Κόσμος

Κίνα: Σκύλος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από επαγγελματία υγείας στο lockdown στη Σαγκάη

Ένας δεσποζόμενος σκύλος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από επαγγελματία υγείας στη Σαγκάη, σε ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει την οργή στα κοινωνικά δίκτυα, και έχει επιτρέψει στον πλανήτη να διακρίνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των κατοίκων του πιο πρόσφατου επικέντρου του κορονοϊού στην Κίνα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε lockdown.

Βίντεο της αποτρόπαιης πράξης, σε οικιστικό συγκρότημα της συνοικίας Πουντόνγκ, αντιμετωπίστηκε με τρόμο, αφότου έγινε viral την Τετάρτη στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα.

Το βίντεο, που μοιάζει να έχει γυριστεί από κάτοικο σε κοντινό κτίριο, δείχνει έναν εργαζόμενο για την προστασία από τον κορονοϊό, ντυμένο από την κορφή μέχρι τα νύχια με προστατευτικό εξοπλισμό, να κυνηγά έναν σκύλο ράτσας Κόργκι και να τον χτυπά τρεις φορές με ένα φτυάρι. Στη συνέχεια ο σκύλος μοιάζει να κείται χωρίς τις αισθήσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δυο φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διακίκτυο, το Κόργκι εμφανίζεται να τρέχει πίσω από ένα λεωφορείο, το οποίο λέγεται ότι μετέφερε τον κηδεμόνα του σε εγκαταστάσεις απομόνωσης. Μια άλλη φωτογραφία εμφανίζει το πτώμα του να απομακρύνεται σε μια κίτρινη πλαστική τσάντα.

Οργή στη Σαγκάη

Το βίντεο και οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί και στη συνέχεια λογοκριθεί από πολλούς χρήστες, ενώ δεν είναι βέβαιο ποιος ήταν εκείνος που το έδωσε πρώτος στη δημοσιότητα.

Ο ιδιοκτήτης του Κόργκι βρισκόταν σε καραντίνα τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με το κρατικό περιοδικό China News Weekly, ενώ είχε αφήσει τον σκύλο του ελεύθερο στο δρόμο, επειδή δεν μπορούσε να βρει κάποιον να τον προσέξει κατά το διάστημα της απουσίας του.

Οι 25 εκατ. κάτοικοι της Σαγκάης βρίσκονται σε καθεστώς lockdown μέχρι νεοτέρας και υποβάλλονται σε διαρκή μαζικά τεστ. Όσοι βγαίνουν θετικοί μεταφέρονται υποχρεωτικά σε εγκαταστάσεις απομόνωσης.

Φόβοι για μετάδοση του ιού από… τον σκύλο

«Στο τέλος νόμιζα ότι μπορούσα να αφήσω τον σκύλο ελεύθερο έξω, να γίνει αδέσποτος. Τουλάχιστον έτσι δεν θα λιμοκτονούσε», έγραψε ο ιδιοκτήτης σε διαδικτυακή ομάδα, εξηγώντας ότι δεν είχε σκυλοτροφή στο σπίτι, σύμφωνα με το ίδιο κινεζικό μέσο. «Ποτέ δεν πίστευα ότι αμέσως μόλις έφευγα θα τον ξυλοκοπούσαν μέχρι θανάτου».

Ισχυρίστηκε ότι μια επιτροπή γειτονιάς αρνήθηκε να τον βοηθήσει με τη φροντίδα του σκύλου του. Η επιτροπή από την πλευρά της υποστήριξε ότι ανησυχούσε ότι ο σκύλος θα μπορούσε να φέρει τον ιό.

«Εκείνη την περίοδο, οι εργαζόμενοι δεν αντιμετώπισαν το θέμα πολύ σφαιρικά. Θα επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη και θα του προσφέρουμε αποζημίωση αργότερα», έγραψε η επιτροπή σύμφωνα με το China News Weekly.

Το περιστατικό βρέθηκε στο επίκεντρο του διαλόγου στην πλατφόρμα Weibo. Ένα hashtag γύρω από το θέμα συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια προβολές, πριν απομακρυνθεί από την πλατφόρμα που υπόκειται σε έντονη λογοκρισία. Το υλικό προκάλεσε σοκ και θυμό, με πολλούς να είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον πονο του σκύλου βάναυσο και αχρείαστο.

Διεθνείς υγειονομικές αρχές έχουν καταλήξει στο ότι η μετάδοση του ιού από ζώα σε ανθρώπους είναι πιθανή, αλλά δύσκολη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει επίσης αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν σε μόλυνση ανθρώπων από τα κατοικίδιά τους.

«Τι αξία έχει μια αποζημίωση; Μιλάμε για μια ζωή», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo, με άλλους να συμπληρώνουν ότι τα κατοικίδια είναι μέλη της οικογένειας.

Ορισμένοι, μάλιστα, σύμφωνα με το CNN, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει η Κίνα για τη διαχείριση της πανδημίας ίσως έχει ξεπεράσει τα όρια.

Δυσαρέσκεια για το lockdown

Μεγάλη μερίδα των κινέζων πολιτών συμφωνεί με τη στρατηγική της ασιατικής υπερδύναμης, μαθαίνοντας για τα εκατομμύρια των θανάτων που δεν απέτρεψαν την ύφεση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Δεν είναι πρώτη φορά που ένα κατοικίδιο εκτελείται από το φόβο ότι φέρει τον ιό στην Κίνα. Τρεις γάτες είχαν την ίδια μοίρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ένα ακόμη Κόργκι τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, εκείνη την εποχή οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα ήταν ανάμεικτες, με άλλους χρήστες να εκφράζουν συμπόνια και θυμό και άλλους να κρίνουν ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Τώρα, σύμφωνα πάντα με το CNN, η οργή μοιάζει να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, σηματοδοτώντας ενδεχομένως και μια ευρύτερη δυσαρέσκεια για το lockdown.

Πολλοί κάτοικοι της Σαγκάης έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και φάρμακα. Έχουν καταγγελθεί περιστατικά επειγόντων περιστατικών χωρίς κοροναϊό που καταλήγουν να πεθαίνουν χωρίς να δεχθούν περίθαλψη. Και αυτή η δυσαρέσκεια επιτείνεται από τις αντιφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης, που μέχρι πριν δυο εβδομάδες επέμενε ότι δεν υπήρχαν σχεδιασμοί για επιβολή lockdown σε ολόκληρη την πόλη.

Για ορισμένους, ο θάνατος του Κόργκι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ