star , γίνονται προσπάθειες να παρασχεθούν στην Τουρκία νέες υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν σε έργα αμυντικής βιομηχανίας, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB). Μεταξύ αυτών, το Κέντρο Δοκιμών και Ενσωμάτωσης Αεράμυνας (HSTEM) ιδρύεται στη γη της Οργανωμένης Βιομηχανικής Ζώνης Başkent (BOSB) που εδρεύει στην ASELSAN.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει διάφορες προηγμένες υποδομές για την αποτελεσματική απόδοση των δραστηριοτήτων παραγωγής συστήματος/υποσυστήματος, ολοκλήρωσης, δοκιμών και επαλήθευσης κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπτυξης και μαζικής παραγωγής έργων αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. «Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στις εργασίες εγκατάστασης και η εγκατάσταση θα τεθεί σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον με την ολοκλήρωση των τελικών προετοιμασιών», αναφέρει.
Το Κτίριο Παραγωγής και Ενοποίησης Συστήματος εντός του HSTEM, θα έχει μια κλειστή έκταση περίπου 16 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου θα καλυφθούν οι ανάγκες μαζικής παραγωγής έργων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.
Το Κέντρο Ελέγχου Δοκιμών θα χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό, τον απομακρυσμένο έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων δοκιμών, την καταγραφή, την ανάλυση και την αξιολόγηση των δεδομένων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια/μετά τις δοκιμές.
Το κλειστό πεδίο βολής θα χρησιμοποιηθεί στις δραστηριότητες δοκιμών βολής και επαλήθευσης, των υπό ανάπτυξη συστημάτων όπλων και πυρομαχικών. Στο βεληνεκές, που υποστηρίζει απόσταση βολής περίπου 200 μέτρων, είναι δυνατή η βολή με όπλα διαμετρήματος έως 35-40 χιλιοστά.
Παράλληλα θα γίνεται Δοκιμή συστήματος, Υποδομή Βαθμονόμησης Προσαρμογής και Πύργος Δοκιμών, λειτουργικές δοκιμές ραντάρ και ηλεκτροοπτικών αισθητήρων στα συστήματα, ρύθμιση και προσαρμογή για ακριβή επικάλυψη των γραμμών όρασης/ανίχνευσης (line of sight) εντός και μετά με το οπτικό πεδίο και τη γραμμή βολής (γραμμή κάννης) για χρήση σε δραστηριότητες βαθμονόμησης.
Η εγκατάσταση θα διαθέτει επίσης, ειδικές πίστες δοκιμών που ορίζονται από στρατιωτικά πρότυπα για τη μέτρηση και τη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων υπό δυναμικές συνθήκες.
ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΟΑΜΥΝΑΣ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ROBOSIM
Οι δοκιμές, οι επαληθεύσεις και η επίδειξη αποτελεσματικότητας των συστημάτων αεράμυνας σε δύσκολα σενάρια, θα πραγματοποιηθούν στην «Υποδομή δοκιμών ανοιχτού πεδίου ROBOSİM».
Το ROBOSIM θα χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση των στόχων που ενδέχεται να συναντήσουν τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας σε πραγματικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πλευρικών και ανοδικών γωνιακών κινήσεων. Σε αυτή την υποδομή, οι καμπίνες, στις οποίες τοποθετούνται ηλεκτρο-οπτικοί προσομοιωτές στόχων και ραντάρ, θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται στον πλευρικό και ανυψωτικό άξονα με τη χρήση τεχνολογίας καλωδιακού ρομπότ. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατή η προσομοίωση προκλητικών σεναρίων εμπλοκής με απλούς/πολλαπλούς στόχους σε ανοιχτό χώρο.
Με την υποδομή ROBOSİM, οι δοκιμές απόδοσης, όπως η επιτακτική ανίχνευση στόχων, η παρακολούθηση και οι επαληθεύσεις αποτελεσματικότητας των συστημάτων θα πραγματοποιούνται σε ένα ελεγχόμενο, επαναλαμβανόμενο και αξιόπιστο περιβάλλον δοκιμών.
Κατά τον τουρκικό τύπο, δεν υπάρχει παράδειγμα αυτής της υποδομής στον κόσμο. Το ROBOSİM, το οποίο απαιτεί πολύ απαιτητικά τεχνικά χαρακτηριστικά (ακριβής ακρίβεια τοποθέτησης, ταχύτητα, επιτάχυνση κ.λπ.), περιλαμβάνει πολλά στοιχεία λογισμικού και υλικού και όλα τα εξαρτήματα έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο.
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι δοκιμές παραγωγής και εργοστασίων των ηλεκτρομηχανολογικών και όλων των άλλων υποεξαρτημάτων στο ROBOSİM.
Η κατασκευή/πύργος/κατασκευή θεμελίωσης ενσωματωμένη με την ηλεκτρομηχανολογική κατασκευή σχεδιάστηκε και προβλήθηκε ειδικά. Στην κορυφή των πύργων, που έχουν ύψος περίπου 75 μέτρα, επιτυγχάνονται μόνο μερικά εκατοστά απόκλισης κάτω από όλα τα λειτουργικά φορτία και τα φορτία ανέμου. Μέχρι στιγμής, ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή εγκατάσταση, δοκιμή και επαλήθευση της έκτακτης κατασκευής και κατασκευής πύργου σύμφωνα με το έργο.
Στο ROBOSİM θα χρησιμοποιηθεί ειδικό λογισμικό για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων δοκιμών, τηλεχειρισμό σε πραγματικό χρόνο πολλών υποσυστημάτων σύμφωνα με το σενάριο, καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια / μετά τις δοκιμές. Ολοκληρώθηκε ήδη με επιτυχία η ανάπτυξη, δοκιμή και επαλήθευση αυτού του λογισμικού, που αναπτύχθηκε στο σώμα της ASELSAN, στο περιβάλλον του System Integration Laboratory.
Τελικός στόχος είναι η επιτόπια εγκατάσταση, η ενσωμάτωση και οι δοκιμές ηλεκτρομηχανολογικών και άλλων εξαρτημάτων υλικού/λογισμικού για το ROBOSİM που έχουν σχεδιαστεί, να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε χρήση το συντομότερο δυνατό.